VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 20:46:00

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Zaštita od korova
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita od korova  (Posjeta: 84894 puta)
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #105 na: 14 Lipnja, 2011, 12:51:29 »

Ajme Gabro to je strašna koncentracija! 10%
Ja recimo potrošim 10 l koncentracije na 400-500 m2 (cca 200 l/ha potrošnja vode).
Stavim 2-3 dcl glifosata na 10 l  - to je recimo 5 - 7,5 l/ha koncentracija (dovoljno za višegodišnje korove).
Ovo tvoje je koncentracija od 25 l/ha, (duplo jače nego najjača doza za korištenje na željezničkoj prugi - pruzi  ;D)

Samo upozoravam da nebi bilo nismo znali!
dosta je 2-3 dcl na 10 l !

Prijatelju,hvala na informaciji,dobro znam koja je koncentracija ali ovo s ćim se mi ovdje dole borimo to je čudo biljka je mala a korijen mastodont i dodijalo mi je svaku godinu to iznova potučivat,polio sam samo te grmove ne cijelu površinu tako da mi je 10l bilo dosta skoro za hektar i sad ću vidit koji su rezultati.

U nas se to inače riješava na slijedeći način; grm ili stablo se posječe i onda se kistom rana namaže čistim glifosatom tako se radi kad imaš vremena meni je bila priša pa sam prvo sve očistio i sad kad je zenulo cca 50 cm sad sam polio,pa će mo vidit šta će se dogodit.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #106 na: 15 Lipnja, 2011, 10:45:56 »

gabro,od toga bi moralo spucat i kamenje :D
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #107 na: 15 Lipnja, 2011, 10:53:15 »

;D ;D ;D
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #108 na: 15 Lipnja, 2011, 12:43:41 »

gabro,od toga bi moralo spucat i kamenje :D

E da bog,tako bi došo do malo ZEMLJE! ;D ;D ;D
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #109 na: 19 Lipnja, 2011, 11:26:39 »

ev nemam pametnijeg posla pa stavljam slike na forum

ev danas se malo popeo na stup pa rekod a okinem koju al budala se svagdje popne al mi je bilo veselo silaženje  ;D ;D dobro pa me ima pa mi je ublazilo pad hehehhehehe na dupe  ;D

Vinograd ti je picikato...

Sa čime si se riješio korova na trečoj slici...? Super izgleda a i nekak ti baš korov ne raste?  Kod mene je korov iznad koljena...
Evidentirano
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #110 na: 19 Lipnja, 2011, 11:32:32 »

u jesen tam poslje berbe i u proljeće cim krene korov pospricam s herbicidom kojim svedno sta nađeš herbokor ,boom efekt il slicno i ak negdje izeđe kamilica ili pirika to rjesim motikanom to zna biti  ovako na okružajima od 10 ak m,
,,,miran si poslje i prođeš podorivaćem par puta ii taj ove god nisam ni kopao sam sam odorao i paziš da ne nabaciš podorivaćem previše na panjeve zemlje
Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #111 na: 19 Lipnja, 2011, 11:40:20 »

Odlično , jako jednostavno i korisno rješenje...
Kak dugo več ovako readiš? Jesi primjetio možda neke negativne posljedice zbog prskanja protiv korova?
Evidentirano
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #112 na: 19 Lipnja, 2011, 11:47:03 »

ma nema nikakvih vidljivih negativnih posljedica
 ja to ospricam 2 x godisnje i to samo onih 30 ak cm oko panjeva dok dosta ljudi sprica po cjelom vinogradu
ee da i u proljece stavis malo radazina u špricu on ti je protiv nicanja korova al sam malo da ne bi doslo do korjena vinove loze

da i moras dobro opljevit vinograd oni zaperci na starom drvu prije tretiranja herbicidima jel se znam osušit čokot ak ode herbicida na zaperke
Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #113 na: 19 Lipnja, 2011, 11:56:23 »

ma nema nikakvih vidljivih negativnih posljedica
 ja to ospricam 2 x godisnje i to samo onih 30 ak cm oko panjeva dok dosta ljudi sprica po cjelom vinogradu
ee da i u proljece stavis malo radazina u špricu on ti je protiv nicanja korova al sam malo da ne bi doslo do korjena vinove loze

da i moras dobro opljevit vinograd oni zaperci na starom drvu prije tretiranja herbicidima jel se znam osušit čokot ak ode herbicida na zaperke

Za ovo podebljano znam jer smo se nekoliko godina prskali protiv korova tudum koji je ove godine cijepljen sa sjekirom...
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #114 na: 25 Lipnja, 2011, 11:08:19 »

Ajme Gabro to je strašna koncentracija! 10%
Ja recimo potrošim 10 l koncentracije na 400-500 m2 (cca 200 l/ha potrošnja vode).
Stavim 2-3 dcl glifosata na 10 l  - to je recimo 5 - 7,5 l/ha koncentracija (dovoljno za višegodišnje korove).
Ovo tvoje je koncentracija od 25 l/ha, (duplo jače nego najjača doza za korištenje na željezničkoj prugi - pruzi  ;D)

Samo upozoravam da nebi bilo nismo znali!
dosta je 2-3 dcl na 10 l !

Iskustvo je slijedeće na kupinu i smrdeje djeluje a na smrču planiku i draču NIŠTA osušilo ono šta je bilo zenulo a odma potjeralo novo bez ikakvih posljedica! :'( :'( :'(
Evidentirano
tahi
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #115 na: 27 Lipnja, 2013, 19:30:45 »

Imam pitanje: da li staviti slamu u vinograd?
Stavio bi slamu, malčirao, zato da zaustavim rast korova i prekomjerno isušivanje zemlje, da li netko ima kakvo iskustvo s time.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #116 na: 28 Lipnja, 2013, 09:22:57 »

pa to  ne može biti loše,samo pozitivno.ukolko imaš dovoljnu kolićinu slame ,a i snage da to sprovedeš
Evidentirano
tahi
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #117 na: 01 Srpnja, 2013, 11:10:17 »

Jak sam ja a i sada ima slame
Evidentirano
Žveplo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #118 na: 10 Kolovoza, 2020, 09:27:30 »

Nakon četiri godine vinogradarenja bez korišenja herbicida (malo štiham, uglavnom kosim flaksericom) izgleda da ću ipak kapitulirati i od iduće sezone krenuti sa herbicidom ali samo između trseva. Dva su razloga. 1. puno se lakše održava vinograd kada moraš kositi samo središnji dio reda, otpada jedan dio posla, a u poslovima u vinogradu je svako olakšanje dobro došlo. 2. U ove 4 godine sam sa flaksericom, koliko god pazio, uspio uništiti sigurno oko 15-tak trseva.
Naravno, dvojba mi je glifosat, jer je navodno štetan, pa ne znam da li je netko isprobao neki "zdraviji" herbicid. S druge strane, svi "jedemo" glifosat preko drugih namirnica.
Inače, sva ova buka oko glifosata mi je malo čudna. Neka istraživanja kažu da je vjerojatno štetan, neka da za to nema dokaza. Jedan mi je agronom rekao da je glifosat do unazad par godina smatran sigurnim preparatom koji se smatrao čak i ekološki prihvatljivim. 
Evidentirano
trebor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #119 na: 10 Kolovoza, 2020, 09:57:31 »

https://www.orchem.hr/beloukha.html
Evidentirano

Tko pije umjereno, može piti koliko hoće.
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!