E sad sto se tice moje privatne vizije, ja se toliko ne vidim u vinogradarstvu jer cu uskoro zavrsiti fax i imat cu zanimanje koje nije usko povezano sa vinogradarenjem. No sebe vidim u nekoj kuci s okucnicom gdje bi imao nekih 500-700 komada loze za svoj cef. Od sorti bi posadio (to sam vec negdje napisao) rajnski rizling, grasevinu, bijeli pinot, muskat zuti, sauvignon, frankovku cabernet sauvignon i zweiglet ili syrah. Mooooozda crni pinot, ali MOOOZDA. Volim raznolikost i zaista bi gustao i kupaziranju tih sorti jer volim na taj nacin isprobavati razne mogucnosti.
Ivane ja mislim da ces ti tek ove godine vidjet kako je prodavati vina na trzistu sa markicama, koliko ce ti trajati odgoda placanja, pa probijanje rokova itd... Nije to isto kao prodavati vino susjedima za svatove krstitike i eventualno par100 komada butelja. Ne znam kako je u tvom dijelu Moslavine, ali kod mene u KT je konkurencija opaka. Osim Mikse, Trdenica i Miklauzica imas jos par OPGa koji vino prodaju legalno i barem 50ak vikend vinogradara koji takodjer svoje zalihe rjesavaju na crno. U moru tih malih proizvodjaca ti se moras na neki nacin uzdignuti. Mozda ce zvucati pretenciozno, ali ja vjerujem da smo sa svojim vinima upravo postigli to da smo se izdigli iznad tog nekog prosjeka kvalitete u okolici i da su nam vina trazena jer moramo kalkulirati kome cemo ih nuditi zato sto ne zelimo da nam se desi da pred kraj sezone ostanemo bez vina. Vina trenutno imamo u 80-90% birtija u Kutini, dio prodamo u buteljama prvenstveno firmama. Od sorata imamo zasadjen: rajnski rizling (koji nam je ajmo to tako reci kucni sampion ), grasevinu i cabernet sauvignon. U ostalim nasim vinogradima se nalaze mijesane sorte, od traminca, sauvignona preko ruzice i moslavca do skrleta. U vinogradima koje imamo u najmu imamo jos nesto grasevine, skrleta i frankovke. Na mladom nasadu imamo 2000 kom. bijelog pinota, 2000 kom. grasevine i 400 kom. muskata zutog. Na proljece mozda jos posadimo nekih 600-700 kom. rajnskog rizlinga i tada bi nam ostala jos jedn parcela di bi takodjer islo nekih 500 komada rajnskog i jedna malo manja di bi posadili 400 kom skrleta, kroz kojih godinu dvije. Samim time bi izbacili mijesane sorte, i umjesto mijesanog grozdja bi kupazirali vino. Ovo zvuci dosta sitno i iscjepkano, ali nazalost takva je situacija sa zemljistem u mojoj okolici. A i mi nismo htjeli saditi ogromne kolicine jer kao prvo nismo ih kako mogli isfinancirati, a kao drugo mislim da ja konkurencija velika i nismo se htjeli zalijetati. Postoje 2 3 proizvodjaca koji sad imaju zasadjeno oko 30000 trsova i oni ce uskoro imati ozbiljne kolicine za trziste. Samo zasad ih muci kvaliteta i slabo gospodarenje podrumom.E sad sto se tice moje privatne vizije, ja se toliko ne vidim u vinogradarstvu jer cu uskoro zavrsiti fax i imat cu zanimanje koje nije usko povezano sa vinogradarenjem. No sebe vidim u nekoj kuci s okucnicom gdje bi imao nekih 500-700 komada loze za svoj cef. Od sorti bi posadio (to sam vec negdje napisao) rajnski rizling, grasevinu, bijeli pinot, muskat zuti, sauvignon, frankovku cabernet sauvignon i zweiglet ili syrah. Mooooozda crni pinot, ali MOOOZDA. Volim raznolikost i zaista bi gustao i kupaziranju tih sorti jer volim na taj nacin isprobavati razne mogucnosti.
opcenito kada se rade takve grube usporedbe ne mozes zanemariti sve ostale faktore i usporedivati samo jedno, nego usporeduj CIJELI proces stvaranja, a proces stvaranja vina definitivno pocinje u vinogradu a ne u podrumu i ne zavrsava na bistrenju i filtraciji, to uopce nije bitno, to su izdvojeni detalji iz cijelog procesa. tako ni ti mene ne mozes SAMO pitati zasto svi bistre a ti ne bistris? to jednostavno tako ne ide jer moras gledati mnogo siri kontekst.
Ne znam da li tko gledao Mondovino, na kanskom festivalu nagrađeni dokumentarac o procesima u vinskoj industriji sa naglaskom na globalizacijeske tendencije i oporbu tim silnicama,na ovom linku imate film za skinuti, preporučamhttp://avaxhome.ws/video/Format/documentary/mondovino.html
BMW je bolji od Fiata. Istina! Fiat nije skupi toliko kao BMW! Zašto mi treba BMW, kada za iste novce i malo pameti mogu srediti, ne Fiata, već jugića!Pamet ne prodajem samo tako
hehe, gotovo sam znao da ces ti prijatelju uletit sa nekim ludim komentarom da pokusas poljuljati i ismijati moje razmisljanje i filozofiju. po tome ispada da je fiat najbolji auto (imao sam fiat stila i prodao ga prije par mjeseci, nikad vise fiata..), ne znam zasto uopce proizvode bmwe, mercedese, audije, ferrarije..? glupi li su ti svabe..