uf, jeste se raspisali a ja kasnim za vama..

sto se tice termina branja ja sam uvijek za kasnije branje kod bilo koje sorte. e sada, kod takvog branja je i bitno sto se sa tim vinom zeli dobiti, ako je vinograd visesortni i vino ce se piti za gemiste ne treba brati (pre)kasno. opcenito smatram da su kiseline kicma i esencija svakog vina a ne seceri.
jos jedan veliki (i presudni) faktor kojeg niste spomenuli o kojem ovisi odnos secera-kiselina i termina branja je kolicina grozda po trsu. nije isto brati ranije ili kasnije ako imas 2 ili 5 kg po trsu jer su razlike u kemijskom sastavu takvog grozda gotovo nemjerljive. tako da i to treba uzeti u obzir kod termina berbe. takoder na ovo dosta utjece i defolijacija pred berbu koju ja osobno ne radim jer sunce vrlo cesto u ovakvim godinama (duge vruce jeseni) spali grozde a posto sam zagovornik kasnijeg branja upravo zato ne skidam lisce nikada jer ipak koliko toliko stiti grozde od direktnog utjecaja sunca a i stiti kiseline.
ja sam brao skrlet i chardonnay 26.9., oboje je bilo oko 95 eksla, alkoholi su 13,5% a kiseline 7,4 g/l kod skrleta, ovaj nisam mjerio jos ali tu su negdje 6-6,5. crni pinot bran 3.10., 115 eksla, 14,5% alkohola, kiseline 6,5 g, zweigelt 3.10., 13,2% alkohola, kiseline 6 g i frankovka 4.10., 12,8% alkohola i 5,8 g kiseline.
dakle ako se ide na kasniju berbu ne skidati lisce u zoni grozda!
moja je filozofija da nikada nista ne dodajes u vino ili most, ni kiseline ni secere ni boju ni tanine.. treba dobro pratiti stanje u vinogradu i narocito pred berbu, isto kao sto mjerite secere izmjerite i kiseline pa cete lakse naci optimalan termin berbe. prije je bilo teze dobiti grozde sa visim secerima ali danas to vise nije tako veliki problem jer se ide na manje prinose po trsu, bolje polozaje samih vinograda a i klima se mjenja tako da danas nije problem dobiti grozde sa 20 ili vise % secera nego je problem sacuvati kiseline tako da neke starije tehnike treba vratiti u praksu..
slazem se sa orlandom da rajnski mora imati visu kiselinu jer ako nema onda to nije pravi rizling..

ali po meni nije ni pravi rizling ako je bran prerano, on mora biti bran kasnije i idealno je da ga malo zahvati plijesan, po meni je onda pravi i daje odlicno sortno vino!
orlando, vinska kiselina cini kicmu vina i ona cini gotovo 99% ukupnih kiselina u vinu, jos je vazna jabucna, limunska i mlijecna dok su ove ostale gotovo beznacajne - maslacna, propionska, itd.
takoder treba znati da (plemenita) plijesan svojim aktivnostima na grozdu pojacava stvaranje limunske kiseline u grozdu i to je jos jedan dobar razlog da se rajnski rizling bere kasnije i da ja zahvacen sa plijesni..
takoder neka od vina koja volim, ponajprije slovenska, imaju izrazito niske kiseline, npr. vina od M.Simcica, on gotovo da nema niti jedne godine kiselinu iznad 6 g/l, sve je nisko, 4,5-6 g/l, crnjanci, selekcije, sve ima tako niske kiseline!? razlog je sto sve bere kasnije a nema veliku kilazu po trsu pa mu kiseline znatno padnu prije berbe a jos vjerojatno i u podrumu ali vina su mu odlicno izbalansirana, jako su suha i aromatski precizna da se cini kao da ima kiseline 7 g/l..!
luka je pametno rekao, prvo treba tocno reci o kojoj se sorti radi ali i kemijski sastav jer sasvim relativan kada se radi o organoleptici vina i ne postoji tocna analiticka formula za dobivanje dobrog vina jer dobro vino moze biti i sa 10% alkohola i sa 9 g kiselina ali i sa 14% alkohola i 5 g kiselina.
nisam jos cuo da sauvignon ima merkaptanske spojeve vec metapirozinske.. to su oni spojevi koju mu daju izrazito herbalne note kao trava, slama, kopriva, paprika, list rajcice, itd. jos prije sam rekao da je krivo misljenje da je lako napraviti dobar sauvignon samo ako se bere ranije jer onda grozde sadrzi vise tih spojeva i dobije se izrazito zeleno vino ali obicno takva vina nemaju gotovo nikakvog tijela i po meni je opcenito los takav pristup a ima ljudi koji bas tako rade sauvignone..