Budući da sam kupio C. TOP, planiram koristiti samo nj. Koliko vidim, većina vas koristi ovu drugu opciju pa ma zanima da li je C. TOP dovoljan. (uz CANTUS protiv botritisa, naravno)Nakon toga preporučena su tretiranja samo protiv botritisa (SWITCH 62,5 WG; ja ću koristiti SUMILEX). Hvala.
Prošle godine sam i ja zadnji put stavio Nordox. Gle iznenađenja, on je crveni, a ja naučio na plavo. No na listu se to pokazalo sasvim OK. Pitanje znalcima: da li staviti zadnj put Nordox ili vapno+galica (namjerno sam tak napisao, a ne Bordoška juha da ju ne bi poistovjetili s gotovim preparatom "Bordoška juha")? Ovi imaju po 60-70% bakra, a galica preko 90%. Zašto nju ne upotrijebiti? Slušam prijedloge za i protiv uz argumentaciju.Imam vremena još cijeli tjedan do šprica, a za zadnji put pečem roštilj za cijelu ekipu koja mi je pomagala vu trsju. Mislim da bu za to idealan sljedeći petak, jer u subotu mogu koji sat duže spati. Bok.
C. top je sasvim dovoljan, iako je za zadnja prskanja preporučljivo ići sa bakrenim sredstvima. Moja topla preporuka je da Sumilex izbaciš iz programa zaštite od botritisa, i ubaciš Switch koji je za sada kralj u svojoj klasi.
Ovako skupno:Slobodno bih preporučio da svi koji imaju dileme slobodno pređu na bakrene preparate, jer vam peronospora vi±e ne moµe napraviti ozbiljnije ±tete na grozdu. Samo u slučaju tuče ili lo±e prethodne za±tite koristiti neki od sistemika.Ali zato pepelnica moµe. Koristite i dalje sistemike za za±titu od pepelnice, mijenjajte preparate, nemojte stalno s istim.Okva±ivač je sapunast jer je to vrsta detergenta.Moljce suzbijajte dok ih vidite, a ne napamet. To su leptiri pa se lako zamijete.
Ja bi ti preporučio Nordox i Crystal(za pepelnicu). Dva odlična preventivna sredstva.Switch koristi± u fazi ±are. 3 tjedna ti je sasvim dosta karence.Obično počne ±arat oko 15-20.8. Jasno ovisi o sorti i lokalitetu.Čak da ga baci± i 1.9. nakon 21 dan moµe± brati.Nisam nikad berbu imao prije 20.9. osim one su±ne 2000.g.Sabithane bi ti bio odličan izbor ako nisi tretirao s Tiltom i Topasom vi±e od 3 puta. Pazi, to ti je ista kem. grupa, za razliku recimo od Crystala, Rubigana ili Saprola!
Špricao sam u ponedjeljak pretpostavljao sam zadnji put protiv peronospore i pepelnice sa Cuprablau Z Ultra+Sabithane,sad nisam siguran dal bi trebao ponovit jer od utorka pada kiša skoro svaki dan,a danas posebno punim gasom,namjeravao sam još baciti samo Switch po grožđu,a sad nisam siguran dal bi trebao ponovit prethodno špricanje ,inače je vinograd ok bez vidljivih znakova nekih bolesti i aj sad da bacim samo Switch ili da ponovim još jedanput protiv peronospore i pepelnice,obično je kod mene berba oko 1.10?
Ovo sve navedeno zanima i mene stim da sem ja ¹prical protiv peronospore i pepelnice 25.07.a ki¹a li ga pada i pada od utorka(podravina)