VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
24 Ožujak, 2025, 14:08:41

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.706 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Sur lie tehnologija
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 5 Dolje Ispis
Autor Tema: Sur lie tehnologija  (Posjeta: 51484 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #15 na: 09 Siječanj, 2010, 18:42:38 »

Sad cu ispast zvekan, ali kaj je fini a kaj grubi talog? ;D
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #16 na: 09 Siječanj, 2010, 18:46:52 »

jnix, tu si u pravu, igranje sa talozima treba biti oprezno i ciljano i treba imati sve potrebne uvjete ali i znanje sta se moze dobiti od pojedinog vina a ne mjesati i drzati vino na talogu bezveze, tek toliko da se drzi.. ali svakako treba riskirati i probati na par sto litara, ko ima i ko moze i hoce se igrati.

luka, da, sve je to ok, ja razumijem o cemu ti pricas i kuzim problematiku i znam da ti kuzis mene. meni uopce nije bitno kako se stvar naziva i da li je nesto sur lie iz inoxa ili barika ili drva.. apsolutno svejedno dok god je vino dobro. mnoga vina, pogotovo strana (narocito francuska!) nemaju cak niti oznaku da su iz drva ili natpis "barrique" kao sto to imaju nasa. imaju neke druge oznake kao reserva ili razni cru-ovi gdje se podrazumjeva da je vino odlezavano u raznim kombinacijama i velicinama bacava, dio proizveden na talogu, itd. meni je to ispravan nacin. najlosije mi je kad netko pukne vino u drvenu bacvu i nakon 6 mjeseci ga izvadi (kod nas je to mislim najmanji zakonski vremenski rok kojim vino moze steci oznaku barrique) i napuni u boce i to je npr. chardonnay barrique, totalno bezveze. i takva vina uglavnom nisu neke kvalitete jer ih drvo totalno unisti i prekrije sve druge arome i okuse a o nekom duzem i kvalitetnijem dozrijevanju u boci da niti ne govorim.. sto je u biti zalosno. dakle, mene osobno ne zanima kako se nesto zove i mi valjda jedini forsiramo naziv barrique koji je u razvijenijem vinskom svijetu vec pomodan i napusta se. koliko znam sve enjingijeva vina dozrijevaju i prirodno se stabiliziraju u drvenim bacvama makar i samo po nekoliko mjeseci pa nemaju naziv barrique sto je ok.

ps. ljut sam na sebe sto nisam jos do sada probao niti jedno vino iz vase vinarije.. >:( cuo sam da su ok, morat cu to pod hitno ispraviti! ;)

koshpa, vec je mnogo puta receno.. pod finim talogom se podrazumjeva onaj talog koji se NIJE istalozio 24 sata nakon mjesanja vina, dakle to su najfinije i najsitnije cestice u koje najvecim djelom spadaju kvasci dok se ostale vece i grublje cestice i spojevi u tom roku istaloze i padnu na dno bacve i one se smatraju grubim talogom. jasno? :)
Evidentirano

bistrica
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #17 na: 10 Siječanj, 2010, 00:31:48 »

U ovoj priči mi nešto nije jasno. Naime, jasno mi je da je sur lie za jednu stepenicu iznad barika, a ta stepemica je dozrijevanje vina na finom talogu u dužem vremenskom periodu, i rezultira većom punoćom, strukturom, i kompleksnijom aromom vina. Vaša profesorica kaže da je to nemoguće u reduktivnim uvjetima pa ću navesti dijelove teksta u kojima to i obrazlaže.

„Tijekom dozrijevanja kvasac "hrani" vino dajući mu arome i strukturu, punoću, duljinu okusa i kompleksnost. I odgovara na ptanje, zašto ne "sur lie" u inoksu? Reduktivni uvjeti u spremnicima od nehrđajućeg čelika isključuju čuvanje vina nakon završene fermentacije na talogu kvasca. Naime, zbog potpune odsutnosti kisika, jer radi se o nepropustljivoj posudi, nije moguće iskoristiti fenomen kvasca, koji pojednostavljeno rečeno, troši kisik. Sur lie vina su znatno kompleksnijeg sastava od onih proizvedenih uobičajenom vinifikacijom u inoksu, jer uz spojeve podrijetlom iz grožda, iz alkoholne i malolaktične fermentacije, sadrže još komponente autolize kvaščevih stanica, te one ekstrahirane iz dužica bariknih bačvice. Za protjecanje brojnih složenih kemijskih reakcija i konačni sastav vina veoma su važne i polagane mikrooksidacije koje su moguće zbog poroznosti dužica. Zbog enzimatske hidrolize kvaščevih stanica mijenja se sastav vina, bjelančevine hidroliziraju u aminokiseline i peptide i značajno povisuju sadržaj dušika u vinu. Količina aminokiselina može se povisiti do 10 posto, što značajno utječe na zdravstvenu podobnost vina, a povećava se kompleksnost arome i kvalitete vina. Autolizom kvaščevih stanica u vino prelaze tako glukani i manoproteini, koji daju punoću i tijelo vinu. Manoproteini iz stanične stijenke kvasca povećavaju duljinu okusa u ustima (mouthfeel), punoću i strukturu vina, zaslužni su za bolji aromatski profil vina, talože štetne tanine, sprječavaju taloženje tartarata i bjelančevina i povećavaju stabilnost vina prirodnim putem. Autolizom se u vinu povisi količina aminokiselina i do 10 posto, što povećava nutritivnu i zdravstvenu vrijednost vina. Vina karakterizira mekoća i manja kiselost okusa, te dobra struktura i punoća koja potječe od aminokislina i manoproteina“.

Nakon ovoga i vaše priče može se izvući samo jedan od slijedećih zaključaka:
Da vaša profesorica ne zna šta priča, što je sramota,
Da ja, kao što sam i rekao nisam vinar, pa sve to skupa u suštini i ne razumijem.
Ima i onaj treći, što i nije neka sramota ako se preispita.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #18 na: 10 Siječanj, 2010, 01:52:11 »

bistrica, ne mora znaciti da je obicno vino iz barika losije od vina koje je radeno sur liem u bariku, to jednostavno nije tocno. mozda je tehnoloski zahtjevnije i specificnije i po logici stvari bi trebalo biti bolje ali ne mora znaciti i nije pravilo. isto kao sto npr. nije svaki sauvignon uvijek i stepenicu bolji od npr. skrleta samo zato jer se opcenito smatra kvalitetnijom i boljom sortom..

pa nigdje ne kaze da izricito nije moguce provesti sur lie u inoxu. samo kaze da se ne dobije takav profil vina jer se naprosto radi o drugacijoj, zracnonepropusnoj bacvi-inoxu, i zbog nedostatka kisika ne dobivaju se takva vina kao iz drvene bacve, to je apsolutno jasno i tocno. ona jos spominje i malolaktiku (koja se naravno moze i desiti u inoxu ali rijede) i ekstrakciju spojeva iz paljenih duzica bacve i to sve naravno utjece na kompleksniji i uvjetno receno bolji profil cijelog vina u odnosu na inox. od ove 3 pozitivne nabrojane stvari/procesa, drzanjem finog taloga u inoxu desava se samo autoliza kvasaca tako da vino naravno nema onu dimenziju pravog zrelog vina jer u biti bilo kakvo dozrijevanje vina podrazumjeva kisik, bilo u bacvi ili dalje u boci. bez prisustva kisika nema pravilnog i kvalitetnog dozrijevanja, bez obzira na sur lie metodu! da zakljucimo, sur lie se moze raditi u inoxu i u drvenoj bacvi (sto je apsolutno pozeljnije!) samo efekti i konacni rezultati se vrlo razlikuju i ne daju niti priblizno iste rezultate. rekao bih da je najveca razlika i odluka o tome da li uopce drzati vino na finom talogu u inoxu ili drvu ili ne sama sorta grozda/vina. velika vecina sorata (narocito bijele sorte) nije za cuvanje i dozrijevanje vina u drvu, a kamoli u bariku i jos sur lie metodom. to se eventualno moze raditi sa manje aromatskim sortama a najvise se koriste chardonnay, sivi i jos rjede bijeli pinot, rijetko malvazija, vrlo rijetko sauvignon i grasevina zato jer im duze dozrijevanje u drvu i na kvascima donekle odgovara i vina umjesto (slabijih) primarnih aroma dobiju sasvim jednu novu i drugu dimenziju. u drvo se dakle uopce ne stavljaju aromaticnije i "mekse" sorte kao muskati, traminac, rizlinzi, skrlet, silvanac.. jer bi im barik, kvasci i prisutnost kisika doslovce "izvukla" njihove izrazito naglasene i krasne primarne arome a to onda ne bi imalo smisla. takvim vinima npr. vise odgovara da koji mjesec dozrijevaju na finom talogu u inoxu, da se jos aromatski razviju, dobiju na mineralnosti i smeksaju koliko je moguce, sve ostalo nema smisla.

ps. gda. stanka herjavec mi nikada nije bila profesorica jer ja nisam isao na agronomiju ali evo, upravo nam je izlagala ovaj projekt o sur lieu.. :)

pps. a ovo mi je ful dobro na kraju! nisam vinar pa sve to skupa i ne razumijem.. ::) mislim svaka ti cast, a ja mislio da donekle znas o cemu pricas i polemiziras.. ::) ;D
Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #19 na: 10 Siječanj, 2010, 12:33:36 »

ufff tek sad sam vidio koliko ste se raspisali :-)

Ivane znam da smo puno puta pisali o Sur Lie, ali vecinom je to bilo tehnicke prirode, koliko puta mjesati kada pretociti, sto je fini talog, ali nisam nigdje pronasao diskusiju kao sto je ova sad ovdje i mislim da nam je dala puno korisnih informacija nama amterima koji smo malo manje upuceni u cjelu stvar i u biti meni samome je sada jasna razlika izmedju inoxa i drveta.

Sada samo jos jedno pod-pitanje za Luku. Napisao si da vi u vinariji mjesate vino u inoxu na finome talogu. Koliko cesto to radite? Jer samim time pretpostavljam i zracite vino i da je to ta "kontrolirana" oksidacija koja se ovdje spominje, koja opet pretpostavljam ne bi smejla biti prevelika ili precesta?

Lijepo pozdrav i hvala na odgovorima.

Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
luka985
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #20 na: 10 Siječanj, 2010, 14:31:26 »

Također se slažem da je dobro što ima ovakvih rasprava na forumu jer samo može koristiti, nikako štetiti...jkao što je Ivan rekao, on razumije mene, ja razumijem njega, ali uvijek postoje stvari oko kojih se ne trebaju svi uvijek složiti - u krajnjoj liniji to je dobro...

@mmihale
Obično miješanje na talogu u inoxu ide svakih 4-5 dana prvih 2-3 tjedna nakon fermentacije, a tada se taj interval produžuje na nekih 3 tjedna sad u ovom razdoblju. Nema zračenja vina jer se to radi mješalicom koja se priključi na ventil tanka i na taj način se miješa
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #21 na: 10 Siječanj, 2010, 18:17:05 »

Nema zračenja vina jer se to radi mješalicom koja se priključi na ventil tanka i na taj način se miješa

da li mozda znas da li je moguce naknadno ugraditi taj ventil za mjesalicu vina na inox bacvu? ja se zeznuo pa nisam uzeo ni jednu bacvu sa tom opcijom ventila.. >:(
Evidentirano

luka985
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #22 na: 10 Siječanj, 2010, 20:16:24 »

da li mozda znas da li je moguce naknadno ugraditi taj ventil za mjesalicu vina na inox bacvu? ja se zeznuo pa nisam uzeo ni jednu bacvu sa tom opcijom ventila.. >:(

Moguće je...treba izrezati otvor na inoxici gdje planiraš staviti ventil i kasnije zavariti i ispolirati. S time da bi ti preporučio kose ventile prema gore jer su se pokazali u praksi puno praktičniji. Prvo je lakše priključiti mješalicu, a isto tako nema izljevanja ni kapi vina kod skidanja mješalice.

Kakve ventile imaš sad na bačvama? Postoje garole koje našrafiš na ventil, a na te garole moguće je također nadovezati redukcije tako da možeš priključiti mješalicu
Evidentirano
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #23 na: 10 Siječanj, 2010, 20:25:53 »

U ovoj priči mi nešto nije jasno. Naime, jasno mi je da je sur lie za jednu stepenicu iznad barika, a ta stepemica je dozrijevanje vina na finom talogu u dužem vremenskom periodu, i rezultira većom punoćom, strukturom, i kompleksnijom aromom vina. Vaša profesorica kaže je to nemoguće u reduktivnim uvjetima pa ću navesti dijelove teksta u kojima to i obrazlaže.

„Tijekom dozrijevanja kvasac "hrani" vino dajući mu arome i strukturu, punoću, duljinu okusa i kompleksnost. I odgovara na ptanje, zašto ne "sur lie" u inoksu? Reduktivni uvjeti u spremnicima od nehrđajućeg čelika isključuju čuvanje vina nakon završene fermentacije na talogu kvasca. Naime, zbog potpune odsutnosti kisika, jer radi se o nepropustljivoj posudi, nije moguće iskoristiti fenomen kvasca, koji pojednostavljeno rečeno, troši kisik. Sur lie vina su znatno kompleksnijeg sastava od onih proizvedenih uobičajenom vinifikacijom u inoksu, jer uz spojeve podrijetlom iz grožda, iz alkoholne i malolaktične fermentacije, sadrže još komponente autolize kvaščevih stanica, te one ekstrahirane iz dužica bariknih bačvice. Za protjecanje brojnih složenih kemijskih reakcija i konačni sastav vina veoma su važne i polagane mikrooksidacije koje su moguće zbog poroznosti dužica. Zbog enzimatske hidrolize kvaščevih stanica mijenja se sastav vina, bjelančevine hidroliziraju u aminokiseline i peptide i značajno povisuju sadržaj dušika u vinu. Količina aminokiselina može se povisiti do 10 posto, što značajno utječe na zdravstvenu podobnost vina, a povećava se kompleksnost arome i kvalitete vina. Autolizom kvaščevih stanica u vino prelaze tako glukani i manoproteini, koji daju punoću i tijelo vinu. Manoproteini iz stanične stijenke kvasca povećavaju duljinu okusa u ustima (mouthfeel), punoću i strukturu vina, zaslužni su za bolji aromatski profil vina, talože štetne tanine, sprječavaju taloženje tartarata i bjelančevina i povećavaju stabilnost vina prirodnim putem. Autolizom se u vinu povisi količina aminokiselina i do 10 posto, što povećava nutritivnu i zdravstvenu vrijednost vina. Vina karakterizira mekoća i manja kiselost okusa, te dobra struktura i punoća koja potječe od aminokislina i manoproteina“.

Nakon ovoga i vaše priče može se izvući samo jedan od slijedećih zaključaka:
Da vaša profesorica ne zna šta priča, što je sramota,
Da ja, kao što sam i rekao nisam vinar, pa sve to skupa u suštini i ne razumijem. Ima i onaj treći, što i nije neka sramota ako se preispita.

ja ne kužim što ti nije jasno, a  lijepo si citirao sve što bi ti trebalo odgovoriti...
sur lie je naziv tehnologije proizvodnej vina u drvetu ali samo se odnosi  na taj opisani način
način proizvodnje ili metodom proizvodnje  vina mješanjem taloga u inoxicam nema veze sa nazivom sur lie
Evidentirano

pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #24 na: 10 Siječanj, 2010, 21:29:31 »

Moguće je...treba izrezati otvor na inoxici gdje planiraš staviti ventil

Ne bi se htel puno mešati, al kad sam se već zmešal samo bi htel reći. Dečki da ne pozabite spiti vino prije nego zrežete tu inoxicu ;D... kaj posle ne bi bilo : nismo se zmislili! Ivek, kaj veliš? Jel pametna?
Evidentirano
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #25 na: 10 Siječanj, 2010, 22:00:13 »

@mmihale
Obično miješanje na talogu u inoxu ide svakih 4-5 dana prvih 2-3 tjedna nakon fermentacije, a tada se taj interval produžuje na nekih 3 tjedna sad u ovom razdoblju. Nema zračenja vina jer se to radi mješalicom koja se priključi na ventil tanka i na taj način se miješa

Malo od mene ako mogu pomoći...

* mješalica taloga 2008.JPG (58.14 kB, 940x579 - (hitova: 1181 ).)
Evidentirano

bistrica
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #26 na: 11 Siječanj, 2010, 00:43:13 »

ja ne kužim što ti nije jasno, a  lijepo si citirao sve što bi ti trebalo odgovoriti...
sur lie je naziv tehnologije proizvodnej vina u drvetu ali samo se odnosi  na taj opisani način
način proizvodnje ili metodom proizvodnje  vina mješanjem taloga u inoxicam nema veze sa nazivom sur lie

Iskreno, meni je u ovoj priči sve jasno. I sve što sam htio reći to sam i rekao u prvom postu, ovo poslije je samo obrazloženje na reakciju, doduše malo odmjerenijim načinom komuniciranja. A kad već pitaš da ne ostane nedorečeno. Nijedan naćin vinifikacije nije sam sebi svrha. Nastaje iz potrebe za otklanjanjem negativnog uticaja na vino ili smišljene ideje za boljim i kvalitetnijim, a kad se poklopi i originalnim i univerzalno prihvačenim vinom. Šta je to što sur lie tehnologija daje vinu za razliku od svih drugih tehnologija ili naćina vinigikacije. To sigurno nije aroma koja proističe iz barika (ili bilo koje druge velićine hrastove posude bez obzira na njen nivo paljenja) jer barik je priča za sebe, koja usput ima i svoj naziv. Sur lie, vinu daje aromu koja proistiće iz autolize kvasca, u periodu dugog odležavanja vina na talogu. Da bi ta priča imala potpun i sretan završetak potrebna je i određena kolićina kiseonika. Igrom slučaja ta priča je, zbog prirodne okolnosti da bačva propušta kiseonik, i krenula iz barika, što ne znači da iznova ne može krenuti i iz inoksa. Potrebna joj je samo jedna riječ a to je mikrooksigenizacija.   
Evidentirano
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #27 na: 11 Siječanj, 2010, 03:53:57 »

sur lie je sur lie,  a ti pričaš o;
Mikrooksigenacija je tehnika razvijena u Francuskoj (Madeiran) od Patricka Ducournaua i Michaela Moutouneta početkom devedesetih godina. Kod procesa mikrooksigenacije čisti kisik difuzno prelazi kroz keramičku membranu smještenu na dnu tanka od nehrđajućeg čelika. Dodatak kisika mora biti strogo kontroliran jer višak kisika može dovesti do negativnih efekata kao što su oporost, neprirodni izgled, oksidacija fenola i negativno djelovanje mikroorganizama.

više o tome; http://www.agroklub.com/vinogradarstvo/mikrooksigenacija-nova-iskustva-u-proizvodnji-vina/2401/
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #28 na: 11 Siječanj, 2010, 15:24:59 »

Moguće je...treba izrezati otvor na inoxici gdje planiraš staviti ventil i kasnije zavariti i ispolirati. S time da bi ti preporučio kose ventile prema gore jer su se pokazali u praksi puno praktičniji. Prvo je lakše priključiti mješalicu, a isto tako nema izljevanja ni kapi vina kod skidanja mješalice.

Kakve ventile imaš sad na bačvama? Postoje garole koje našrafiš na ventil, a na te garole moguće je također nadovezati redukcije tako da možeš priključiti mješalicu

luka, daj jel imas kakvu fotku tih bacava i otvora za mjesalicu, znam kako otprilike izgleda ali bas me zanima kako je kod vas.. koje bacve imate, Letina? cekaj, o kojim ventilima na bacvi tocno pricamo.. o cistom i totalnom ispustu pri dnu ili o probnoj pipi? jer ja mislim da sam vidio obje varijante za mjesanje ili se varam.. ::) pretpostavljam da se mjesalica prikljucuje na ventil totalnog ispusta, ne? imam vrlo dobre majstore za inox pa bi mi oni mogli to srediti na jednoj inoxici od 3000 l ali prvo trebam malo razmisliti i vidjeti par takvih bacava da ne zeznem stvar. ali imam vremena, dalek je jos put do berbe i prerade. ;) zadnje pitanje, koliko kosta ta mjesalica, sjecam se da sam prije gledao i nije bas jeftina bila..

jnix, vrlo zanimljiv plan i nacrt, samo se nekak bojim ove potopne pumpe? koliko ona "unistava" vino svojim djelovanjem, tj. usisavanjem i izbacivanjem vina/taloga.. sta je moguce regulirati visinu izbacivanja iz pumpe? ova crvena linija koja ulazi u bacvu (od lcd timera do pumpe), da i ona predstavlja ista vise od prikaza veze sa pumpom? sad pitam glupost ali to nadam se nije nikakav kabel koji ulazi u bacvu i vino.. ::) koliko kosta takva bolja inox potopna pumpa, vidio sam ih za par stotina kn.. ovo je ok rjesenje ako vec nemas bacvu sa mjesalicom ali ako nemas vrlo je interesantno i jednostavno. ;)

pissta, pametno zboris ali budi bez brige, radit cemo na prazno! ;)
Evidentirano

luka985
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #29 na: 11 Siječanj, 2010, 16:19:15 »

luka, daj jel imas kakvu fotku tih bacava i otvora za mjesalicu, znam kako otprilike izgleda ali bas me zanima kako je kod vas.. koje bacve imate, Letina? cekaj, o kojim ventilima na bacvi tocno pricamo.. o cistom i totalnom ispustu pri dnu ili o probnoj pipi? jer ja mislim da sam vidio obje varijante za mjesanje ili se varam.. ::) pretpostavljam da se mjesalica prikljucuje na ventil totalnog ispusta, ne? imam vrlo dobre majstore za inox pa bi mi oni mogli to srediti na jednoj inoxici od 3000 l ali prvo trebam malo razmisliti i vidjeti par takvih bacava da ne zeznem stvar. ali imam vremena, dalek je jos put do berbe i prerade. ;) zadnje pitanje, koliko kosta ta mjesalica, sjecam se da sam prije gledao i nije bas jeftina bila..

Trebal bi poslikati pa onda stavim na forum...Na novim letininim tankovima smo tražili odmah kad smo nabavljali da nam stave te ventile, a na starim slovenskim tankovima smo ih naknadno stavljali. Ne možeš na totalni ispust kopčati mješalicu nikako, kopča se na ventil iznad. Što se cijene tiče, to ne znam...trebao bih provjeriti
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 5 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!