Poštovani,Postupak oduzimanja kiselina-otkiseljavanje u moštu ili vinu s dodatkom CaCO3 u potpunosti mi je jasan. Molim Vas za dodatno pojašnjenje: da li je proces taloženja mošta (hlađenje + vinobran) u slučaju otkiseljavanja mošta nepotreban ili ako je potreban kakav je postupak do pokretanja vrenja plemenitim kvascima.Unaprijed hvala. S poštovanjem
Poštovani,Puno hvala na Vašem odgovoru. Isprićavam se što nisam postavio jasno pitanje, naime htio sam doznati koji je redosljed tretiranja mošta u slučaju klasičnog otkiseljavanja. Iz Vašeg odgovora zaključujem da prvo treba taložiti mošt a zatim napraviti postupak otkiseljavanja s CaCO3. Molim Vas za odgovor.Unaprijed hvala.S poštovanjem
Kiselina u crnom vinu (okatica, trnak, plavac, vranac) nakon vrenja iznosi 8,5 g/l a alkohol 12,0 %Treba li otkiseljavati?Ako treba kad je najbolje vrime za to, pred drugi pretok?
Quote from: bićerin on 14 Studenoga, 2006, 12:13:05Kiselina u crnom vinu (okatica, trnak, plavac, vranac) nakon vrenja iznosi 8,5 g/l a alkohol 12,0 %Treba li otkiseljavati?Ako treba kad je najbolje vrime za to, pred drugi pretok?Pa jel to tebi osobno prekiselo?
Da, još će ti pasti kiseline samom stabilizacijom vina, ML fermentacijom, taloženjem tartarata tj. vinskog kamena kad malo zahladi.Ne puno, ali možda taman koliko treba.Meni 8,5 g/l nije puno kiselina. Ali, dok ne probaš teško je reći.
Možemo mi ovako govoriti jel previše ili ne, ali bez probe teško ti je ovako napamet reći.Za graševinu je normalno od 8-12 g/l.Koliko Teran ima? Ovisi i o godini.Tu su ipak 4 sorte unutra i mislim da treba pričekati da se to stabilizira do kraja 2.mj pa onda izmjeriti i probati.
Moje nema, ali neki imaju. Mjerio sam bijele mošteve koji su imali 10g/l (Ch 23.9. i Zel. Sil 1.10.) Ne znam, kako, zašto, ali su imali taj iznos, a i osjetilo se. Ako smanjiš za 1g/l nakon vrenja i stabilizacije, to je još uvijek previše za te sorte ove godine.E, sad da znaš kak ljudi najjednostavnije tam kod mene rješavaju preveliku kiselost...........Bolje da ne velim! Ne služi ovaj forum tomu!
Voda!!!