Slično tome samo kaj je više skoncentrirano(na vrpe),al me zanima gde sem kiksal,tri (3)put sam tretiral protiv moljca(fastac)
Pozdrav
Vule
Trebao si negdje između 10 i 20. 8 prskati po grozdu protiv moljca.
Tu je očito riječ o 3. generaciji pepeljastog grožđanog moljca -
Lobesia botranaDrugu i treću generaciju ne možeš primijetiti dok štete već nisu počinjene. Za to služe drugi načini praćenja kao npr. ferotrapovi. Imaš na stranicama hzpss, polj. savjetodavne službe izvještaje o pojavi leta grožđanih moljaca za cijelu kc-kž županiju. Tada bi trebalo i prskati kada oni najave, jer razvoj tih moljaca ovisi o više čimbenika ( suma temperatura, vlažnost zraka).Oni mjere te pokazatelje i kontroliraju broj ulovljenih moljaca na ferotrapovima. Ferotrap ti je ljepljiva kutija s feromonom - "ljubavnim" hormonom koja njih privlači. Kad se dostigne kritični broj moljaca po jednom ferotrapu (75 zbirno u prosjeku), onda oni najave opasnost.
Obično su 3 ferotrapa dosta po vinogradu. Mi to zovemo moljci, ali to su inače leptiri.
Inače u vinogradu malo dalje od mene imaju te ferotrapove koje kontroliraju ljudi iz hzpss i objavljuju kad treba prskati. Svejedno, ove godine nisam ni jednom prskao protiv moljaca, a štete su mi minimalne, nikakve skoro.