VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 21:46:32

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Gospodarstvo i financije
| |-+  Registrirani proizvođači
| | |-+  Zakonodavstvo
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Zakonodavstvo  (Posjeta: 198040 puta)
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #135 na: 03 Veljače, 2011, 17:33:17 »

ehe,znaći tu i je sad kvaka.pošto je stari grunta na mene prepisal samo katastarski(zbog dodatka na penziju),sumnjam da ima dost toga gruntovno neriješenog.I po tom katastarskom posjedovnom listu to glasi na mene,al dal je to mjerodavni dokument?I sad bi to znaćilo da bi najprije ja to moral iti guntovno raščistiti pa tek onda morem upisati.Upravo sad i jesam u problemu jer nisu to neke parcele za mlatit tešku lovu (se je to više manje uglavnom muka,a ne zarada),a rješavanje toga vjerojatno nije jeftino.I kam se sad okrenut?

A kaj se dešava ak se ne upišem u to,jel ima onda kakovih posljedica il nikom niš?

Najvjerojatnije se gubi bilokakovo pravo na poticaje il kaj slićno u budućnosti,il sam u krivu.
Evidentirano
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #136 na: 03 Veljače, 2011, 19:45:54 »

Radi se riba o opg-u, odnosno o ostvarivanju poticaja. Ono što obrađuješ - prijavi! U načelu, ti si nositelj OPG-a, stari ti daje punomoć/izjavu/suglasnost o tome da ste zajedničko gospodarstvo i da se obrađuju i njegove parcele. Sve skupa se navede u obrascu za prijavu opg-a, koja parcela, koja površina i koja kultura. Čija je parcela, zapravo nije bitno, ako ste članovi istog opg-a.  Sve se da rješiti.

A ak sam dobro razumio smisao arkoda je samo provjera da su sredstva poticaja namjenski utrošena. Znači imaš cijeli brijeg, prijaviš ga kao oranicu, dobiš temeljem toga poticaj. A na brijegu raste gacija. Uvođenjem arkoda toga više nema ili nebi trebalo biti. Mogu se vočke izbrojati i redovi vinograda. Točna površina i trenutna kultura na čestici.

Koliko znam gruntovno rješavanje nije bitno. Da je to uvijet, pa ko bi dobil poticaje? Za sve detalje imaš HZPSS u svom selu/općini/gradu.
Evo i par slika iz arkoda

Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #137 na: 04 Veljače, 2011, 00:25:19 »

ehe,znaći tu i je sad kvaka.pošto je stari grunta na mene prepisal samo katastarski(zbog dodatka na penziju),sumnjam da ima dost toga gruntovno neriješenog.I po tom katastarskom posjedovnom listu to glasi na mene,al dal je to mjerodavni dokument?I sad bi to znaćilo da bi najprije ja to moral iti guntovno raščistiti pa tek onda morem upisati.Upravo sad i jesam u problemu jer nisu to neke parcele za mlatit tešku lovu (se je to više manje uglavnom muka,a ne zarada),a rješavanje toga vjerojatno nije jeftino.I kam se sad okrenut?

A kaj se dešava ak se ne upišem u to,jel ima onda kakovih posljedica il nikom niš?

Najvjerojatnije se gubi bilokakovo pravo na poticaje il kaj slićno u budućnosti,il sam u krivu.

ma to ti je cas posla, nitko ti tamo ne provjerava papire, stvar je jednostavne tehnicke prirode. dodes, sjednes, covjek nade tvoje parcele, ti potvrdis i onda redom upisuje povrsinu, razmak sadnje loze, podloge, sorte, broj trsova, itd. i gotovo! nema veze kaj nemas sredene papire ili sta vec, to njih tamo ne zanima.. i da, ubuduce ako neces biti upisan u taj ARKOD, neces moci ostvariti pravo na nikakve poticaje ni nista, tehnicki neces postojati ako nisi u toj bazi.
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #138 na: 04 Veljače, 2011, 14:10:52 »

e,fala lepa.No ak sam dobro povezal tu ja ni ne moram se prijavit,znači prvenstveno parcele koje mi nekaj znaće,a ono ostale pizdarije ni ne prijavljujem.A i onda drugo bi bilo pošto i nisam neki proizviđać na velko nego samo za svoje potrebe,a kolko sam se osvedoćil da ak hoćeš ostvarit i pravo na neki poticaj kvote se sve više povećavaju(iz tog sam naslova i izgubil pravo na plavi dizel jer sad treba 3h a ne 1 kak je bilo),znaći ak niš ne prijavim ja tu i nemam bog zna kaj izgubit.Još jemput fala na objašnjenju ,a bum još do utorka razmislil kaj s tim napravit.
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #139 na: 04 Veljače, 2011, 17:06:52 »

Za vlasništvo je mjerodavna jedino gruntovnica.
Treba uzeti brojeve čestica tj. posjedovni list i za prekontrolirati imate na netu na stranici ministarstva pravosuđa, tamo vas vodi dok traži podatke, možete si provjeriti stvarno vlasništvo parcela.

Onda je najbolje ako su slučajno na nekoga drugoga zamoliti čovjeka da vam potpiše vlasništvo.
Ja sam imala takvih situacija, dala sam svojem advokatu i on mi je to riješio. Sad zavisi ako će vam sud izlaziti van onda je skuplje, ja sam pred dvije godine platila za 1 jutro, u dvije parcele po 800 čhv, koje su bile udaljene oko 500 m jedna od druge, troškove advokata, izlazak suda i upis sve zajedno 1.800,00 kuna i to mi je sud računao sve pod jedan izlazak jer su od jednom napravili, ali su mi rekli da ukoliko bez obzira ako sve naprave u jedno danu, ali ako su parcele udaljene jedna od druge onda naplaćuju dva izlaska.

Svu zemlju prije ulaska u EU se mora srediti. Krenite ćim prije jer se to može i odvući. U slučaju da je upisani vlasnik mrtav traže se nasljednici. Moj susjed ima situaciju da nasljednici postoje negdje u Njemačkoj, ali nitko ne zna gdje, ni kako se zovu jer su djevojke promjenile prezime. Isto je uzeo advokata jer to sam ne bi mogao.

Dakle nema se što čekati, treba grunt srediti.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #140 na: 07 Veljače, 2011, 18:05:41 »

eh,šta smo ti mi država!
Ponukan onim izjavama i problemima o ARCOD - u,a koji su bili napomenuti u Plodovima zemlje,nazovem ja danas tipa da se raspitam jer sam bil namjere odustat slušajući priće ljudi iz dotićne emisije.Pa veli on meni da kakve su tu ljudi naprićali sve gluposti,da on to ne razumije.Kakovih 500 metara četvornih u komadu,kakve ovo ,kakve ono ??? Da se upisuju sve čestice koje se žele bez obzira na veličinu,te da se sve to skupa zbraja u jednu potrebitu cjelinu(veli da je on upisival čestice i po 11klaftri)
I niš onda sam se dogovoril da dojdem sutra popisat ono kaj me zanima,a dal bum stim kaj dobil il zgubil  :-\
Al opekel sam se prošle godine kad su rekli da je za poticaj potrebno 3 hektra,i tu sam zgubil pravo,i još mi je ženska rekla da ak bi bilo promene bu me nazvala da mi vrne knjižicu za plavi dizel,no niš od toga.
I onda mi ovaj tip danas reće da se to bilo vratilo opet na 1hektar,al mene niko ni zval i ostal sam bez knjižice i plavog dizela za prošlu godinu,pa si sad mislim da bi to moglo tu negde biti i s ARCOD - om
®ivi bili pa vidjeli :P
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #141 na: 11 Ožujka, 2011, 21:58:03 »

Jedna anegdota od danas. Zovem ja gospodu u Zavod za vinarstvo da ih zatrazim jedan nas dokument da mi faksiraju nazad. Kaze gospodja, inace voditeljice jednog odjela, ma imamo mi to u arhivi, ali arhiva nam nije pri ruci.  ::)
Jel oni postoje zbog "nas" ili mi zbog njih??  ??? ::) >:(
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #142 na: 11 Ožujka, 2011, 23:16:55 »

Jedna anegdota od danas. Zovem ja gospodu u Zavod za vinarstvo da ih zatrazim jedan nas dokument da mi faksiraju nazad. Kaze gospodja, inace voditeljice jednog odjela, ma imamo mi to u arhivi, ali arhiva nam nije pri ruci.  ::)
Jel oni postoje zbog "nas" ili mi zbog njih??  ??? ::) >:(

prijatelju moj, ja zadnjih mjesec i pol dana zbavljam dokumentaciju za ipard natjecaj (i jos nisam gotov), mozes mislit koje je tek kod mene "veselje".. ;D
Evidentirano

kum.marko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #143 na: 09 Listopada, 2012, 09:25:46 »

Pozdrav!

Prijatelj i ja smo prošle godine krenuli u proizvodnju vina za vlastite potrebe. Imamo mali podrum s klimom, grožđe kupujemo, i napravimo oko 2000L godišnje. Budući vino proizvodimo za vlastite potrebe i gušta, te ga ne namjeravamo prodavati, postoji li neko zakonsko ograničenje za to? Postoli li neka zakonski određena granica koliko vina smijemo proizvesti? Tražio sam isto po zakonima i pravilnicima ali taj podatak nisam uspio naći.

Ako netko ima informaciju i/ili ideju gdje bi mogao saznati isto, molim neka javi ovdje na forum ili PM.

Hvala!
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #144 na: 09 Listopada, 2012, 09:52:00 »

Načelno,ne spominje se nigdje striktno granica koja je dopuštena za proizvodnju vina za osobne potrebe. Određeno je samo da moraš imati vlastiti vinograd.  I da to isto ne smiješ prodavati,dakako.
Vrlo ti je bitno imati nekakav vlastiti vinograd (nebitno koje površine) jer si u inače u prekršaju.

Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #145 na: 09 Listopada, 2012, 09:54:07 »

Znaci doslovce ne smijes kupiti grozdje i napraviti vino ako nemas vinograd?  ???
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #146 na: 09 Listopada, 2012, 10:07:28 »

A onda bi te teoretski država pitala od kuda si kupio to grožđe. Volio bih vidjeti nekog tko je dobio račun na pijaci ili iz vinograda gdje je kupio to grožđe ;D  Možeš još teoretski uvalit i prodavatelja u probleme ;D

Velim najjednostavnije je ovako jer teoretski možeš imat 100 čokota i 2000 litara vina kad je svoje potrebe ;D

Također,rigoroznije kontrole ne postoje za takve proizvođače ali ih možemo očekivati u budućnosti. Osobno prijavljujem količinu vina iako ga ne prodajem,takav je naputak HPK.

Samo da još napomenen da su inspekcije kaznile 20-tak proizvođača mandarina na području neretve zbog neprijavljivanja radne snage...kazne oko 30 tisuća kuna.
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #147 na: 09 Listopada, 2012, 19:15:23 »

Ne može imati 2000L za svoje potrebe. Granica je 1500 ili 1800L, ne sjećam se sad baš točno.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #148 na: 13 Rujna, 2013, 10:02:15 »

http://www.mosla-vina.hr/Po%C4%8Detna/tabid/38/ArticleId/1204/oamid/401/Default.aspx
Ulaskom u Europsku uniju Vina berbe od  2013. godine morat će obavezno imati oznaku LOT-a.

Vina ranijih berbi (2012 i ranije) do isteka zaliha ne moraju imati ovu oznaku.

Da iskopiram ovo sa marketing pfa o malo doprinesem temi.
OZNACAVANJE VINA prema Pravilniku o vinu:

Članak 91.
(1)  Stolno vino u prometu mora imati oznaku:
1. tvrtke, odnosno imena proizvođača,
2. kvalitete: "stolno vino"
3. količine vina u boci u litrama,
4. sadržaja alkohola (u volumnim postocima),
5. zemlje podrijetla

(2) Pored oznake iz stavka 1. ovoga članka, može se dodati i:
1. posebno ime vina,
2. zaštitni znak,
3. datum punjenja i
4. boja vina.
5. druge oznake značajne za proizvođače ili vino
(3) Oznake iz stavka 1. ovoga članka moraju biti lako uočljive, a naročito oznake pod 2. i 5, koje moraju biti pisane slovima ne
manjim od 5 mm

Članak 92.
(1) Vino s oznakom kontroliranog podrijetla u prometu mora imati oznaku:
1. naziva vina,
2. tvrtke, odnosno imena proizvođača,
3. vinorodnog područja (regija, podregija, vinogorje ili položaj) odakle potječe
4. sadržaja alkohola ( u volumnim postocima),
5. sadržaja šećera (izraženog kao: suho, polusuho, poluslatko ili slatko vino),
6. kakvoće izražene kao: stolno, kvalitetno ili vrhunsko vino
7. godine berbe
8. zemlje podrijetla
9. količine vina u boci u litrama
10. "kontrolirano podrijetlo"
i naziv tijela i broj rješenja kojim je dozvoljeno označavanje vina oznakom kontroliranog podrijetla ("Odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja rješenjem br. ...").
(2) Pored oznaka iz stavka 1. ovoga članka, može se dodati i oznaka:
1. boje vina (bijelo, ružičasto, ili crno vino),
2. sorte, odnosno sorata od kojih je vino proizvedeno,
3. tradicionalnog (specifičnog) načina proizvodnje i
4. priznanja i odlikovanja dobivenih na priznatim nacionalnim i međunarodnim sajmovima i izložbama vina.
   - Ova odličja mogu stajati samo ako se odnose na berbu koja se nalazi u boci.
5. zaštićenog imena i znaka prema članku 23. Zakona o vinu.".

(3) Stolno vino s oznakom kontroliranog podrijetla ne može nositi oznaku vinorodnog podrucja
manjeg od podregije.

Članak 93.
Pored oznaka propisanih u članku 92, stavku 1. ovoga Pravilnika, vina s oznakom kontroliranog podrijetla mogu nositi i posebnu oznaku kakvoće za vina dozrijevana u drvetu - barrique, kao i oznake dodatne kontrole kakvoće u obliku zaštićenih znakova kakvoće, prema propisima za dodjelu tih znakova.
Članak 94.
(1) Oznake iz članka 92. stavka 1. točke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8. i 9. ovoga Pravilnika moraju se nalaziti na glavnoj etiketi.
(2) Na glavnoj etiketi mora se nalaziti i oznaka "kontroliranog podrijetla", dok oznaka naziva tijela i broj rješenja kojim je dopušteno stavljanje vina u promet može se nalaziti ili na glavnoj ili na informativnoj etiketi.
(3) Oznaka godine berbe mora se nalaziti ili na glavnoj etiketi ili na prsnoj etiketi.
(4) Ostale oznake mogu se nalaziti samo na informativnoj etiketi osim oznake sorte.
Članak 95.
Oznake iz članka 92. stavka 1. točke 1, 3. i 6. moraju biti lako uočljive i pisane slovima ne
manjim od 5 mm

POSLJEDICE:

Člankom 45. Zakona o vinu propisano je slijedeće:

Članak 45.

(1) Vino i drugi proizvodi od grožđa i vina u prometu moraju biti označeni tako da potrošača informiraju o sadržaju, podrijetlu, kakvoći i sl.

(2) U označavanju proizvoda ne smiju se koristiti riječi, pojmovi, slike, oprema, nagrade i sl. koje bi potrošača mogle obmanuti ili ga dovesti u zabludu.

(3) Zabranjeno je staviti u promet vina i druge proizvode bez oznaka, s nepotpunim oznakama ili oznakama koje ne odgovaraju pravom stanju.

(4) Sadržaj oznaka propisuje ministar pravilnikom.

Ukoliko se postupa protivno ovoj odredbi kazna je propisana u članku 77.  stavak 1. točka 6. i stavak 2. citiranog Zakona:

Članak 77.

(1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. bez dopuštenja obavlja preradu grožđa i proizvodi vino, a grožđani sok ima manje od 64o Oechsla (članak 2. stavak 1.) odnosno proizvodi vino od sorata koje nisu dopuštene (članak 2. stavak 3., 4. i 5.),

2. označuje stolno vino protivno odredbi članka 15. stavka 6. ovoga Zakona,  

3. proizvodi grožđe, odnosno stavlja u promet grožđe, vino i druge proizvode od grožđa i vina, a nije upisan u Vinogradarski katastar odnosno Upisnik (članak 23. stavak 1. i 2.),

4. ne vodi propisanu evidenciju iz članka 48. stavak 5., članka 51. stavak 3. ovoga Zakona,

5. ne dostavi izvješće s podacima iz članka 24. točka 1., 2. i 3. stavka 1. ovoga Zakona,

6. označava u prometu vino ili druge proizvode od grožđa i vina protivno odredbi članka 45. stavka 1., 2. i 3. ovoga Zakona,    

7. ne omogući obavljanje nadzora i ne pruži potrebne podatke i obavijesti (članak 71. stavak 1.).

(2) Novčanom kaznom od 2.000,00 do 5.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.
Evidentirano

Ruki
Novak
**

Email
« Odgovor #149 na: 13 Rujna, 2013, 10:25:00 »

Moze li pomoc,molio bih nekoga tko zna da mi objasni ili stavi  linkove u vezi zakonodavstva glede malih vinogradara sa do hektar povrsine ili 1000 litara vina,zanima me koliko je granica za privatnu upotrebu,sto je potrebno za prodaju na pragu,dali je nuzno potreban opg itd.
Evidentirano
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!