VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 19:44:57

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Za korisnike Vinogradarskog foruma
| |-+  O nama
| | |-+  Imovinsko-pravni poslovi, legalizacija klijeti, kućica, vikendica,....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Dolje Ispis
Autor Tema: Imovinsko-pravni poslovi, legalizacija klijeti, kućica, vikendica,....  (Posjeta: 109102 puta)
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #90 na: 13 Studenoga, 2012, 16:59:24 »

Da se odmorimo malo od "kursora"  ;) evo iz prve ruke informacije o legalizaciji klijeti.Mislim da sam vidio tu rubriku negdje,ali ju pretraživačem ne mogu naći  ??? Nek admin premjesti.Znači ja sam pitao za gospodarski objekt ovlaštenu osobu koja će mi to rješavati,jednu ljubaznu ženu koja je "mag.ing.aedif" ak vam to kaj znači  ;D geodet,blabla,lijepo smo se pol sata napričali.Radi se o podrumu bruto veličine 27m2 koji je snimljen avio snimkom do 1.07.2011. i nije poslije dograđivan.Naplatit će mi geofoto snimku čestice 2.500kn,projekt 2.000 kn i onda s time općinskom urbanistu,koji će mi naplatiti kaznu oko 600kn jer sam nelegalno gradio i još toliko komunalnu naknadu i sl.stvar riješena,samo kaj je u gužvi pa sam na redu za 2-3 tjedna da vidi,poslika itd.Znate što je šašavo?Moja klijet je zapravo na tuđoj zemlji,moja je,ali zemlja glasi na davne pokojnike,kak i cijeli brijeg i stvar je tu tome da ne treba to rašcistiti zbog legalizacije,kaj je mene bilo najviše strah,trebalo bude,možda kod prodaje,nasljeđivanja,ali kaj se tiče legalizacije ne,čudno i meni i ženski  :o  Druga šašava stvar je da mogu legalizirati na ime i prezime na koga hoću,mamu,tatu,sebe,kćer,haha i sve je po zakonu  :o. Kaj se tiče legalizacije najveće stavke su kazna i kom.naknada,govorim o npr.kućama koje su puno veće i nisu gospodarski objekti i drugačiji je kriterij.Ja ću probati izbjeći kaznu ovih mojih 600kn (za kuće su ohoho puno veće,nisam pital jer ne trebam,ali i 10X ide i po kvadraturi) jer ak sam mogao dobiti legalno HEP priključak 2002. po tadašnjem zakonu da uz 2 ovjerena potpisa da si gradnju započeo prije 1968.,znači nisam nelegalno počeo graditi.Barem imam dokaz,HEP-ovu suglasnost.Recimo nelegalizirana kuća građena 1960.g. koja je naknadno adaptirana,stavljena fasada itd. ne izgleda ko kuća iz 1960.g. nego vlasnik,ak želi izbjeći opaku kaznu treba dokazati slikama ili slično kak je prije izgledala ili vještak koji bude razbio fasadu da vidi što je ispod  ::) Ovi koji su gradili,nadograđivali poslije 01.07.2011. su najebali .Veli žena da treba zadovoljiti ne zna ni sama koliko uvjeta,planova,blabla,strahota i tolko košta,od 30-ak takvih slučajeva,ona zna za samo jednog koji je uspio  :o Ostali budu ili jesu dobili rješenje za rušenje,veli da je njoj na plač išlo kad je vidla jednu klijet,a rekla mu je nek čeka dokle ide,nema pomoći  :-\ Još jedna stvar,ak ste u nekakvom sporu,npr.susjed vas tuži da ste preblizu njemu ili nekaj ne štima sa međama,rok je do kraja godine i oni idu u hitni postupak,ostalima je rok nisam sad siruran jel 01.06. ili 01.07.2013.
Evidentirano

igor421
Novak
**

Email
« Odgovor #91 na: 30 Studenoga, 2012, 07:53:43 »

Prekjučer sam bil na godišnjem i obišel nekoliko geodeta i arhitekata. Zaključak je sljedeći: svima se cijene vrte između 2.000 – 2.500 kn, ovisi kak se s kim dogovoriš. Geodeta sam dogovoril prije mjesec dana, al sam čekal papire s gruntovnice. Dojedem jučer k njemu s papirima i veli on meni: to ti je oko 2.200-2.400 kn, a ja njemu: pa rekli ste 2.000 dok smo razgovarali prije mjesec dana.On: onda dobro, ako smo već rekli tak, onda nek bu 2.000. Znači idu oni na viši iznos, pa neko plati više, neko manje.  Arhitekti su bili u istom rasponu, svi po 2.500 kn, jedino zadnja ženska kod koje sam došel mi je rekla  2.000 kn i to je to, ni više ni manje.
Znači dosad su mi troškovi : 100 kn gruntovnica, 2.000 kn geodet i 2.000 arhitekt. Kad bum imal još kakvih novosti, bum napisal.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #92 na: 30 Studenoga, 2012, 19:15:29 »

A bogme je to več i sad puno za tak malu klet i neznam kak bu sve to skupa zišlo.
Pa pri nama su u prigorju i zagorju bregi puni kleti i kaj sad ak ti ljudi nebudu imali love treba to sve srušiti?,a ima tu puno renoviranih starih kleti koje su ljudi sačuvali od propasti.Po meni bi to trebalo proglasiti kulturnom baštinom i obavezno sačuvati za nove naraštaje.
Tu bude morala nastat neka pobuna, jer kak nam budu izgledali vinogradi kad bageri sruše kleti i ostanu prazni bregi i vinogradi?
Ova legalizacija je katastrofa i dodatno upropaštava naše selo i poljoprivredu!!! :( :( :( :(
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #93 na: 30 Studenoga, 2012, 20:34:54 »

Nisam htio ovo komentirat, a sad slušajte ovo kod mene su komunalije povrh svih drugih troškova(geometar,kazna i arhitekt)  178 kuna po kubiku prostora (komunalije+vodna naknada) bez obzira na vrstu građevine (klijet,podrum i štala za koze i kokoši)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! >:(

Isto toliko je i za apartman na samome moru!!!!!!!!!!!!!! ???
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #94 na: 30 Studenoga, 2012, 21:46:07 »

Ja se baš nebi kladil na to da se budu  svi nelegalni objekti rušili.  Ima puno bespravno sklepanih kuća čiji vlasnici preživljvaju sa 1000-2000 kn mjesečnog dohotka. Ti novci im nisu dostatni ni   za hranu a kamo za legalizaciju kuće. Baš me zanima tko je spreman srušiti 100 000 nelegalnih kuća čiji vlasnici stvarno nemaju za legalizaciju. ;)
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #95 na: 01 Prosinca, 2012, 00:28:21 »

Tu kod mene međaši rade na pravnim aspektima. Osnova je da se krši ustav RH jer nisu sve lokalne zajednice usklađene, nego kak se nekome digne. Pa tu ima i zastara slučaja. 40 godina postoji klijet, dograđuje se priključuje na infrastrukturu, a nitko te za to nije pital ni kaznil. Isto ko da se sad sjete na kredite iz bivše juge za vrijeme hiperinflacije staviti valutnu klauzulu pa sve retroaktivno utužiti. Isto tako sad probaju svoje propuste retroaktivno masno naplatiti, a mi smo gradili onak kak nam je država dopustila. Ne znam kaj bude od toga jer ja imam ilegalni stambeni objekt u dvorištu. Oko 500 m3. Prije 8 godina sam htio legalizirati, ali državni službenici su mi rekli da idem doma i šutim. Jedino ako oću tužiti sam sebe nek izvolim ha, ha. Sad me hoće totalno slomiti, no možda se nekak i snajdem. No 90 posto državljana je u gabuli totalnoj i tu bude svega.
Evidentirano

pime ga pime ga
Soviljnjak
Mlađi novak
*

Podravina okolica Koprivnice

Email
« Odgovor #96 na: 01 Prosinca, 2012, 13:26:24 »

Ja se baš nebi kladil na to da se budu  svi nelegalni objekti rušili.  Ima puno bespravno sklepanih kuća čiji vlasnici preživljvaju sa 1000-2000 kn mjesečnog dohotka. Ti novci im nisu dostatni ni   za hranu a kamo za legalizaciju kuće. Baš me zanima tko je spreman srušiti 100 000 nelegalnih kuća čiji vlasnici stvarno nemaju za legalizaciju. ;)
neće se sve  rušiti koje bude ostalo nelegalizirno već  bude država sama to legalizirala o svom trošku kroz par godina i onda ispostavila račun (sigurno će biti dosta veći nego da si sam to obavi)vlasniku koji će to morati platiti
ako to ne plati u zadanom roku  država  upisuje teret na tu česticu u gruntovnici tako da nakon toga nema više prodaje,nasljeđa ili darovanja bez plaćanja tih troškova sa uvećanjem zateznih kamata.
tako je meni objasnio javni bilježnik
Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #97 na: 01 Prosinca, 2012, 13:56:40 »

I kaj bude Država sa svom tom silnom sirotinjom dok vlasnici pokrepaju? Krpala krovište dok pukne koji crijep? Zamijenila žarulju, povapnila podruma? Ili ko novi vlasnik zamjenila brave i zapečatila vrata?
Evidentirano

pime ga pime ga
Soviljnjak
Mlađi novak
*

Podravina okolica Koprivnice

Email
« Odgovor #98 na: 01 Prosinca, 2012, 14:10:34 »

I kaj bude Država sa svom tom silnom sirotinjom dok vlasnici pokrepaju? Krpala krovište dok pukne koji crijep? Zamijenila žarulju, povapnila podruma? Ili ko novi vlasnik zamjenila brave i zapečatila vrata?
možda bude jeftinije od države otkupiti nego sad platiit legalizaciju
Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #99 na: 01 Prosinca, 2012, 14:16:53 »

Oko Zakona se nemremo spominjati sa "možda". Sve mora biti definirano, a ovo sve je po meni obični šlamperaj. Pričekajmo dok padne vlada. A kaj onda ako se to "možda" dogodi?
Evidentirano

pime ga pime ga
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #100 na: 01 Prosinca, 2012, 15:11:10 »

neće se sve  rušiti koje bude ostalo nelegalizirno već  bude država sama to legalizirala o svom trošku kroz par godina i onda ispostavila račun (sigurno će biti dosta veći nego da si sam to obavi)vlasniku koji će to morati platiti
ako to ne plati u zadanom roku  država  upisuje teret na tu česticu u gruntovnici tako da nakon toga nema više prodaje,nasljeđa ili darovanja bez plaćanja tih troškova sa uvećanjem zateznih kamata.
tako je meni objasnio javni bilježnik

Kod nas je sve moguće pa i to što si napisao. Dali je to način na koji se riješava problem za mene sigurno nije. Sječam se razgovora sa pokojnim djedom koji mi je govorio o tome kak su mu nakon Drugog svijetkog rata uzimali vino, pajceka i kukuruz, više od pola svega što su si uspjeli priskrbiti kroz godinu. Na kraju je sav taj kukuruz istrunuo na zadruzi a on nije imao  žita za stoku i kruh. Temelje starog djela kuće je gradio sa kamenjem koje je dobio od kapele koju su srušili nakon rata. Sve se to vozilo do doma sa kravama i drvenim kolima. Koliko puta je rekao da je bio gladan ali nije imao što staviti u zube. Bilo im je jako teško ali su svejedno bili sretni. Ljudi njegove generacije još uvjek žive po našim okolnim brdima.  Dali je rješenje takvo čovjeku prisilno naplatiti legalizaciju ili mu se sjesti na imovinu?

Treba se prvo pitati koja je svrha legalizacije. Dali je to samo još jedan porez na kojem se skuplja lova za prazni državni proračun ili je svrha snimiti sve objekte u državi i upisati ih u katastar radi evidencije. Ja ne govorim o kletima , vikendicama, apartmanima, nego o kućama u kojim žive ljudi.  

Treba biti realan i priznati da se danas može puno jeftinije legalizirati kuća koja je građena npr prije 10 godina nego bi u to vrijeme došla građevinska dozvola. Tak da onaj tko imalo love za legalizaciju bude profitirao, a onaj tko nema bude izgubio i to što je godinama mukotrpno radio. Kakva se politika vodi za vlast bi i tak bilo najbolje da nestanu oni koji nemaju jer su samo tošak za njih...
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #101 na: 01 Prosinca, 2012, 18:34:30 »

Zakon nije izglasan. Zašto molim govorite o tome, a ne znate ništa ??? ??? ???
Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #102 na: 03 Prosinca, 2012, 18:02:17 »

Hm. Pa kod mene je već bil gospon arhitekt i ponašal se i pričal ko da je zakon već tu, ali mi je ipak prišapnul da pričekam... Ništ, idemo prvo učit, pa onda raspravljat. :-\
Evidentirano

pime ga pime ga
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #103 na: 03 Prosinca, 2012, 18:31:15 »

Onda bumo čekali. Moja je klijet iz XIX. st., etno bezvrijedna, 2/3 drvo, 1/3 pleter, pljeva, ali nije upisana na parcelu, tj. legalizirana. Kaj s takvima ?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #104 na: 03 Prosinca, 2012, 20:34:04 »

Dana 4. kolovoza 2012. stupio je na snagu Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12). Na stranicama Ministarstva graditeljstva se može informirati o svemu. Kaj se tiče zgrada koje su izgrađene prije neznam točno kojeg siječnja 1968. još uvijek se mogu legalizirati na dva načina: jedan sa svjedocima, drugi s procjenom vještaka. Makar i to treba provjeriti u lokalnim zajednicama. Ne tam di mi ločemo  :D.
Evidentirano

pime ga pime ga
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!