ako se normalno i otvoreno razgovaramo onda to ocekujem i od druge strane jer inace se sve pretvara u moj monolog a toga sam vec sit i ja sam jer kad mi netko nema gotovo nista za replicirati i odgovoriti to znaci da uopce ne razumije o cemu govorimo..il se budemo raspravljali ko ljudi i kak spada il smo svi ovdje tek toliko da nesto crckamo i ubijamo vrijeme.
Drago mi je da se slažemo, več sam pomislio da svi sa foruma kupuju samo vrhunska vina... Znači jedna zlatna sredina bi bio golf. Puno bolji od juga a ne tako loš u usporedbi sa mečkom. Najbolji omjer između uloženoga i dobivenoga, za nešto malo bolje od golfa treba dosta više novaca. A u vinarstvu bi taj golf bilo vino koje košta između 35 i 50 kn. To je samo moje mišljenje.Ali postoje i izuzetci:http://blog.vino.hr/archives/2817Citiram:hahahaha možda voli golfa ali sanjam i guštam volvo,saab,mb isl hahaha"Dva su se vina izdvojila na lijepom kušanju osam “slatkiša”, predikatnih vina, na sastanku Kluba sommeliera u Agrokorovoj Akademiji vina 10.listopada 2011. Prvo, boje starog zlata, isprva je bilo pomalo zatvoreno na nosu no ubrzo je očaralo prekrasnim zrelim mirisima kao i gustoćom te uravnoteženošću u ustima. Drugo je bilo još slađe, kremasto, zlatno, medno, s mirisima suhog voća, posebice smokava te grožđica. Velika se rasprava razvila koje je bolje i kušači su se otprilike podijelili. Sve dok nisu saznali o kojim je vinima riječ. Ono prvo bilo je slatko vino argentinske vinarije Finca la Celia. Riječ je o mješavini semillona (50 posto), traminca (25 posto) i sivog pinota koje je deklarirano kao kasna berba, no mora biti riječ o puno višem predikatu, izbornoj berbi bobica ili čak prosušenih bobica. U vrijeme kušanja to je vino u Vrutku na akciji stajalo 49 kuna. Drugo je bilo Bodren Cuvee 2008, mješavina rizlinga i sivog pinota višestrukog Decanterovog “pozlaćenika” Borisa Drenškog iz Huna na Sutli. I to, nedvojben odlično vino, ipak je višestruko skuplje od argentinskog slatkiša."Ovo je dokaz da se i za malo para može nači odlično vino koje može konkurirati višestruko skuplijim vinima. Citiram:hahahaha možda voli golfa ali sanjam i guštam volvo,saab,mb isl hahaha
Odlično,najdraže mi je kad mi se stavljaju riječi u usta. Gdje sam ja to postavio cjenovnu granicu tih ferraria? Stojim kod svog i koshpinog da nijedno suho vino normalne berbe realno ne vrijedi preko 10 eura. Nek se ne osjete ugroženo forumaši i ostali koji mogu prodati ta vina skuplje,imaju veliku sreću da su to u mogućnosti. Ali to se pumpa marketingom ali ne i kvalitetom jer je ona tu precijenjenja. Nebrojeno puta na forumu si popljuvao i to vrlo grubo rad uglednijih hrvatskih vinara.Nedostaci se mogu reći i na uljudniji načinPovremeno iznosiš neistine oko svog vinogradarenja i same poizvodnje vina i time dovodiš u zabludu forumaše.Također omalovažavaš gdje stigneš tuđi način rada ako se ne uklapa u neku tvoju viziju.Za razliku od dobrog dijela forumaša koji je otvoren prema drugim načinima razmišljanja ti si izuzetno isključiv a to samu diskusiju dovodi nigdje. Na forumu imamo još forumaša koji nastoje raditi vinograde i vina nekonvencijalnijim metodama ali za razliku od tvojih izlaganja puno ih je ugodnije čitati i voditi normalnu diskusiju.
Nemaš se potrebe pjeniti,ne slažemo se i gotovo. Jasno je da ja gledam na sve to s ekonomske strane a ti jedne sasvim druge te si jasno pokazo što misliš o većini nas ovdje. Nema smisla s moje stane nastavljati diskusiju s tobom. Šteta, jer znaš dosta ali to ne znaš podijelit na jedan normalan način
Malo sam pratio tu vašu diskusiju i imate argumenata i jedni i drugi.Zaboravili ste,kad pričate o cijenama,jednu važnu činjenicu.Pričate o cijenama u trgovinama koje su kod nas nerealne,da ne pričam o cijenama u birtijama,marže od 200-300%..Na uvozna vina idu min.troškovi od 60% na cijenu+marža i to ak si uzeo šleper,a manje količine da ne pričam.Tak da ovih 10EUR-a koje se tu spominje meni ne znači ništa jer je odkupljeno od proizvođača,valjda za 3-4EUR,ako.Realnije bi tu na forumu bilo reći,barem oni koji prodaju vino,evo.npr.čitao sam recenziju za Ivanov škrlet i piše cijena kod njega 35kn,valjda sa PDV-om. Vjerojatno vrijedi toliko,ali pitam ja njega koliko bi to vino koštalo npr.u Konzumu,kad bi mogao tamo ući i ak bi mu Konzum i dao tu cijenu,min.10EUR,ak ne i 100kn,a birtija i 150-200kn,e toliko pa ne vrijedi,ako shvaćate poantu.Vi svi se naradite koji prodajete to vino,da li po 10-20-30kn,nije sad bitno,ali mast poberu trgovci i činjenica je da kad vidim cijenu vina od 100kn,automatski kalkuliram da je proizvođač dobio max.4EUR,a ostalo je PDV,transport,marže itd i to je žalosno,da ne velim sramotno i za mene je to vino u trgovini preskupo i ne želim ga kupiti Moj prijedlog,dečki koji prodajete vino,online trgovina,dogovorite kombinaciju za slanje poštom sa Hp,CityEx itd.,zaje...te ove lihvarske preprodavače,proći ćete bolje i vi i kupci
Lijepo sroceno Ivane
znaci poanta svega je da hrvatski vinari (koji su prilicno malih povrsina vinograda) nikako ne mogu konkurirati poplavi jeftinijih uvoznih vinarija kod kojih je sve bazirano na ekonomiji velikih brojeva ali zato se mozemo i trebamo bazirati na ekstra kvalitetu, specificnost, originalnost, tradiciju, autohtone sorte, itd. jer cile, argentina, amerika, australija to nemaju niti ce imati i to je nasa prednost.