Kospha ja sam imala problem u skoli sa jednom bacvom crnog isto tako samo na vrhu vina se pojavi kao uljasta prevlaka (malo kasnije,kada vec neko vrijeme prodje). Izgleda mozda kao da je netko kapnuo malo ulja ili mozda neke bijelkaste flekice? Jer bez obzira na ovakve sumpore ova se bolest moze pojaviti na vinu,a kako si krenuo s opisivanjem nekako me podsjetilo na moj problem...
Mislim da bi ova rasprava trebala biti maknuta negdje drugdje,a ne da bude pod ovom temom.Što se tiće tog crnog vina koje imaš u drvenim bačvama sigurno ti je gore oksidirano.Nije to ništa strašno.Uvijek pri vrhu ima zraka,a i samo drvo diše.Svaki put kad nosim vina na analizu redovito najviše dodajem sumpora u crna vina u drvu.Preporuka je da crno držiš na 40ml slobodnog.
to se svima tamo u Porecu na faxu desava.. to ti je zacetak pojave vinskog cvijeta o kojem mozes procitati nesto vise ovdje:http://www.vvvforum.eu/index.php?s=62
Jeau koristene su i prijasnjih godina. S tim da su prije jedno 3-4g sve servisirane. Rastvarane, nanovo paljene i ponovo sklapane...
Nije oksidirano! A o 40mg/l slobodnog sumpora u crnom vinu necu ni slova trosit. Dakle vino nije (organolepticki) oksidirano, sutra ce doci s analize, al kladim se da je slobodni iznad 20 mg/l. Vino u drvenim bacvama njegujemo i vinificiramo vec duze vrijeme tako da taj dio problema morate eliminirati...Isto tako problem je mogao bit u jednoj-dvije bacve, ne u svima.Problem je dublje prirode pa molim da se suzdrzite s "komsijskim" komentarima jer u tome nije problem. Posude su zdrave, vino je aromatski i organolepticki jako dobro s obzirom na godinu. Razlika je sto je mutno pri vrhu bacve (pune) u odnosu na doljnju pipu. O MLF takodjer nema govora...Slusam dalje...Luka imas ti ideju?Meni je palo na pameti izlucivanje tartarata koji zamucuju vino...
Slobodni SO2 mi je na 23 mg/l. Hmh frankovka je bila nesto losije kvalitete, ali cabernet je bio zdrav, mozda kojih 2-3% trulezi. Cekat cu nalaze iz HRZZVa za lakohlapljivu pa cu vidjet. Sudovi su nadopunjeni do vrha i ne trose se. Znaci mogao bi jos podici slobodni SO2? Takodjer je zanimljivo da vino u kojem je provedena MLF nije gotovo nista zamuceno pri vrhu.
Suho je vino. Bit ce da je na kraju oksidacija bez obzira na 15mg/l slobodnog SO2 jer mi je vino odbaceno kod Moslavca i ekipe. Danas sam ga dosumporio pa cemo vidjet dal se stanje mijenja...