VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 13:57:23

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Gospodarstvo i financije
| |-+  Registrirani proizvođači
| | |-+  Zakonodavstvo
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Zakonodavstvo  (Posjeta: 198005 puta)
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #90 na: 12 Studenoga, 2010, 19:48:22 »

Gledaj sad ovaj slučaj.. vinarija uredno prijavi svoje površine. Odradi samo rezidbu i pokoje prskanje. Urod je nikakav ali i ulog je minimalan. Ali zato kupi to uvezeno stolno grožđe na crno,deklarira ga kao svoje,dio proda u svježem stanju drugoj vinariji po skupljoj tarifi,dio preradi kao vino. I još pokupi poticaje na površinu. 

Istina!!! Čuo i vidio!
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #91 na: 12 Studenoga, 2010, 20:45:57 »

Gledaj sad ovaj slučaj.. vinarija uredno prijavi svoje površine. Odradi samo rezidbu i pokoje prskanje. Urod je nikakav ali i ulog je minimalan. Ali zato kupi to uvezeno stolno grožđe na crno,deklarira ga kao svoje,dio proda u svježem stanju drugoj vinariji po skupljoj tarifi,dio preradi kao vino. I još pokupi poticaje na površinu. 

sve to stoji ali najzalosnije od svega je sto se takva vina kupuju i piju. da se to ne prodaje ne bi to oni niti radili u toj kolicini..
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #92 na: 12 Studenoga, 2010, 20:56:45 »

Ljudi nemaju novaca za skuplja vina i zato piju jeftina.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #93 na: 12 Studenoga, 2010, 21:04:10 »

Ljudi nemaju novaca za skuplja vina i zato piju jeftina.

kad hrvati nisu imali novaca za alkohol.. ;D ma ta vina se toce najvise po kojekakvim birtijama makar kada pogledas po policama u marketima toga ima par desetaka razlicitih etiketa a ja jos nikad nisam vidio nekoga tko je kupio makar jednu bocu takvog vina ili da ga pije doma!? nikada.. uostalom, barem je kod nas jos uvijek vrlo lako nabaviti domace rinfuzno vino za 12 kn/l..

ko popije milijun litara toga smeca fakat mi nije jasno.. ::)
Evidentirano

DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #94 na: 12 Studenoga, 2010, 21:08:50 »

Složio bih se sa Ivanom.
Ja još nisam vidio, bar se ne mogu sjeti,  u trgovačkom centru gdje često kupujem da nekoga od kupaca ima između dvije police pune raznim vinima.
Ima nekoliko mjesta gdje se prodaje u rinfuzi po 9-15 kn i tu se nađe kupaca ali najviše se uzima od domaćih vinogradara po već navedenim cijenama.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #95 na: 12 Studenoga, 2010, 21:14:12 »

Ja na brijegu imam sličan slučaj, ne želim se zamjeriti susedu, ali čovjek pobire poticaj, vinograd ne održava, grožđe kupuje, ima registriran opg u sklopu pdv-a. Sa njegovoga je prvo krenula bolest prema međašima... :'( :-[
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #96 na: 12 Studenoga, 2010, 21:17:42 »

kad hrvati nisu imali novaca za alkohol..  ma ta vina se toce najvise po kojekakvim birtijama makar kada pogledas po policama u marketima toga ima par desetaka razlicitih etiketa a ja jos nikad nisam vidio nekoga tko je kupio makar jednu bocu takvog vina ili da ga pije doma!? nikada.. uostalom, barem je kod nas jos uvijek vrlo lako nabaviti domace rinfuzno vino za 12 kn/l.
A, jok kupi se vani vino za birtiju 10kn nominalne vrijednosti i proda se za 40 kn u litri i vodi. To je biznis ::) :o :o
Evidentirano

DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #97 na: 12 Studenoga, 2010, 21:21:45 »

Kriva je vlast i država i svaka rasprava o tome ode u politiku a za to vjerujem nemamo živaca.
Takvih susjeda imamo mi svi ali bilo šta poduzimati u vezi toga ne vrijedi, imamo zakone ali nemamo tko će provoditi zakone.
Zadnjih godina samo propisuju pravila, upute, nove zakone ali to je samo mrtvo slovo na papiru.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #98 na: 12 Studenoga, 2010, 21:24:19 »

A, jok kupi se vani vino za birtiju 10kn nominalne vrijednosti i proda se za 40 kn u litri i vodi. To je biznis ::) :o :o

to mozda je biznis ali ja danas ne znam gotovo nikoga od mojih prijatelja i poznanika koji idu po birtijama i piju gemiste slozene od takvih vina.. :-\

ako ti kazu da toce npr. dakovacki rizling, ekipa onda rade pije pivu, i to je velika steta jer prakticki ne mozes popiti dobar gemist u birtiji jer ti nakon 2 gutljaja sumpor i kiselina idu van na usi a da ne pricam kakve te posljedice ocekuju ako se ne daj boze napijes od toga.. :'(

makar sve vise birtija toci dobro domace vino i to je za pohvalu jer i ekipa rade pije takve gemiste nego ove patvorene industrijske splacine.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #99 na: 12 Studenoga, 2010, 21:54:26 »

Mislim na domaće vino, e sad tu su moguće raznorazne opcije. Ma nikakve ribare i čudne flaširane rizlinge, ide od ljudi, ne od industrije!
Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #100 na: 13 Studenoga, 2010, 09:42:31 »

Zanimljiva discusiju o nasoj korumpiranoj svakodnevnici. Dolje kod nas na Jugu puno je ljudi ove godine ostavilo vina "za doma" ustvari da bi viskove prodali tijekom godine a posebno u turistickoj sezoni.
Obicni Plavac Mali se prodava po 20 hrkica litra/na otoku Korculi po 15 hrkica za litru. Tu cete svega naci tako da se obicno kupi jednom kod jednoga i vise nikad kod tog jednoga vec se ide u avanturu kod drugoga i opet ista pjesma. Najbolje je kupiti ono u bocama medjutim i tu nema obicnog Plavca malog ispod 25 hrk u boci.
Mislim da ce dolaskom Europe odnosno ulaskom HR u EU ovo podrucje svakojakog vinarenja dozivjeti krah pod konkurencijom sa Zapada a za to ce(mo) sami biti krivi.
Losa kvalitet vina u rifuzi a cjene pod oblacima.
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #101 na: 22 Siječnja, 2011, 01:28:45 »

Imam jedno pitanje za vas koji se razumijete u zakone. Mene zanima dali za izbornu berbu  ili izbornu berbu prosušenih bobica grožđe mora cijelo vrijeme biti na trsu u vinogradu ili je dopušteno prezrelo grožđe pokupiti ga sa trsa, zatim ga još sušiti u nekoj prostoriji da izgubi još tekučine i tek onda pristupiti preradi.

Znam da dosta proizvođača , grožđe nakon berbe još dodatno suši i tek onda pristupa preradi. Dali se takvo vino zove desertno ili može imati naziv izborne berbe mislim na deklaraciju.

Hvala...
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #102 na: 22 Siječnja, 2011, 02:34:34 »

Imam jedno pitanje za vas koji se razumijete u zakone. Mene zanima dali za izbornu berbu  ili izbornu berbu prosušenih bobica grožđe mora cijelo vrijeme biti na trsu u vinogradu ili je dopušteno prezrelo grožđe pokupiti ga sa trsa, zatim ga još sušiti u nekoj prostoriji da izgubi još tekučine i tek onda pristupiti preradi.

Znam da dosta proizvođača , grožđe nakon berbe još dodatno suši i tek onda pristupa preradi. Dali se takvo vino zove desertno ili može imati naziv izborne berbe mislim na deklaraciju.

Hvala...

mora biti grozde na trsu jer inace nema smisla.. na taj nacin bi gotovo svatko mogao napraviti takvu berbu i to svake godine!
Evidentirano

Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #103 na: 22 Siječnja, 2011, 09:04:35 »

Ja sam bio kod nekih vinara koji rade isključivo predikate i baš sam im postavio slično pitanje koao podrumarovo i odgovorili su mi vrlo slično svi oni drže grožđe na trsu (ako vremenski uvjeti dozvoljavaju) i time se onda hvale a u pravilu skidaju grožđe sa kompletnim lucnjevima i slažu (vežu) to na nekakve rešetke tako da bude prozračno i čuvaju po štagljima i nadstrešnicama da prerade
Evidentirano

45.857327,16.282457
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #104 na: 22 Siječnja, 2011, 09:21:27 »

Ja sam čak negdje u australili ili čileu vidio da na crnim sortama stiskaju peteljke grožđa sa nekim klještima tako da se prekine dovod tekučine iz rozgve, tako puste 2-3 tjedna i onda beru. I na taj način se isto izgubi dio tekučine i dobije se veča konc šečera ,kiselina i ostalig stvari kod grožđa...

Meni je to izgledalo jako zanimljivo i lagano za napraviti. Jedini je uvjet je to da se to radi na grožđu koje je več izgubilo previše kiseline pa se gubitkom tekučine povečavaju količine svih tvari u vinu do željene razine....
Evidentirano
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!