Da se i ja malo uključim na zaštitu vinograda,kad i tako vani lije kao iz kabla,pa bespomoćno gledam kroz prozor i smišljam "koktel" u glavi za špricanje koje treba obaviti odmah iza ove dosadne kiše.Pitanje je sad:Da li se zaraza intubirala?Mi to ne možemo vidjeti sve dok se ne pojave "mrlje" ili "siva prevlaka"(znate o čemu mislim) ,a onda je već teško boriti se s tim.Pitanje je koliko će dugo ta kiša biti pogodna za stvaranje novih gljiva?Stoga po mom mišljenju,ništa ne treba prepustiti slučaju i koristiti za peronosporu provjerene pripravke sa velikom sistemičkim učinkomnpr.(verita, melody duo,pergado i sl.),a za pepelnicu (vivando,talendo,postalon isl.)
Prskanja vinograda nakon kiše, pa čak i ako se koriste najbolji sistemici, od male su koristi
moje je ipak skromno misljenje da moljca treba cim vise unistit u prvoj generaciji jer tu napravi najvecu pizdariju (mislim stetu)
ljudi dajte male čitajte, prva takoreč opće nije bitnabitna je druga, koja se obavezno mora tretirati (prag je 5-10komada na 100grozdića)tretiranjem druge smanjuje se napad trejtetrejtu se tretira uz botricid u šari, od trejte su same vidljive štete, znači tu se ne iščeju zapredki ili gusjenice jer kad se najdeju ona je več gotove
pa dobro, kak opće zgledaju te gusenice? moram gledat s povečalom ili se vide golim okom. u kojoj fenofazi se pojavljuje druga? bar otprilike.
www.vvvforum.eu
prijatelju nismo šalni, več sam ti odgovoril na postavljeno pitanje, tam su ti opisane obadvije vrste moljcadakle ponovo www.vvvforum.eu--- mapa weba--- vinogradarstvo--- štetnici vinove loze