Moram upozoriti da ovo što Ivan kaže o "Biodinamičaru Bolfanu" nije istina.Bio sam u nedjelju na Vinskom Vrhu i dečki češu sa sistemikom, plavi traktor Eicher sa atomizerom a ni u članku iz jutarnjeg nigdje ni riječi o biodinamici osim u naslovu.
Meni nije jasno na koji češ ti način usmjeravati prirodu i prirodne procese a i baš me zanima kako ćeš prirodno sprijječiti peronosporu nakon ovih silnih kiša jer za vikend najavljuju temp. preko 25 .I ja najrađe nebi špricao i bacao novce na to ali činjenica je da bez redovite zaštite nema rezultata na kraju godine.
Još jedanput govorim da zaštita može biti po načelu EKO, ili BIODINAMIČKE ili INTEGRIRANE proizvodnje ALI MORA BITI.
Ivane, ja ti opet ponavljam, ne mozes mene prozivati i govorit da moja vina nisu iskrena jer znas dobro koliko moja obitelj posvecena vinogradarstvu. Zbog cega, zato sto koristim sistemike pri zastiti??? Sta je po tebi jedino iskreno vino ono koje je nastalo slicnom filozofijom kao sto je tvoja? Tehnologija nam omogucuje olaksanje proizvodnje i ja cu uvijek biti za to. Na kraju krajeva, vec sam ti prije to rekao, zasto nabavljas uredjaj za pothladjivanje mosta i vina? Pa to je state of the art tehnologija sto se tice podrumaranjem, bar ako gledamo s aspekta nas amatera. Imas svoju viziju proizvodnje, ja imam svoju, vina su nam obojici kvalitetna samo je postupak drugaciji. Ali opet je na kraju svega bitno ono sto je u boci.
luka985, sada si vjerojatno i sam shvatio o cemu ja cijelo vrijeme pricam i o kakvoj se filozofiji uistinu radi i da to funkcionira ako se radi pravilno i u skladu sa prirodom a to se moze i mora raditi, svaka cast! ps. htio bi doci jednom kod vas u vinariju da malo popricamo, vidimo vinograde i degustiramo ali najavit cu se prije, pozdrav.
nisam biodinamicar jer jos nisam krenuo raditi po tim principima ali od jeseni planiram. eko mozda jesam u vinogradu ali moram jos brusit rad u podrumu a to ce doci ove godine kada budem zadovoljan stupnjem higijene, opreme, spontanog vrenja, itd.
Hehe...a jel si vidio s čime su prskali? Prskali su s sumporom i micosin-vinom.
. Slijedeći petak idemo u Austriju u Nikolaihof, zatim kod Sepp-Mosera, Hirscha - radi se o austrijskim biodinamičarima koji imaju dugogodišnje iskustvo rada, pogotovo Nikolaihof. Osobno sam na početku cijele te priče bio prilično skeptičan i još sam uvijek prilično skeptičan kad se spominju mjesečeve mjene, dani korijena i lista, ali već sad primjećujem određene pozitivne pomake kod nas, a radimo sa sredstvima koja su dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi. Iskreno, gledam u podnožju našeg vinograda Šafranove vinograde prskane herbicidima i to izgleda tužno. Čitao sam nekoliko članaka u austrijskom stručnom časopisu "winzer" upravo o utjecaju biodinamičkog pristupa na kvalitetu tla, vina, biljnog svijeta. I upravo se radilo o jednom istraživanju gdje je bilo zastupljeno 12 austrijskih biodinamičara.
Evo primjer, kažu ljudi ovdje da je nemoguće zaštiti lozu od napada peronospore u ovo vrijeme visoke vlage i visoke temperature. Ako su Austrijanci u tome uspjeli ili Nijemci, koji usput imaju lošije klimatske uvjete od nas, ne vidim zašto mi nebi uspjeli u tome? Mislim, svakako nećemo uspjeti ako ne pokušamo...8 % austrijskih vinara i vinogradara je krenulo prema biodinamičkom vinoradarstvu, a to je velik broj. Još jednom, konketni rezultati s kojima sam upoznat i koji su postignuti na austrijskim biodinamičkim vinarijama daju mi za pravo da vjerujem kako u čitavoj priči ima dosta toga dobrog.
Evo primjer, kažu ljudi ovdje da je nemoguće zaštiti lozu od napada peronospore u ovo vrijeme visoke vlage i visoke temperature. Ako su Austrijanci u tome uspjeli ili Nijemci, koji usput imaju lošije klimatske uvjete od nas, ne vidim zašto mi nebi uspjeli u tome? Mislim, svakako nećemo uspjeti ako ne pokušamo...
Hehe...a jel si vidio s čime su prskali? Prskali su s sumporom i micosin-vinom. Dakle, sredstvima koja su dozvoljena u ekološkoj zaštiti.
Malo sam se informirao,taj Myco-Sin je kameno brašno koje se sastoji od 10-12% Al-oksida(glinica),80% Si-oksida i 2% Ti-oksida i sad,u učinkovitost se ne petljam jer ne znam,distributer tog navodi da se tretira preventivno,prije proširenja infekcije.Ako ti iz razno-raznih razloga uđe infekcija,što onda?Koji eko preparat to rješava?Jel se nastavi s time preventivno i dalje,a ovo zaraženo kaj bude bude,čisto me zanima
Zašto bi bilo nemoguće ili tu misliš pod "nemoguće" sa eko preparatima?Malo sam se informirao,taj Myco-Sin je kameno brašno koje se sastoji od 10-12% Al-oksida(glinica),80% Si-oksida i 2% Ti-oksida i sad,u učinkovitost se ne petljam jer ne znam,distributer tog navodi da se tretira preventivno,prije proširenja infekcije.Ako ti iz razno-raznih razloga uđe infekcija,što onda?Koji eko preparat to rješava?Jel se nastavi s time preventivno i dalje,a ovo zaraženo kaj bude bude,čisto me zanima
Luka,u redu je to,nego,sam si rekao kakvo je vrijeme bilo,ovo sam te pitao:Prevelika kiša ti je oprala taj preparat,stalno pada,niste stigli na vrijeme ponoviti si tim,ušla ti peronospora na 100.000 trsova još stigneš upotrijebiti sistemik,ali ne smiješ jer moraš ekološki Myco-Sin se sad može slikati da će kaj napraviti kad je zaraza unutra,što ćeš napraviti?Naravno,hipotetsko pitanje,nedaj bože da se to desi