VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 21:52:32

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2006. - Prskanje (zaštita vinograda)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10 Dolje Ispis
Autor Tema: 2006. - Prskanje (zaštita vinograda)  (Posjeta: 78911 puta)
Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #30 na: 15 Svibnja, 2006, 20:49:05 »

Pitam se samo bi li itko imao naknadu štete zbog neispravnosti preparata ::)
Evidentirano
vule
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #31 na: 17 Svibnja, 2006, 12:36:04 »

Pozdrav Goričari,
zanima me jel ko ima ili gde bi se dalo nabaviti tablica mješanja preparata?
Fala :)

VULE
Evidentirano
Dražen
Administrator
Novak

Križevci

WWW Email
« Odgovor #32 na: 17 Svibnja, 2006, 15:53:23 »

Pozdrav Goričari,
zanima me jel ko ima ili gde bi se dalo nabaviti tablica mješanja preparata?
Fala :)

VULE

Vule,
Danas smo postaviti članak Mali savjeti za zaštitu vinograda i voćnjaka na Portal.
Nadam se da će dati odgovore na tvoja pitanja.

Admin
Evidentirano

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #33 na: 18 Svibnja, 2006, 14:30:21 »

Na pojedinim vinogradima kod nas već ima znakova peronospore (uljne pjege), pogotovo tamo gdje se nije dovoljno kvalitetno špricalo. Sutra zadnji put špricam mikalom i kossanom (sumpor) i fala bogu kod mene je (još) sve zdravo.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #34 na: 18 Svibnja, 2006, 18:49:19 »

Na pojedinim vinogradima kod nas već ima znakova peronospore (uljne pjege), pogotovo tamo gdje se nije dovoljno kvalitetno ±pricalo. Sutra zadnji put ±pricam mikalom i kossanom (sumpor) i fala bogu kod mene je (jo±) sve zdravo.

Kod mene isto nema niš šprical sam prekjučer sa Rivalom+Stroby,nego me zanima kaj podrazumijevaš pod kvalitetnim špricanjem (ne mislim sad na preparate i da promašim pol lišća)?
Sad sam šprical leđnom špricom i obično diznu narihtam da maglovito šprica i kad se osuši jedva se vidi preparat isto radim kad špricam električnom na šlaufe ima skoro istu ručku jedino veći pritisak i opet narihtam diznu na maglu. Vidim kod nekih suseda da narihtaju na krupnije kapi i onda to prilično vidljivo izgleda na listu i posle kad se osuši dok moje skoro ko da nisam šprical. Kak je to kod tebe?
Evidentirano

krnjo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #35 na: 18 Svibnja, 2006, 20:28:13 »

Ja špricam poliramom i kromosulom dvije sezone i rezultati su super
Jučer sam pošpricao pola vinograda krupnijim kapima a pola maglom.
U utorak ću vam javiti kako se odrazilo na lozi.
Evidentirano
Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #36 na: 18 Svibnja, 2006, 21:00:04 »

Kod mene isto nema niš šprical sam prekjučer sa Rivalom+Stroby,nego me zanima kaj podrazumijevaš pod kvalitetnim špricanjem (ne mislim sad na preparate i da promašim pol lišća)?
Sad sam šprical leđnom špricom i obično diznu narihtam da maglovito šprica i kad se osuši jedva se vidi preparat isto radim kad špricam električnom na šlaufe ima skoro istu ručku jedino veći pritisak i opet narihtam diznu na maglu. Vidim kod nekih suseda da narihtaju na krupnije kapi i onda to prilično vidljivo izgleda na listu i posle kad se osuši dok moje skoro ko da nisam šprical. Kak je to kod tebe?

Za kvalitetno špricanje je važno da preparat jednakomjerno bude raspoređen po cijeloj lisnoj masi vinove loze. A to se puno jednostavnije postiže sitnijim neg krupnijim kapljicama.Kod nas obično stariji vinogradari vole vidjet preparat na listu... Rijetko se u mom vinogradu može vidjeti trag zaštitnih sredstava (osim bakrenih sredstava), jer špricam atomizerom i tu su sve sitne kapljice. Vrlo bitno je tada uskladiti koncetraciju s količinom potrošene vode. Ima kod nas dosta "specijalaca" koji misle da, ako i ne uhvate cijelu lisnu masu, neće doći do zaraze peronosporom jer kao koriste sistemike... zato već sada imaju određenih problema. ;D
Evidentirano
miroslavk
Guest

Email
« Odgovor #37 na: 23 Svibnja, 2006, 07:35:44 »

Jučer sam obavio prskanje vinograda  kombinacijom  Poliram + Chromosul
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #38 na: 25 Svibnja, 2006, 14:10:04 »

Šprical sam 16.05. s Rivalom+Stroby i sad razbijam glavu dal da špricam 27.5. ili mi je malo prerano. U nedjelju 28.5. najavili su malo kiše, 19.5. je bio potop od 1 h kod mene, jučer 24.5. je padala kiša lagano cijeli dan i ne znam kaj sam ??? Inače je trsje zdravo i bujno tu i tam kakva pikica peronospore, cvalo još valda ne bude tak skoro. Ne znam kak se vi držite rokova ovisno o preparatu i kiši? Lani sam negde u ovo doba koristio Forum Star+Sabithane protiv pepelnice (za njega su mi rekli da ne treba onda dodati Chromosul).
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #39 na: 25 Svibnja, 2006, 14:34:57 »

Rival je isto što i Mikal. Dakle kombinirano kontaktni i sistemik. Traje  do 14 dana, ako nije previše kiše palo. Stroby je kontaktni fungicid protiv pepelnice, njega jača kiša ispere. Trebalo bi ponovit prskanje nakon 10-12 dana. Znači prskaj 27. i uzmi nešto jače za pepelnicu (Tilt, Topas, Rubigan, Sabithane)
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #40 na: 25 Svibnja, 2006, 16:32:56 »

Forum star + Sabithane je odlična kombinacija, pogotovo pred cvatnju. Inače,ni jedno poznato sredstvo ne štiti pouzdano lozu od zaraze peronosporom više od 10-11 dana. Samo se u suhim uvjetima može napraviti i veći razmak između prskanja. ;)
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #41 na: 26 Svibnja, 2006, 11:40:02 »

Forum star + Sabithane je odlična kombinacija, pogotovo pred cvatnju. Inače,ni jedno poznato sredstvo ne ±titi pouzdano lozu od zaraze peronosporom vi±e od 10-11 dana. Samo se u suhim uvjetima moµe napraviti i veći razmak između prskanja. ;)

Hvala na savjetima, u subotu makar i u nedjelju ću ponoviti sa Rivalom+Stroby, a onda pred cvatnju Forum Star+Sabithane, taman mi bude 11-12 dana, imam ove godine kiše napretek, ima to dobrih strana raste ko ludo,ali sve, :D  Već sam doma travu kosio 4 puta, ali bolje to nek da je sve spaljeno, vrt je pun svega, opet su najavili za nedjelju, ponedjeljak, utorak kišu za moje područje moram špricati hoću-neću. A radno vrijeme je teško uskladiti, a trošim oko 90-100 l vode, špric me košta 70-ak kuna, to bi ionako negde potrošio bezveze.  ::)
Evidentirano

krnjo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #42 na: 03 Lipnja, 2006, 12:14:05 »

Zaista sam u nedoumici čime špricat. Vrijeme je koma, dakle moći će se špricati tek u utorak taman pred pravu cvatnju. Tršće mi je zdravo, nisam primjetio nikakvu bolest, ali planiram pošpricat sa cromosulom i rivalom tek preventive radi.
Kaj vi mislite, jel je to dovoljno?
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #43 na: 03 Lipnja, 2006, 18:34:02 »

Zaista sam u nedoumici čime špricat. Vrijeme je koma, dakle moći će se špricati tek u utorak taman pred pravu cvatnju. Tršće mi je zdravo, nisam primjetio nikakvu bolest, ali planiram pošpricat sa cromosulom i rivalom tek preventive radi.
Kaj vi mislite, jel je to dovoljno?

prije cvatnje obavezno protiv pepelnice tretirati.
Evidentirano

Batman
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #44 na: 03 Lipnja, 2006, 19:29:15 »

Mislim da bi bilo pametno da cuperblau zamijeniš s manje agresivnim sredstvom (obzirom da je špricanje pred samu cvatnju) jer je dosta agresivan, odnosno da izbaciš bakrene preparate pred samu cvatnju, a upotrebiš neku drugu osnovu koju želiš za suzbijanje plamenjače.

Ovo je moje mišljenje, pa nemojte uzet kao preporuku da ne bi posle ja bio kriv za ne daj bože neko čudo na lozi ;)
Evidentirano

Pij malo, pij dobro !
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!