U Hrvatskom zagorju kod bake svaka kuca ima svoj vinograd, ali uglavnom ta vina kojeg seljak proizvodi za sebe i prijatelje nevaljaju nista jer je vino kiselo ko ocat.
Zaboravite bakice , dedeke i njihov tudum. To je prošlost a ne sadašnjost i budučnost. Zagorska vina kisela? To je laž. Novi Zeland je jako poznat po vinima, a ima kiselina u izobilju. Njemačka je hladna poput Zagorja a vinska je velesila.Pio sam kraljevinu posušene bobice. Kućna radinost, nije na slami nego su cijele lucnjeve vješali na tavan.Mislil sam da bum ostal bez cakline kad su mi rekli: "Buš probal kralevinu"? a ostal sam bez teksta.
Tako je, trziste je prema svima isto. Bitno je gdje se zelimo pozicionirati. Netko prodaje na crno, netko ganja papire i placa drzavi u startu par tis € prije nego je i jedna litra pustena van.Netko prodaje po 8kn netko butelju po 300kn.Trebamo bit svjesni da je nase trziste izuzetno zasiceno vinima i da je pitanje vremena kad ce se baloncic raspuknuti. Tko god se ozbiljno misli baviti vinima mora gledati prema van. Ne samo s vinima nego s bilo kojom drugom proizvodnom djelatnosti. Istrani, Medjimurci su pravi primjer za to.