Gledaj sad ovaj slučaj.. vinarija uredno prijavi svoje površine. Odradi samo rezidbu i pokoje prskanje. Urod je nikakav ali i ulog je minimalan. Ali zato kupi to uvezeno stolno grožđe na crno,deklarira ga kao svoje,dio proda u svježem stanju drugoj vinariji po skupljoj tarifi,dio preradi kao vino. I još pokupi poticaje na površinu.
Ljudi nemaju novaca za skuplja vina i zato piju jeftina.
kad hrvati nisu imali novaca za alkohol.. ma ta vina se toce najvise po kojekakvim birtijama makar kada pogledas po policama u marketima toga ima par desetaka razlicitih etiketa a ja jos nikad nisam vidio nekoga tko je kupio makar jednu bocu takvog vina ili da ga pije doma!? nikada.. uostalom, barem je kod nas jos uvijek vrlo lako nabaviti domace rinfuzno vino za 12 kn/l.
A, jok kupi se vani vino za birtiju 10kn nominalne vrijednosti i proda se za 40 kn u litri i vodi. To je biznis
Imam jedno pitanje za vas koji se razumijete u zakone. Mene zanima dali za izbornu berbu ili izbornu berbu prosušenih bobica grožđe mora cijelo vrijeme biti na trsu u vinogradu ili je dopušteno prezrelo grožđe pokupiti ga sa trsa, zatim ga još sušiti u nekoj prostoriji da izgubi još tekučine i tek onda pristupiti preradi.Znam da dosta proizvođača , grožđe nakon berbe još dodatno suši i tek onda pristupa preradi. Dali se takvo vino zove desertno ili može imati naziv izborne berbe mislim na deklaraciju.Hvala...