VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
18 Travnja, 2026, 11:25:03

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Za korisnike Vinogradarskog foruma
| |-+  Edukacije, literatura za vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo,...
| | |-+  Zanimljivosti iz svijeta grožđa i vina - iz drugih medija
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 28 Dolje Ispis
Autor Tema: Zanimljivosti iz svijeta grožđa i vina - iz drugih medija  (Posjeta: 248676 puta)
apostol
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #330 na: 23 Veljače, 2012, 14:01:21 »

Većinom vina s cijenom iznad 100tinjak su samo marketinški trik, nema to puno veze s nekakvom kvalitetom (mada su rijetki izuzetci). Čak se među "skupim" vinima u raznim vinotekana i trgovinama vrlo često nađu pokvarena vina jer obično dugo stoje. Postoji dosta ljudi (snobova) koji misle da ako vino skupo plate da su doista dobili nešto posebno. Nekoliko puta sam bio prisutan u vinotekama kad dođu tipovi i traže najskuplje vino u vinoteci (a desi se i da im najskuplje nebude dovoljno skupo). Tako da mislim da su skupa vina uglavnom namjenjena za takve.
Evidentirano
traper99
Novak
**

Nisam pijanac, nego pijac...

Email
« Odgovor #331 na: 23 Veljače, 2012, 16:22:03 »

Slozio bi se ovdje s Ivanom da pretjerujemo sa stajalistem da je 50-100 kn neka snobovska cijena za bocu vina. Cinjenica da uglavnom vina od kojih ocekujemo nesto vise su skuplja od 10 Eura i da necete lako naci super vino od npr. 3o kn. Naravno da nema generaliziranja i da je snobovski preciienjivati vina vise od stotine i tisuce Eura, ali ne mogu se sloziti da vina u razini od 10-20 Eura su pretjerivanja. To ne treba, niti se moze piti svaki dan, ali ta vina su inace najcesce najbolja i gotovo uvijek pobjede na poznatom odabiru 100 najboljih vina svijeta.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #332 na: 23 Veljače, 2012, 17:30:02 »

Odlično,najdraže mi je kad mi se stavljaju riječi u usta. Gdje sam ja to postavio cjenovnu granicu tih ferraria? Stojim kod svog i koshpinog da nijedno suho vino normalne berbe realno ne vrijedi preko 10 eura. Nek se ne osjete ugroženo forumaši i ostali koji mogu prodati ta vina skuplje,imaju veliku sreću da su to u mogućnosti.  Ali to se pumpa marketingom ali ne i kvalitetom jer je ona tu precijenjenja.

ako se normalno i otvoreno razgovaramo onda to ocekujem i od druge strane jer inace se sve pretvara u moj monolog a toga sam vec sit i ja sam jer kad mi netko nema gotovo nista za replicirati i odgovoriti to znaci da uopce ne razumije o cemu govorimo..

il se budemo raspravljali ko ljudi i kak spada il smo svi ovdje tek toliko da nesto crckamo i ubijamo vrijeme.

Nebrojeno puta na forumu si popljuvao i to vrlo grubo rad uglednijih hrvatskih vinara.Nedostaci se mogu reći i na uljudniji način
Povremeno iznosiš neistine oko svog vinogradarenja i same poizvodnje vina i time dovodiš u zabludu forumaše.
Također omalovažavaš gdje stigneš tuđi način rada ako se ne uklapa u neku tvoju viziju.

Za razliku od dobrog dijela forumaša koji je otvoren prema drugim načinima razmišljanja ti si izuzetno isključiv a to samu diskusiju dovodi nigdje. Na forumu imamo još forumaša koji nastoje raditi vinograde i vina nekonvencijalnijim metodama ali za razliku od tvojih izlaganja puno ih je ugodnije čitati i voditi normalnu diskusiju.

Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #333 na: 23 Veljače, 2012, 20:21:52 »

Drago mi je da se slažemo, več sam pomislio da svi sa foruma kupuju samo vrhunska vina...

Znači jedna zlatna sredina bi bio golf. Puno bolji od juga a ne tako loš u usporedbi sa mečkom. Najbolji omjer između uloženoga i dobivenoga, za nešto malo bolje od golfa treba dosta više novaca. A u vinarstvu bi taj golf  bilo vino koje košta između 35 i 50 kn. To je samo moje mišljenje.

Ali postoje i izuzetci:

http://blog.vino.hr/archives/2817

Citiram:hahahaha  možda voli golfa ali sanjam i guštam volvo,saab,mb isl hahaha
"Dva su se vina izdvojila na lijepom kušanju osam “slatkiša”, predikatnih vina, na sastanku Kluba sommeliera u Agrokorovoj Akademiji vina 10.listopada 2011. Prvo, boje starog zlata, isprva je bilo pomalo zatvoreno na nosu no ubrzo je očaralo prekrasnim zrelim mirisima kao i gustoćom te uravnoteženošću u ustima. Drugo je bilo još slađe, kremasto, zlatno, medno, s mirisima suhog voća, posebice smokava te grožđica. Velika se rasprava razvila koje je bolje i kušači su se otprilike podijelili. Sve dok nisu saznali o kojim je vinima riječ. Ono prvo bilo je slatko vino argentinske vinarije Finca la Celia. Riječ je o mješavini semillona (50 posto), traminca (25 posto) i sivog pinota koje je deklarirano kao kasna berba, no mora biti riječ o puno višem predikatu, izbornoj berbi bobica ili čak prosušenih bobica. U vrijeme kušanja to je vino u Vrutku na akciji stajalo 49 kuna. Drugo je bilo Bodren Cuvee 2008, mješavina rizlinga i sivog pinota višestrukog Decanterovog “pozlaćenika” Borisa Drenškog iz Huna na Sutli. I to, nedvojben odlično vino, ipak je višestruko skuplje od argentinskog slatkiša."

Ovo je dokaz da se i za malo para može nači odlično vino koje može konkurirati višestruko skuplijim vinima.
Citiram:hahahaha  možda voli golfa ali sanjam i guštam volvo,saab,mb isl hahaha
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #334 na: 24 Veljače, 2012, 01:37:32 »

Odlično,najdraže mi je kad mi se stavljaju riječi u usta. Gdje sam ja to postavio cjenovnu granicu tih ferraria? Stojim kod svog i koshpinog da nijedno suho vino normalne berbe realno ne vrijedi preko 10 eura. Nek se ne osjete ugroženo forumaši i ostali koji mogu prodati ta vina skuplje,imaju veliku sreću da su to u mogućnosti.  Ali to se pumpa marketingom ali ne i kvalitetom jer je ona tu precijenjenja.

Nebrojeno puta na forumu si popljuvao i to vrlo grubo rad uglednijih hrvatskih vinara.Nedostaci se mogu reći i na uljudniji način
Povremeno iznosiš neistine oko svog vinogradarenja i same poizvodnje vina i time dovodiš u zabludu forumaše.
Također omalovažavaš gdje stigneš tuđi način rada ako se ne uklapa u neku tvoju viziju.

Za razliku od dobrog dijela forumaša koji je otvoren prema drugim načinima razmišljanja ti si izuzetno isključiv a to samu diskusiju dovodi nigdje. Na forumu imamo još forumaša koji nastoje raditi vinograde i vina nekonvencijalnijim metodama ali za razliku od tvojih izlaganja puno ih je ugodnije čitati i voditi normalnu diskusiju.

kada si rekao da se slazes sa Koshpom da nijedno vino realno ne vrijedi iznad 10 eura, eto to je tvoja granica.

evo iskreno mi odgovori na jedno pitanje, koliko si suhih vina normalne berbe probao iznad 10 eura?

najbolje od svega mi je sto ljudi kazu da su vina iznad 10ak eura precjenjena i da ne vrijede toliko a nemaju blage veze o raznim vinarima, sortama, tehnikama proizvodnje, uzgoju, terroiru, milijun i jednoj stvari koja definira takvu cijenu vina..

koliko si u zivotu probao njemackih rizlinga, austrijskih veltlinaca, francuskih chablisa, crnih pinota i bordoskih kupaza, koliko novozelandskih sauvignona, australskih syraha, slavonskih grasevina, istarskih malvazija, ilockih predikata, dingaca??

kako mozes tako hladnokrvno tvrditi da nijedno vino ne vrijedi vise od 10 eura!? takve i slicne izjave samo pokazuju koliko toga (ne)znas o vinima.. da mi to kaze neki lik koji je prosao cijeli svijet i probao na stotine raznih sorata i na tisuce i tisuce vina onda bih to mozda i povjerovao ali ovako nazalost ne mogu jer to jednostavno nije istina.

a sta bi ti bilo draze, da sam lagao? ono sto mi se ne svida ne svida mi se, barem se ne pravim kako mi je dobro ili ne odrzavam status quo.. uostalom, uvijek sam objasnio iz kojih razloga ne volim pojedino vino ili vinara dok to rijetko tko od vas ovdje pojasni.

ok, iznosim neistine oko svog vinogradarenja, nabroji ih..?

ja svoju viziju mogu jako dobro objasniti za razliku od vecine vas koja vizije gotovo da niti nema, zato obicno i dodemo u ovakve situacije..

naravno da ti je mnogo lakse voditi diskusiju sa nekim ko uvjetno receno nema pojma o onome sta prica nego sa nekime ko ce ti zauzvrat postaviti sto i jedno pitanje i pitati te zasto je tome tako..

ps. ma daj me molim te vise izbaci sa foruma i obrisi moj nick, fakat mi je dosta vise.. Drazen ucini to.

pozdrav svima i ostajte mi dobro! 8)
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #335 na: 24 Veljače, 2012, 08:33:49 »

Nemaš se potrebe pjeniti,ne slažemo se i gotovo. Jasno je da ja gledam na sve to s ekonomske strane a ti jedne sasvim druge te si jasno pokazo što misliš o većini nas ovdje. Nema smisla s moje stane nastavljati diskusiju s tobom. Šteta, jer znaš dosta ali to ne znaš podijelit na jedan normalan način ;)
Evidentirano
traper99
Novak
**

Nisam pijanac, nego pijac...

Email
« Odgovor #336 na: 24 Veljače, 2012, 09:36:26 »

Ja bi jos jednom podrzao ovakve diskusije na forumu. Nemojte svi skupa kada diskusija zapijeni poceti sa nekakvim prislnim gusenjem rasprave govoreci o necijoj iskljucivosti, neznanju,itd.... Da nema ovoga ovaj forum bi mogli odma ugasiti.....postavlja se pitanje da li je zaista istina da nijedno vino ne bi trebalo preci 10 Eura. Ja sam naprimjer radio racunice za Plavac mali i nema teorije da on sa odlezavanjem od prosjecno 1.5-2 godine bude jeftiniji od tih famoznih 10 Eura. To je nemoguce po meni!!! Inace, velika vecina vina ispod 10 Eura ne kod nas, nego vanka, npr. u EU nije nista posebno po kvaliteti i tih famoznih 10 Eura je zaista jedna nevidljiva granica koja ne uvijek, ali cesto dijeli vrhunska vina od ovih ostalih koja istina cine veliku vecinu svjetskih vina.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #337 na: 24 Veljače, 2012, 12:45:42 »

Malo sam pratio tu vašu diskusiju i imate argumenata i jedni i drugi.Zaboravili ste,kad pričate o cijenama,jednu važnu činjenicu.Pričate o cijenama u trgovinama koje su kod nas nerealne,da ne pričam o cijenama u birtijama,marže od 200-300%..Na uvozna vina idu min.troškovi od 60% na cijenu+marža i to ak si uzeo šleper,a manje količine da ne pričam.Tak da ovih 10EUR-a koje se tu spominje meni ne znači ništa jer je odkupljeno od proizvođača,valjda za 3-4EUR,ako.Realnije bi tu na forumu bilo reći,barem oni koji prodaju vino,evo.npr.čitao sam recenziju za Ivanov škrlet i piše cijena kod njega 35kn,valjda sa PDV-om. ;D Vjerojatno vrijedi toliko,ali pitam ja njega koliko bi to vino koštalo npr.u Konzumu,kad bi mogao tamo ući i ak bi mu Konzum i dao tu cijenu,min.10EUR,ak ne i 100kn,a birtija i 150-200kn,e toliko pa ne vrijedi,ako shvaćate poantu.Vi svi se naradite koji prodajete to vino,da li po 10-20-30kn,nije sad bitno,ali mast poberu trgovci i činjenica je da kad vidim cijenu vina od 100kn,automatski kalkuliram da je proizvođač dobio max.4EUR,a ostalo je PDV,transport,marže itd i to je žalosno,da ne velim sramotno i za mene je to vino u trgovini preskupo i ne želim ga kupiti  >:(  Moj prijedlog,dečki koji prodajete vino,online trgovina,dogovorite kombinaciju za slanje poštom sa Hp,CityEx itd.,zaje...te ove lihvarske preprodavače,proći ćete bolje i vi i kupci  ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #338 na: 24 Veljače, 2012, 19:11:48 »

Nemaš se potrebe pjeniti,ne slažemo se i gotovo. Jasno je da ja gledam na sve to s ekonomske strane a ti jedne sasvim druge te si jasno pokazo što misliš o većini nas ovdje. Nema smisla s moje stane nastavljati diskusiju s tobom. Šteta, jer znaš dosta ali to ne znaš podijelit na jedan normalan način ;)

ma ne pjenim se nego sam vec podosta razocaran i frustriran ovim beskonacnim raspravama i prepirkama o nicemu..

Malo sam pratio tu vašu diskusiju i imate argumenata i jedni i drugi.Zaboravili ste,kad pričate o cijenama,jednu važnu činjenicu.Pričate o cijenama u trgovinama koje su kod nas nerealne,da ne pričam o cijenama u birtijama,marže od 200-300%..Na uvozna vina idu min.troškovi od 60% na cijenu+marža i to ak si uzeo šleper,a manje količine da ne pričam.Tak da ovih 10EUR-a koje se tu spominje meni ne znači ništa jer je odkupljeno od proizvođača,valjda za 3-4EUR,ako.Realnije bi tu na forumu bilo reći,barem oni koji prodaju vino,evo.npr.čitao sam recenziju za Ivanov škrlet i piše cijena kod njega 35kn,valjda sa PDV-om. ;D Vjerojatno vrijedi toliko,ali pitam ja njega koliko bi to vino koštalo npr.u Konzumu,kad bi mogao tamo ući i ak bi mu Konzum i dao tu cijenu,min.10EUR,ak ne i 100kn,a birtija i 150-200kn,e toliko pa ne vrijedi,ako shvaćate poantu.Vi svi se naradite koji prodajete to vino,da li po 10-20-30kn,nije sad bitno,ali mast poberu trgovci i činjenica je da kad vidim cijenu vina od 100kn,automatski kalkuliram da je proizvođač dobio max.4EUR,a ostalo je PDV,transport,marže itd i to je žalosno,da ne velim sramotno i za mene je to vino u trgovini preskupo i ne želim ga kupiti  >:(  Moj prijedlog,dečki koji prodajete vino,online trgovina,dogovorite kombinaciju za slanje poštom sa Hp,CityEx itd.,zaje...te ove lihvarske preprodavače,proći ćete bolje i vi i kupci  ;)

pa ja uglavnom i govorim o podrumskim cijenama a ne o maloprodajnim cijenama u vinoteci ili u marketu, to ne bi imalo smisla jer je svima jasno da te cijene mogu biti i do nekoliko puta vece, sto uglavnom i jesu, narocito za jeftinija vina na koja je lakse staviti vece marze jer se ipak u konacnici ne osjeti toliko i nije isto kupiti vino za 15 i prodavati ga za 45 ili kupiti za 100 i prodavati po 300, to ipak nije toliko drasticno kod skupljih vina.

mislim da ovdje postoje vise vrsta cijena i s jedne strane Vinofilova prica drzi vodu a s druge strane moja. ali opet, svi znamo da je cijena necega vrlo labilan i gotovo svakodnevno promjenjiiv faktor u koji ulazi jako puno dijelova.

naime o cemu se radi..

ako racunamo koliko nas kosta proizvodnja 1 kg grozda, sa svim ukljucenim radovima tijekom sezone, to ispada od cca 2 do 10 kn (ovdje sam izuzeo dalmaciju i predikatne berbe), ovisno kako ko i koliko radi i na koji nacin.

znam da su veliki rasponi ali tesko je to tocno izracunati zbog prevelikih oscilacija i znacajnih faktora kao sto je vrsta podneblja, vremenske prilike tijekom godine, prinosi, kvaliteta samog grozda/vina, sorta takoder ima jako veliki utjecaj, stanje na trzistu (viskovi, manjkovi, potraznja) itd. a to su samo prirodni utjecaji u koje bi jos trebalo ubrojati stupanj mehaniziranosti radi obrade, naftu, spricanja, sve moguce radove, itd.

ali ajmo uzeti da je neki prosjek cijene kostanja 1 kg grozda u RH 3 kn (inace nemam pojma koliko bi to moglo biti, zna mozda netko?), dakle toliko 1 kg grozda kosta vinogradara do berbe i ako ga on proda po 5 kn ima cistih 2 kn zarade po kg. tu racunicu kostanja 1 kg grozda ima vjerojatno svaki vinogradar u RH, bez obzira da li prodaje grozde ili ima svoje od kojeg radi vino.

kada bi dalje isli racunati koliko vinara kosta 1 l vina do prodaje s time da racunam da su vina normalna i obicna bez ikakvih velikih finesa i filozofija, dakle vina klasicno proizvedena u inoxu koja idu u prodaju na proljece (nakon cca 6 mjeseci cuvanja i odlezavanja u podrumu), mislim da bi to ispalo ugrubo 3 do 12 kn ali ajmo uzeti neki prosjek od 6 kn/l. takoder je veliki raspon cijene zbog stupnja opremljenosti podruma, tj. opreme i strojeva u preradi koji direktno utjecu na randman, hladenja, svih zivih radova, utroska vode, struje, pretoka, eno preparata tko koristi, itd.

takoder radi se o cijeni kostanja bijelog vina, crna vina su nesto skuplja zbog relativno duzeg i tehnicki kompliciranijeg nacina proizvodnje.

e sada, ako racunamo prosjek cijene proizvodnje 1 kg grozda od 4 kn plus prosjek cijene proizvodnje 1 l vina od 6 kn to ispada ugrubo 10 kn sto bi znacilo da ako se vino proda po 15 kn (u rinfuzi) ostaje cista zarada od 5 kn/l, sto iznosi dosta visokih 50%!

po toj racunici minimalna cijena vina iznosi oko 5 kn/l (grozde 2 plus vino 3) sto vjerojatno nije daleko od istine dok maksimalna cijena iznosi oko 22 kn/l (10 plus 12).

znaci to su neke okvirne bazne cifre sa kojima mozemo dalje baratati i po toj logici ne bi smjelo biti puno vina koja bi prelazila (podrumsku) cijenu od 10ak eura ali to (nazalost ili nasrecu) ipak nije tako u stvarnosti jer u racunicu oces-neces ulazi jos mnogo faktora.

kada bi svi vinari striktno prodavali vino za 50% vise od cijene proizvodnje 1 l vina po toj logici 99% vina ne bi smjelo proci granicu od 10ak eura sto uglavnom niti nije slucaj kod opisane vrste vina.

to naravno vrijedi samo za klasicna bijela inox vina koja idu na proljece u prodaju (tipa svjezih malvazija, grasevina, sauvignona, te uglavnom svjezih zagorskih, plesivickih, medimurskih i moslavackih vina, te pokoje ilocko i baranjsko) dok ostala vina dozrijevaju duze u podrumu sto naravno poskupljuje cijenu same proizvodnje, narocito ako se koriste drvene bacve (uglavnom za crno), duze maceracije, spontane (i dugotrajnije) stabilizacije i bistrenja, nefiltriranje, punjenje u boce, smirivanje i odlezavanje (ponekad i dugotrajno) itd. to sve treba uzeti u obzir prilikom formiranja cijene proizvodnje i mislim da je traper99 debelo u pravu kada kaze da bolji plavac nikako ne moze biti jeftiniji od 10ak eura kada se svi ti faktori uzmu u obzir!

druga strana racunice je maloprodajna cijena u koju je ukljucen pdv plus marza prodavaca sto naravno moze jako varirati ali realno iznosi 23% pdv-a (uskoro 25%!) plus 10 do 30% marze (jako varira i ovisi o (pre)prodavacu) ali mozemo uzeti prosjek od 20% marze sto ukupno iznosi gotovo 45% od pocetne cijene u koju jos treba uracunati proces punjenja vina (te eventualne predradnje) i adekvatnu opremu za punjenje, analize i markice, etiketiranje, cepljenje, rad, itd., te bocu i opremu boce (cep, etiketu, kapicu, vinjetu, itd.) sto takoder dosta varira ali ugrubo je to oko 5 kn.

npr. malvazija coronica kosta 60 kn mpc sto bi znacilo da je po boci pdv 23% 11,22 kn, marža 20% 8,13 kn, boca i oprema 5 kn i ostaje nam 35,65 kn (zaokruzimo na 35 kn).

35 kn plus 5 kn boca je 40 kn plus pdv 23% je 49 kn (recimo 50 kn) za podrumsku cijenu sto je vrlo vjerojatno jako blizu istini (nisam nikada kupovao vino od coronica u podrumu, mozda netko je pa zna tocnu cijenu?).

ta cijena od 35 kn je za butelju vina (0,75 l) sto bi znacilo da je njegova cijena za 1 l 43,75 kn u koju onda ulazi njegova cijena proizvodnje grozda i vinarenja i ako se vodimo primjerom od ranije o zaradi od 50% to je 14,59 kn po l iliti 11,67 po boci sto bi znacilo da su njegovi troskovi proizvodnje 1 l vina 29,16 kn po l iliti 23,33 po butelji.

ovdje se odstupa od pocetno pretpostavljenih maksimalnih 22 kn za cijenu kostanja 1 l vina za ugrubo oko 30% ali vjerujem da ovdje u racunicu ulaze oni varijabilni troskovi koji su gotovo nemjerljivi a konkretno u slucaju coronice to su sigurno nizi prinosi od prosjecnih, specifican nacin proizvodnje te odredena reputacija (ovdje bi eventualno mogli progurati pricu o marketingu u cijeni) i na kraju specificno i originalno vino koje je uvijek medu najboljima bez obzira na godiste i uvijek sadrzi svoje karakteristike kao sto je vrlo izrazena mineralnost i slanost vina u kojoj se dobro prezentira terroir. takoder su mozda troskovi marze jos visi od pretpostavljenih 20%..

kad smo vec kod malvazija coronica je jedan od opcenito skupljih (ali i boljih!) i njegova cijena mi se cini prilicno realnom (da je jeftinija cca 1 do 0,5 eura mpc bila bi savrsena dok vjerujem da ovako namjerno puca na educiranijeg i iznadprosjecnog kupca!) dok se prosjecno dobra malvazija moze naci vec i za 45 kn mpc pa onda racunica izgleda bitno drugacija.

takoder ima i skupljih malvazija kao npr. kozloviceva (koja je mislim najskuplja klasicna) koja uvijek kosta 10ak kn vise od druge najskuplje i nju smatram opcenito prilicno skupim vinom s obzirom na kvalitetu, stilistiku i konkurenciju i tu ulazi prica o marketingu, itd.

nadalje, ako krenemo redom gledajuci trzisne cijene tako npr. butelja kutjevacke grasevine kosta oko 40 kn mpc, ako zelis bolju kvalitetu cijena se postepeno penje do nekih 60-70 kn sto je vjerojatno na samoj granici precjenjenosti i ocekivane realne vrijednosti.

kod jeftinijih uvoznih (uglavnom novosvjetskih) vina je taj odnos uglavnom prilicno zamrsen zbog ogromnih povrsina koje obraduju i tehnoloskog pristupa proizvodnji vina ali to se i moze ocekivati ako je npr. cijena argentinskog cabernet sauvignona 35 kn mpc u RH, cijena kostanja tog vina vjerojatno ne premasuje niti 1 euro i zarade po boci ili litri su opcenito jako niske ali su zato kolicinski enormne sto dovodi do profita jer da po samo jednoj boci zarade cistih 0,5 eura ako proizvode godisnje 100 milijuna boca to je ugrubo oko 50 milijuna eura! sa takvom politikom cijena oni to mogu raditi jer su veliki i bazirani su na kolicini a mnogo manje na kvaliteti, ona je uglavnom prosjecna i standardizirana pa tako bas i nije isto proizvoditi vino sa 5 ha ili sa 5000 ha..

znaci poanta svega je da hrvatski vinari (koji su prilicno malih povrsina vinograda) nikako ne mogu konkurirati poplavi jeftinijih uvoznih vinarija kod kojih je sve bazirano na ekonomiji velikih brojeva ali zato se mozemo i trebamo bazirati na ekstra kvalitetu, specificnost, originalnost, tradiciju, autohtone sorte, itd. jer cile, argentina, amerika, australija to nemaju niti ce imati i to je nasa prednost.
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #339 na: 24 Veljače, 2012, 20:32:50 »

Lijepo sroceno Ivane ;)
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #340 na: 24 Veljače, 2012, 20:50:43 »

Evo, uspjelo je konačno, malo naselje, službeno na D2, " podravskoj magistrali " biti na dnevnicima ;D
Dobrodošli u Kloštar Podravski!  ;D ;D ;D
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #341 na: 24 Veljače, 2012, 21:24:33 »

Evo, pohvaljujem i ja Ivana na prethodnom tekstu!  :)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #342 na: 25 Veljače, 2012, 01:44:43 »

Lijepo sroceno Ivane ;)

hehe, hvala! 8)

ajde da se i meni nakon skoro 3000 postova desi i jedan kvalitetan.. ;D :D
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #343 na: 25 Veljače, 2012, 09:28:35 »

znaci poanta svega je da hrvatski vinari (koji su prilicno malih povrsina vinograda) nikako ne mogu konkurirati poplavi jeftinijih uvoznih vinarija kod kojih je sve bazirano na ekonomiji velikih brojeva ali zato se mozemo i trebamo bazirati na ekstra kvalitetu, specificnost, originalnost, tradiciju, autohtone sorte, itd. jer cile, argentina, amerika, australija to nemaju niti ce imati i to je nasa prednost.
Sve si dobro to zaključio,sad samo treba smisliti kako to iskoristiti-prodati,bez podrške i razumijevanja ministarstva,trgovaca itd. i da ne bude tvoja cijena x 3 u trgovini jer inače nema smisla se zamarati  ;)
Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #344 na: 25 Veljače, 2012, 18:48:19 »

Svaka cast Ivane, volim ovakove postove  :-*

Kaj se tice teme, ja osobno najvise volim kupovati od susjeda direktno, ne samo vino vec i sve ostalo.

Kaj se tice kupvine vina u trgovinama, volim isprobati svasta, ali ponovno se vracam vinima kod kojih mi odnos cijene i kvalitete najvise odgovara, kao vjerojatno i svi mi.  A kod 50% vina mi to jednostavno ne odgovara!!

Jedan dobar primjer gdje mi kvaliteta vina nevjerojatno odgovara sa cijenom je Château Guiot Costiéres de Nîmes po cijeni od 5€.

Zato mislim da svatko treba za sebe odluciti koja vinamu odgovaraju. Najbojle je ako je iz regije, naravno hrvatsko  :)

Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
 Str: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 28 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!