Bok Pirou, kolko sam skužil ti radiš u ovom uredu čiji link si postavil ? Ako da, onda imam par pitanja, odnosno budem napisal kakva je moja situacija, pa te molim da malo prokomentiraš. Imam vinograd i klet u Glogovnici ( selo kraj Križevaca ). Vinograd sam nasljedil od deda i bake prije 3 godine i sva zemlja koja se sastoji od 2 čestice sad glasi na mene. To je deda sve rješil sa „ tužbama mrtvih“ jer je prije sve glasilo na puno različith ljudi koji su umrli. Deda je u darovni ugovor koj smo ovjerili kod javnog bilježnika napisal da meni daruje vinograd sa klijeti na te 2 čestice, ali naravno da kaj se tiče legalizacije to nije prošlo jer su mu u Gruntovnici i Katastru rekli da za njih klet ne postoji jer nije ucrtana. Kaj se tiče zemljišta, tu je sve sad čisto i glasi na mene u i u Gruntovnici i Katastru i u Poreznoj upravi, ali klet koja se nalazi na tom istom zemljištu nije ucrtana i građena je bez ikakvih dozvola i to oko 1982 god. Klet je 5x4, imam podrum za bačve i jednu prostoriju iznad podruma (peć,krevet, stol i klupe), krovište je normalno i nema prostora za sobu u potkrovlju. Oko kleti su drugi vinogradi i kleti, polja koja se obrađuju i malo dalje su šume. Još je zanimljivo da je deda prije dobival uplatnice za porez na kuću za odmor u visini od 160,00 kn godišnje iako klet nije bila ucrtana, a otkad sam ja vlasnik meni te uplatnice ne dolaze, a ne dolaze više ni njemu.Počel sam se raspitivati i bil sam kod 3 geodete u Kž i svi su mi rekli da je cijena njihovog posla fiksno 2.000,00 kn bez obzira na veličinu kleti. Jel ti znaš jel to tak utvrđeno zakonom, ili je to neki njihov interni dogovor ? Jel to po tebi u redu cijena ili je preskupo ?Kod arhitekta još nisam bil, jel znaš kolko bi okvirno koštal njegov posel i kolko bi me otprilike koštalo sve skupa ?I uopće nisam dost pametan, puno ljudi vele da nebudu išli u legalizaciju, da nebu to njima niko zrušil, da nisu to vikendice na moru...Ko zna kaj budu pak u Vladi i Saboru zmislili nakon kaj istekne rok za podnošenje zahtjeva, možda bu jeftinije, možda skuplje a možda bu se stvarno rušilo i nebu se više moglo legalizirati. Pozdrav.
Hm, svi izgleda imamo vlasnički neuređenog zemljišta i nalegelizirenih objekata. Mišljenja sam da RH treba sto godina da bi se to dovelo u red, na način kako se sad radi. A isto tako i sto godina za rušenje, ako se ne uredi. Večina građana nema novaca za legalizaciju i sudovanje, a država nea novaca za rušenje ! Gdje je rješenje ?