VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 21:15:58

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2006. - Prskanje (zaštita vinograda)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 8 9 [10] Dolje Ispis
Autor Tema: 2006. - Prskanje (zaštita vinograda)  (Posjeta: 78863 puta)
vule
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #135 na: 12 Rujna, 2006, 20:09:01 »

Ciljal sam na 23.09., ali trenutna situacija sa pinotom sivim je jako sumnjiva ima čini mi se plesa, jeden stari međaš veli da je to moljac kaj nikak ne verujem ??? ::) Kaj mislite ostali (zgleda malo zapredeno v sredine grozda i tu počne truleti) ??? ???
Pozdrav goričarske bratije :) :)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #136 na: 12 Rujna, 2006, 22:24:03 »

Jel to ovako nekako izgleda?
Prvo negdje u sredini grozda moljčeva gusjenica izbuši bobu, koja počne tamnit(šarat), a zatim se počne botrytis širiti, obično iznutra grozda prema van. Mislim da ti je ispravno čovjek rekao. Svejedno, sad je prekasno i za Botrytis i za moljca. Nema više pomoći.

* moljac početak.jpg (25.43 kB, 345x263 - (hitova: 757 ).)

* pepeljasti_gr._moljac_oštećenja.jpg (34.99 kB, 415x697 - (hitova: 790 ).)
Evidentirano

vule
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #137 na: 13 Rujna, 2006, 11:35:10 »

Slično tome samo kaj je više skoncentrirano (na vrpe), al me zanima gde sem kiksal, tri (3) put sam tretiral protiv moljca (fastac).
Pozdrav
Vule
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #138 na: 13 Rujna, 2006, 13:03:01 »

Slično tome samo kaj je više skoncentrirano(na vrpe),al me zanima gde sem kiksal,tri (3)put sam tretiral protiv moljca(fastac)
Pozdrav
Vule

Trebao si negdje između 10 i 20. 8 prskati po grozdu protiv moljca.
Tu je očito riječ o 3. generaciji pepeljastog grožđanog moljca - Lobesia botrana
Drugu i treću generaciju ne možeš primijetiti dok štete već nisu počinjene. Za to služe drugi načini praćenja kao npr. ferotrapovi. Imaš na stranicama hzpss, polj. savjetodavne službe  izvještaje o pojavi leta grožđanih moljaca  za cijelu kc-kž županiju. Tada bi trebalo i prskati kada oni najave, jer razvoj tih moljaca ovisi o više čimbenika ( suma temperatura, vlažnost zraka).Oni mjere te pokazatelje i kontroliraju broj ulovljenih moljaca na ferotrapovima. Ferotrap ti je ljepljiva kutija s feromonom - "ljubavnim" hormonom koja njih privlači. Kad se dostigne kritični broj moljaca po jednom ferotrapu (75 zbirno u prosjeku), onda oni najave opasnost.
Obično su 3 ferotrapa dosta po vinogradu. Mi to zovemo moljci, ali to su inače leptiri.
Inače u vinogradu malo dalje od mene imaju te ferotrapove koje kontroliraju ljudi iz hzpss i objavljuju kad treba prskati. Svejedno, ove godine nisam ni jednom prskao protiv moljaca, a štete su mi minimalne, nikakve skoro.
Evidentirano

vex
Guest

Email
« Odgovor #139 na: 04 Listopada, 2006, 20:24:01 »

Prskanje nakon berbe?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #140 na: 09 Listopada, 2006, 22:32:08 »

Prskanje nakon berbe?

Nema potrebe. I ovako mi je dosta bilo!
Evidentirano

vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #141 na: 09 Listopada, 2006, 23:22:51 »

Prskanje nakon berbe?
Nema potrebe. I ovako mi je dosta bilo!

Ja sam bas primjetio sada tragove pepelnice na listovima. Cudno mi je da se sada pojavila? Srecom, grozdje je bilo skroz zdravo, osim malo trulezi (a i to malo je probrano za rakiju ;D) zbog moljca :-\. Tak da se sada dvoumim da li da spricam, ili ne. Citam u literaturi da bi bilo dobro jer se navodno smanji napad na proljece...
Anyone?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #142 na: 10 Listopada, 2006, 09:54:16 »

Pa ovaj mjesec se ipak zove listopad.
A, čak i kad bi to napravio teško da bi smanjio napad iduće godine.
Stvarno nije potrebno neke stvari raditi. Inače je tendencija da se čim je više moguće smanji godišnji broj prskanja i ide na integriranu, tzv pametnu zaštitu bilja.
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #143 na: 16 Listopada, 2006, 23:14:47 »

Baš gledam danas mostarski "Hepok" kako na svojim plantažama obavlja zaštitu.. s čime pojma nemam. I lani su tako radili.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #144 na: 17 Listopada, 2006, 17:58:50 »

Baš gledam danas mostarski "Hepok" kako na svojim plantažama obavlja zaštitu.. s čime pojma nemam. I lani su tako radili.

Baš bi me zanimalo šta to rade!
Kod mene je jutros zabilježen mraz! Dakle, do proljeća mir!
Lišće je već debelo počelo otpadati na lozi!
Ako stignem, poprskat ću još samo voćke, i to samo jabuke i breskve s ureeom i bakrom!
Evidentirano

Str: 1 ... 8 9 [10] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!