ehe,znaći tu i je sad kvaka.pošto je stari grunta na mene prepisal samo katastarski(zbog dodatka na penziju),sumnjam da ima dost toga gruntovno neriješenog.I po tom katastarskom posjedovnom listu to glasi na mene,al dal je to mjerodavni dokument?I sad bi to znaćilo da bi najprije ja to moral iti guntovno raščistiti pa tek onda morem upisati.Upravo sad i jesam u problemu jer nisu to neke parcele za mlatit tešku lovu (se je to više manje uglavnom muka,a ne zarada),a rješavanje toga vjerojatno nije jeftino.I kam se sad okrenut?A kaj se dešava ak se ne upišem u to,jel ima onda kakovih posljedica il nikom niš?Najvjerojatnije se gubi bilokakovo pravo na poticaje il kaj slićno u budućnosti,il sam u krivu.
Jedna anegdota od danas. Zovem ja gospodu u Zavod za vinarstvo da ih zatrazim jedan nas dokument da mi faksiraju nazad. Kaze gospodja, inace voditeljice jednog odjela, ma imamo mi to u arhivi, ali arhiva nam nije pri ruci. Jel oni postoje zbog "nas" ili mi zbog njih??
Ulaskom u Europsku uniju Vina berbe od 2013. godine morat će obavezno imati oznaku LOT-a.Vina ranijih berbi (2012 i ranije) do isteka zaliha ne moraju imati ovu oznaku.
Da iskopiram ovo sa marketing pfa o malo doprinesem temi.OZNACAVANJE VINA prema Pravilniku o vinu:Članak 91.(1) Stolno vino u prometu mora imati oznaku: 1. tvrtke, odnosno imena proizvođača, 2. kvalitete: "stolno vino"3. količine vina u boci u litrama, 4. sadržaja alkohola (u volumnim postocima), 5. zemlje podrijetla (2) Pored oznake iz stavka 1. ovoga članka, može se dodati i: 1. posebno ime vina, 2. zaštitni znak, 3. datum punjenja i 4. boja vina. 5. druge oznake značajne za proizvođače ili vino(3) Oznake iz stavka 1. ovoga članka moraju biti lako uočljive, a naročito oznake pod 2. i 5, koje moraju biti pisane slovima nemanjim od 5 mmČlanak 92. (1) Vino s oznakom kontroliranog podrijetla u prometu mora imati oznaku: 1. naziva vina,2. tvrtke, odnosno imena proizvođača, 3. vinorodnog područja (regija, podregija, vinogorje ili položaj) odakle potječe4. sadržaja alkohola ( u volumnim postocima), 5. sadržaja šećera (izraženog kao: suho, polusuho, poluslatko ili slatko vino), 6. kakvoće izražene kao: stolno, kvalitetno ili vrhunsko vino7. godine berbe 8. zemlje podrijetla 9. količine vina u boci u litrama 10. "kontrolirano podrijetlo" i naziv tijela i broj rješenja kojim je dozvoljeno označavanje vina oznakom kontroliranog podrijetla ("Odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja rješenjem br. ..."). (2) Pored oznaka iz stavka 1. ovoga članka, može se dodati i oznaka: 1. boje vina (bijelo, ružičasto, ili crno vino), 2. sorte, odnosno sorata od kojih je vino proizvedeno, 3. tradicionalnog (specifičnog) načina proizvodnje i 4. priznanja i odlikovanja dobivenih na priznatim nacionalnim i međunarodnim sajmovima i izložbama vina. - Ova odličja mogu stajati samo ako se odnose na berbu koja se nalazi u boci. 5. zaštićenog imena i znaka prema članku 23. Zakona o vinu.".(3) Stolno vino s oznakom kontroliranog podrijetla ne može nositi oznaku vinorodnog podrucjamanjeg od podregije.Članak 93. Pored oznaka propisanih u članku 92, stavku 1. ovoga Pravilnika, vina s oznakom kontroliranog podrijetla mogu nositi i posebnu oznaku kakvoće za vina dozrijevana u drvetu - barrique, kao i oznake dodatne kontrole kakvoće u obliku zaštićenih znakova kakvoće, prema propisima za dodjelu tih znakova. Članak 94. (1) Oznake iz članka 92. stavka 1. točke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8. i 9. ovoga Pravilnika moraju se nalaziti na glavnoj etiketi. (2) Na glavnoj etiketi mora se nalaziti i oznaka "kontroliranog podrijetla", dok oznaka naziva tijela i broj rješenja kojim je dopušteno stavljanje vina u promet može se nalaziti ili na glavnoj ili na informativnoj etiketi. (3) Oznaka godine berbe mora se nalaziti ili na glavnoj etiketi ili na prsnoj etiketi. (4) Ostale oznake mogu se nalaziti samo na informativnoj etiketi osim oznake sorte. Članak 95. Oznake iz članka 92. stavka 1. točke 1, 3. i 6. moraju biti lako uočljive i pisane slovima nemanjim od 5 mmPOSLJEDICE: Člankom 45. Zakona o vinu propisano je slijedeće: Članak 45. (1) Vino i drugi proizvodi od grožđa i vina u prometu moraju biti označeni tako da potrošača informiraju o sadržaju, podrijetlu, kakvoći i sl. (2) U označavanju proizvoda ne smiju se koristiti riječi, pojmovi, slike, oprema, nagrade i sl. koje bi potrošača mogle obmanuti ili ga dovesti u zabludu. (3) Zabranjeno je staviti u promet vina i druge proizvode bez oznaka, s nepotpunim oznakama ili oznakama koje ne odgovaraju pravom stanju. (4) Sadržaj oznaka propisuje ministar pravilnikom.Ukoliko se postupa protivno ovoj odredbi kazna je propisana u članku 77. stavak 1. točka 6. i stavak 2. citiranog Zakona: Članak 77. (1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako: 1. bez dopuštenja obavlja preradu grožđa i proizvodi vino, a grožđani sok ima manje od 64o Oechsla (članak 2. stavak 1.) odnosno proizvodi vino od sorata koje nisu dopuštene (članak 2. stavak 3., 4. i 5.),2. označuje stolno vino protivno odredbi članka 15. stavka 6. ovoga Zakona, 3. proizvodi grožđe, odnosno stavlja u promet grožđe, vino i druge proizvode od grožđa i vina, a nije upisan u Vinogradarski katastar odnosno Upisnik (članak 23. stavak 1. i 2.), 4. ne vodi propisanu evidenciju iz članka 48. stavak 5., članka 51. stavak 3. ovoga Zakona, 5. ne dostavi izvješće s podacima iz članka 24. točka 1., 2. i 3. stavka 1. ovoga Zakona,6. označava u prometu vino ili druge proizvode od grožđa i vina protivno odredbi članka 45. stavka 1., 2. i 3. ovoga Zakona, 7. ne omogući obavljanje nadzora i ne pruži potrebne podatke i obavijesti (članak 71. stavak 1.). (2) Novčanom kaznom od 2.000,00 do 5.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.