VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 12:12:20

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2009. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 48 Dolje Ispis
Autor Tema: 2009. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 252383 puta)
Blagoj
Mlađi novak
*

Prirodno si e prirodno

Email
« Odgovor #225 na: 09 Lipnja, 2009, 15:32:58 »

:) Moje iskustvo govori da je to Crvena palez (Pseudopeziza tracheiphila), ona se obicno javlja pred prenospore , na pesocne lesne pocve.
Steta se pojavljuje zato sto je mala lisna povrsina u vreme bujnog rasta obicno pred cvatanje. List se susi zbog nedostatke vode jer su napudnuti sprovodni sudovi.   Nadam se da ste me razumeli. pozdrav  MKD
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #226 na: 09 Lipnja, 2009, 16:54:45 »

ljudi pomagajte ak ko moze!U subotu sam sprical navecer:Rival,Sabithane,king i Pyrus.jucer navecer sa borom prek lista i bilo je sve ok.Sad sam isel gledat ,covjece nekaj ne stima zgleda da sam s necim to zapalil zute mi listovi oni koji su mladi i na vrhu rozgve cak su pocrnjeli po rubovima.Ima li sad tome lijeka i spasa i kaj je tu bilo krivo?
Evidentirano
Blagoj
Mlađi novak
*

Prirodno si e prirodno

Email
« Odgovor #227 na: 09 Lipnja, 2009, 18:03:27 »

Dali ovako izgleda ?

* DSC02059.JPG (74.23 kB, 640x480 - (hitova: 587 ).)

* DSC02061.JPG (71.38 kB, 640x480 - (hitova: 525 ).)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #228 na: 09 Lipnja, 2009, 18:27:45 »

Blagoj, to na fotkama nije crvena palez vec neki nedostatak mikroelemenata, ja bi rekao magnezija ili mozda cak mangana..
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #229 na: 09 Lipnja, 2009, 18:47:03 »

Vraga,to kaj si ti Blagoj naslikal je mila majka prema mojem jer meni se pocelo susiti lisce.Prvo spricanje je bilo :Rival,Domark,Pyrus,king i tu nije bilo problema,a sad sam umjesto Domarka del Sabithane i eto sranje zivo.Sad ne znam kaj s tim,da pustim da izrastu zaperci ili da to sad cime pospricamili kaj drugo ,pa ak ko more pomoci nek javi.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #230 na: 09 Lipnja, 2009, 19:13:58 »

Malo sam to isel bolje pogledat i sve mi se cini da bi to cak bila kriva ova prihrana kroz list sa borom jer se vidi tocno kud je mlaznica potegnula da se susi
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #231 na: 10 Lipnja, 2009, 05:29:44 »

vinofil pitanje
prije 12 dana sam šprical(pepelnica,peronospora), ovu subotu sam s collisom u zoni grožđa(botritis), znači trebal bi sutra ponoviti
dal mogu odgoditi špricanje za par dana s obzirom da je zaštičeno od pepelnice u  zoni grožđa, a najavljeno je sunčano vrijeme?
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #232 na: 10 Lipnja, 2009, 06:22:15 »

Ne znam kakvi su ti uvjeti za razvoj bolesti,kakva ti je lisna masa,ima li znakova peronospore...načelno ti ne bih preporučavao tako dugi razmak između dva prskanja bez obzira na stanje u vinogradu te vremenske uvjete.
Inače,sad je dovoljna i jača rosa za zarazu.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #233 na: 10 Lipnja, 2009, 07:00:03 »

Krivo sam skuzil Razorov post od 12.svibnja... 8) 8)

Dal da stavim protiv peronospore GALBEN C ?. On ima (opet) bakar... :-[
Stavil bum MIKAL. Vidim ga u tablici na strani 9  :) :)

http://www.vvvforum.eu/
http://hzpss.omonia.biz/?page=preporuke

Slučajno sam odabrao post tek toliko da se vidi koliko se malo ČITAJU gore navedeni linkovi.
Ovo su gore okvirne preporuke i kao takve su i više nego dobre.
Pojedinačnu preporuku je jako teško dati bez uvida u stanje u vinogradu ili bar opisa tog stanja ,te u dosadašnja tretiranja.Svaki je vinograd priča za sebe te čak i kod sebe kod aplikacija ne prskam istim kombinacijama preparata.
Najlakše je grunuti najjače preparate..
A od takvih za ovu fazi razvoja v.loze su:
Peronospora: FORUM STAR ili MELODY DUO ili MIKAL PREMIUM F
Pepelnica: POSTALON ili FALCON
G.moljci: BILO KOJI SISTEMIČNI INSEKTICID REGISTRIRAN ZA G.MOLJCE
Siva plijesan: CHORUS,SWITCH,MYTOS
Okvašivači: ETALFIX PRO ILI NU FILM-17

Osobno ne prskam s ovim preparatima (osim okvašivača ;D) jer nema potrebe što ne znači da neću ako se nešto zakomplicira.

Još jednom molim da čitate preporuke na navedenim stranicama te arhivu na forumu.

Evidentirano
sksp
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #234 na: 10 Lipnja, 2009, 08:32:55 »

Kao što Vinofil kaže da se slabo čitaju prijašnji postovi, primjećujem da se slabo čitaju i uputstva za upotrebu koja se dobivaju prilikom kupovine pesticida. Ukoliko se i čitaju često se zanemaruju upozorenja o miješanju poput "izbjegavati miješanje sa..." ili "ne preporučuje se miješanje sa...". Na primjer za Sabithane piše " Izbjegavati miješanje sa bordoškom suspenzijom, folpetom, fenoksikarbom, WP propargitom, močivim sumporom". Rival koji je Riba 2 upotrijebo u kombinaciji sa Sabithanom sadrži folpet. Drin pomaže biljkama da lakše podnesu različite stresove.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #235 na: 10 Lipnja, 2009, 08:55:58 »

ok!u poljo apoteci mi je receno da to morem izmjesat ividi ti to sad.
A sad bi pitao sljedece:jel bi kaj pomoglo da prikratim vrhove mladica,da potaknem rast zaperaka i time pojacam zelenu masu?
I jos ovo:sa tim Drinom da pospricam cim prije?
Evidentirano
sksp
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #236 na: 10 Lipnja, 2009, 09:34:49 »

Sa Drinom poprskati čim prije, a skratiti vrhove može se i naknadno.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #237 na: 10 Lipnja, 2009, 09:39:51 »

ok.isel sam to sad citat i stvarno pise da se ne mijesa rival i sabithane.sad idem po taj drin i da malo narasim tog njihovog agronoma ili kaj je već jer zbog njega ja bedak nisam nis isel citat.zahvaljujem na savjetu!
Evidentirano
Vulicevic Veselin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #238 na: 10 Lipnja, 2009, 11:58:01 »

Molim za komentar i savjet.19.05. vinograd naprskao sa Mikal flash+mocivi sumpor.31.o5.Mikal flash +Falcon +Switch samo u zoni grozdova.Dali sam pogodio kombinaciju i vrijeme prskanja sobzirom da su vremenski uslovi bili prilicno nepovoljni.Bilo je dosta kise i malo grada(tuce).Nisam mogao naci Drina na ovim propstorima(CRNA GORA).Sobzirom da slijede povoljni vremenski uslovi kad preporucujete sledece prskanje i sa cim.Lokacija okolina Skadarskog jezera sorte Vranac i kratosija.HVALA.
Evidentirano
Blagoj
Mlađi novak
*

Prirodno si e prirodno

Email
« Odgovor #239 na: 10 Lipnja, 2009, 14:48:05 »

Ivane@ slazem se sa tobom da nedostaje mikroelementi , samo mi nije bilo jasno koi elementi.
   Moj komentar o Crvene palez se je odnosio na fotka od Lovatorica.  ;)
Evidentirano
 Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 48 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!