a da...nisu bas nabubrili ali po uputama na vrecici stavil sam ih u mošt nakon 20 min. da li vi kad vam kvasci ne dignu u vremenu koje je navedeno na pakovanju ipak ubacujete takve u mošt ili ne? ili cekate dok ne nabubre?
Franjo imal sam isti problem s CM kvascima, nisu mi 4 dana krenuli na mješavini kod cure.Smatram da su bili loše skladišteni. Na kraju sam šibnul bayamuse i krenulo u roku par sati.Ne moraš pretakati, nakon vrenja signeš. "nulti pretok"
Mješavina krenula na siha 7 drugi dan. Temp. Bez hlađenja na 600L 24°c. Sa spiralom na 600L držim na 20°c ( više manje). I još pitanje kako najbolje skidati kiseline.
Možda si ih prehladil, šokiral? Rehidrirani na 30 i stavljeni u npr 12 oC, malo je prevelika razlika. CM je buran kvasac, ne budi nestrpljiv, kad krenu, a meni su znali tek nakon 8 dana, to budu orgije. Ostavi im prostora za pjenu.Ja umnožavam ko i m. miha. S deset grama možeš namnožiti kvasce za pol Hrvatske. Daklem, čim smuljam grožđe stavim cjediljku na masulj i dok se malo izbistri odvojim 5 l mošta, prokuham, mora deset minuta vrijati na laganoj vatri, zasladim s 750 gr šećera i ohladim.Rehidriram kvasce, 20, 50, 100 gr kolko već imam, po uputi, ubacim malo prokuhanog mošta, pa još malo da se približi temperatura i umiješam lagano u kuhani mošt. Preko noći ostaje na toplom, zapjeni se. Sutra dodam još pet litri, na večer još pet. U međuvremenu sam grožđe sprešal i istaložil mošt. Još pet litri ide u kulturu. Kad prepumpam mošt iz taloga u inox, stavljam je unutra i dobro izmiješam. Vrenje krene obično preko noći, ali velim, bilo je i nakon osam dana. Ipak treba vremena da se kvasci namnože i počne ludnica. Bačvu mixa, drvenu 480 l pokrenuo (već luduje) s tri nepune kante isto takvog mošta u vrenju pobranog tjedan dana prije, bez trunke dodanog kvasca. Strpljenja, za par dana buš pital kaj da radiš jer preburno vrije.24 oC? Kod mene bez hlađenja, 4 bačve 400 - 500 l 2 inox, 2 drvo, sve konstantno na 16/17 oC. I kod svih u okolici, nitko ne hladi !?Zašto sad dirati kiseline? Skinut će ih zima. Ako baš hoćeš imaš kalcijev karbonat ili neke krede, samo pitaj u poljoapoteci, reci "nešto za skidanje kiselina", vidi doziranje i kupi vrećicu, dvije, tri ..., ali to ti se pretače nakon tri dana.PS, nego reci, gdje se na tipkovnici krije simbol za stupnjeve, °c, nemrem naći, pa stalno pišem oC
Mene docekalo iznenadenje danas. U podrumu potop. Ok, pretjerujem, ali.....Mjesavina na Siha 3 pjeni kao da je detergent, upravo takvi mjehuri!!! Pola podruma je usvinjilo. Temp. je ošla malo gore, 20 C. Ispustila dio, dodala led, obrala pjenu a sve mi se cini da isputim pola bacve efekta ne bi bilo. Probala sa parafinskim, suncokretovim i na kraju maslinovim uljem i nistaGrasevina na Siha 7 idila, i kupaž graševine i mjesavine na Cryarome previse pjeni. Malo iscurilo van. Temp 16.prije 3 tjedna koristila isti kvasac-minimalno pjenjenje.Bas mi se ne cisti podrum svaki dan.
Moje obje inoxice nisu prešle 18 stupnjeva u burnom vrenju, a ak mi se činilo da bi krenule na više samo sam malo prolufao kljet i to je bilo to... Čak kad razmislim, mislim da ni zweigelt nije prešel nekih 22 °COzy, stupnjeve dobiš ak stisneš tipku "Alt Gr" i broj 5