VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 13:30:31

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Zaštita od korova
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 9 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita od korova  (Posjeta: 84867 puta)
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #15 na: 07 Srpnja, 2006, 10:52:56 »

Za takve informacije oko cijene i tehničkih detalja najbolje je da se javi direktno kod dobavaljača. Od 29. do danas si mogao skupiti već puno ponuda.
Ljudi imaju svoje kopačice nabavljene ovako ili onako, tako da malo tko zna direktne i konkretne informacije koje trebaš.
Evidentirano
Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #16 na: 12 Srpnja, 2006, 17:04:43 »

pa koliko su ti siroki redovi, koliko ti je najuzi? ako ti traktor ide u red onda ce ici i ovo jer se postavlja sa strane izmedu prvog i drugog kotaca traktora tako da ne bi smjelo biti nikakvih problema.

Kak ovo nisam vidio prije ???  Vjeruj da je sve što dolazi sa strane meni usko. Imam dosta vinograda koji, zbog starog načina sadnje, na početku redova imaju i do 1,8 m u širini a na kraju jedva 1,4 m. Ak uhvatim vremena pokušat ću ti to slikom pokazati ovih dana.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #17 na: 10 Kolovoza, 2006, 04:27:41 »

Noć na poslu je duga pa čitajući novine našao sam članak o malčiranju vinograda:
http://www.vecernji-list.hr/freetime/lifestyle/vrt/607246/index.do
Ak se nekom da to pročitati volio bih vidjeti komentare, a pogotovo na ovo, citiram:
- "Nakon 3-5 godina malčiranja živi se biljni pokrivač zaorava u jesen i obnavlja drugom travnom smjesom ili prva godina nakon zaoravanja služi za proizvodnju prehrambenih međukultura (krumpir, luk itd.) u vinogradu."
Jel neko od vas usput dok sadi trse posadi i krumpir u vinograd?  ???
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #18 na: 10 Kolovoza, 2006, 07:22:36 »

Kod mene je to vrlo čest slučaj.. i to ne samo krumpir nego i bijeli luk, crveni luk. Potrebno je samo paziti da se poveća unos hranjiva u tlo ;)
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #19 na: 10 Kolovoza, 2006, 09:46:37 »

??? ??? ??? ??? ???
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #20 na: 10 Kolovoza, 2006, 16:47:40 »

??? ??? ??? ??? ???

Samo reci što nije jasno ;)
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #21 na: 11 Kolovoza, 2006, 06:39:23 »

??? ??? ??? ??? ???

Samo reci što nije jasno ;)

Pa kud to sve stavite? Ne razmem, osim u slučaju da je vinograd sađen ove godine, pa ajde između cijepova. Ali u rodnom vinogradu kud staviti krumpir, bijeli luk, crveni luk, zelje i sl. Ne kužim.
Ja imam gredicu luka uz klet, ali ne u trsju. Služi za dopunu špeku, kobasama i roštilju, no dobro ak je "duga večer" može i kao glavno jelo.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #22 na: 11 Kolovoza, 2006, 15:17:03 »

Kod mene je to vrlo čest slučaj.. i to ne samo krumpir nego i bijeli luk, crveni luk. Potrebno je samo paziti da se poveća unos hranjiva u tlo ;)

Pozdrav  8),
Ja se ne cudim zasto to imas nego kao i toplichanec cudim se kamo si to uspio ugurati u vinograd ???
Meni je stari rekao "van sa stranim tijelima iz vinograda"! ;D
Daleko od toga, bila bi grehota ne imati uz vinograd gredicu sa paradajzom, paprikom, lukom, krumpirom, fala bogu kao prilog ili citiram toplichaneca "duga vecer", tj.u prijevodu , a ne kao jučer vidio u poznatom lancu dućana papriku "Proizvedeno u Sjevernoj Koreji"  ??? >:(
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #23 na: 11 Kolovoza, 2006, 21:53:53 »

Pa čuj, ak je razmak između redova 2,20 uvijek se može posaditi jedan red tik uz čokot, a da se sa mehanizacijom može nesmetano proći... nije to više tako često kao prije, al se još uvik može naići na to ;) .. i da, i krumpir i luk puno bolje rode tako, neg na otvorenoj zemlji u sušnijim godinama. Ne znam kako bi se to ponašalo na vašim tlima al ovdje funkcionira ;D
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #24 na: 15 Kolovoza, 2006, 12:38:35 »

Ništa čudno, čak i špric paše za lozu i krumpir, il paradajz. Ja imam čak i voćke između! Ko nema zemlje dosta mora se snaći!!
Evidentirano

sasa
Guest

Email
« Odgovor #25 na: 16 Travnja, 2007, 20:48:01 »

pozdrav,

posjedujem mladi nasad vinograda (3 godina), danas sam ga opljevio pa me zanima dali bih ga mogao krajem tjedna prskati protiv trave Bastom?

Sasa
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #26 na: 16 Travnja, 2007, 22:49:14 »

Pozdrav,

posjedujem mladi nasad vinograda(3 godina), danas sam ga opljevio pa me zanima dali bih ga mogao špricati protiv trave krajem tjedna sa BASTOM?
Unaprijed zahvaljujem
Sasa
Ne vidim zašto ne bi, pazi jedino da ti ne dođe na zelene dijelove trsa!
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #27 na: 17 Travnja, 2007, 06:33:21 »

Daj mi reci,prvi put namjeravam pošpricati s herbicidom,nemam s tim iskustva dosad sam kopao i kosio,podsadio sam mlade trse prije dvadesetak dana,a jučer sam pokosio,mislio sam uzeti onu diznu za herbicid sa širokim mlazom,a te posađene trse zaštititi za svaki slučaj da odrežem dno plastične boce i stavim na trs dok špricam,jel to ok?Sad mi je pokošeno,kad bi onda šprical kad naraste 15-20cm?
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #28 na: 17 Travnja, 2007, 09:43:13 »

Je zagorac,sve što si napisao je ok,na 15-20 cm je ok,iako bi možda praktičnije bilo prskati na oko 10-15cm visine korova jer pri polijevanju bastom korovi ostanu uspravni,listovi se osuše al ne padnu po zemlji kao recimo sa sredstvima na bazi glifosata(herbokor,cidokor itd)pogotovo ak namjeravaš okopavati vinograd ;)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #29 na: 17 Travnja, 2007, 09:58:04 »

Daj mi reci,prvi put namjeravam pošpricati s herbicidom,nemam s tim iskustva dosad sam kopao i kosio,podsadio sam mlade trse prije dvadesetak dana,a jučer sam pokosio,mislio sam uzeti onu diznu za herbicid sa širokim mlazom,a te posađene trse zaštititi za svaki slučaj da odrežem dno plastične boce i stavim na trs dok špricam,jel to ok?Sad mi je pokošeno,kad bi onda šprical kad naraste 15-20cm?
Jel imaš uskolisne ( travu) ili širokolisne korove za tretirati?
Mislim, pitam jer ak imaš samo travu, zaštita ti nije ni potrebna za trseve kod primjene nekih  herbicida ( Focus npr)!
Ako imaš miješane i širokolisne korove, morat ćeš paziti, ali to ti uopće ne bi preporučio! Bolje ti je onda okopati!
Do 3-4 godine starosti, nemoj ići s nekim jačim sistemičnim ili triazinskim (atrazin)  herbicidom okolo!
Inače je bolje mladi nasad kopati radi konkurencije korova, radi plitkog i slabijeg korijena i slabijeg habitusa.
Basta i slični nisu problem, to su kontaktni i desikanti su, osuši se samo zelena masa ne i korijen, ali s Cidokorom, Herbakorom i sličnim glifosatima( ima ih barem 20) se nemoj igrati!
Ako ti Cidokor dođe na mladi trs gotov je.
Evidentirano

Str: 1 [2] 3 4 ... 9 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!