to sta (uglavnom) nasi ljudi rade je jedno a zakonska procedura je drugo. zakon nalaze tako i tako i da bi se nesto zvalo izbornom berbom prosusenih bobica mora biti odradeno po zakonu. nasi ljudi svasta kemijaju i patvore vino pa ga opet prodaju jer znaju da to poslije vise nitko nece kontrolirati.. ja mogu kupiti par boca vina grasevine od krauthakera, pretociti je u svoje boce, od zavoda dobiti vrhunsku oznaku i super ocjene i analizu i dalje puniti svoje vino pod takvom etiketom. pa sta mislite kak se prodaju oni badelovi i slicni buckurisi za 10 kn mpc.. to su bojni otrovi u boci!
Pa i u podrumu se moze muljati. Kupim 100l vrhunskog vina iz Kutjeva i to saljem po izlozbama pod moje...Tesko se to moze regulirati. No ne vidim smisla ici na izlozbe s tudjim vinom. Gdje je onda tu valorizacija mog rada tijekom cijele godine?? U komadu papira gdje pise zlatna medalja ili u znanju i iskustvu koje sam stekao dok sam vinogradario i podrumario?
Stvar je u tome da veci proizvodjaci (u nasim okvirima) sto po meni podrazumijeva one s vise od 20ha vlastitih vinograda odrzavaju kvalitetu u cijeloj svojoj paleti. Jer nemojmo se varat da je isto proizvodit i odrzavat 100000l i 500l.
Netko tko ima 20 h vinograda on ima i znanje, ima i suvremeni podrum jer bez njega nebi mogao kontrolirati i proizvoditi tolku količinu vina, za razliku od njih manjih proizvođača nemaju baš tak sjejne uvjete u podrumu, a da ne govorim o hobi vinarima, kojima nam vino neke godine ispadne super a neke dosta lošije jer ovisimo o dosta stvari. Sama temperatura zraka pa tako i temperatura fermentacije je svake godine drugačija pa se več sa time dobiju drugačije nijanse vina a da ne govorim o grožđu ili načinu prerade...
Pozdrav svima,nevezano za zadnje postove, podsjećam one koji znaju, a napominjem one koji ne znaju (navodno će ove godine biti i kontrole):Pospremite svoja zaštitna sredstva u ormar pod ključem, odvojeno od ostalih stvari i nalijepite mrtvačku glavu na isti.Maknite sredstva kojima je istekao rok uporabe (makar iz prakse znate da su još uvije OK).Pospremajte ambalažu - zbrinjava je CIAK i izdaje Vam potvrdu.Nabavite i nešto zaštitne odjeće, da ne bi bilo nismo znali...Oni koji imaju zaposlene neka uredno vode evidenciju - bilo je kod nas kazni, i to ne malih.Podsjećam i da uređaji za zaštitu bilja moraju imati markicu da su pregledani.Ispunjavajte evidencijske listiće o upotrebi zaštitnih sredstava - ukoliko više parcela čini jedan vinograd, može se ispuniti na jednom listiću.Iste papire morate čuvati 5 dugih godina.I za kraj, zakon o trošarinama obvezuje i male proizvođače vina da se prijave kao trošarinski obveznici, iako je zasad trošarina 0 kn, međutim, budući da smo navedeni u zakonu, uredbom ju je uvije moguće povečati.Radi se o PUR obrazcu i moguće ga je skinuti na carina.hrEto sam se tako zabavljao početkom ove godine - gledajući sve to, vinogradarstvo i vinarstvo počinje gubiti čar jer se pretvara u pisarstvo.