Znam, patvorenje vina je realnost dolje, zakon ponude i potraznje a diktira i cijenu.Pa da prodaju makedonsko vino pod svoje uopće nebi bio problem, ja bih ga popio, ali da u svakom vino osjetim cik na prvu a jos je k tome na granici suho-polusuho, visoke boje...I gledajuci vinograde, imam dojam da se kronicno ne gnoji zemlja kako bi trebalo, svaka cast pojedinim vinogradima na potezu od Rukavca prema Komizi (ako si bio kad)Ako nije tajna, kolika je realna otkupna cijena vina kod vas u rinfuzi i koliki vam je urod po trsu? Nemoj ovo shvatit kao provokaciju Kod nas ti je neka gornja granica 12kn/l uz opterecenje trsa od 2,5 kg (bijela vina) ( na crno )
U SZ Hrvatskoj je u zadnjih 20-ak godina vinska kultura otišla dosta naprijed,ali večini malih i hoby vinogradara-vinara fali stručne edukacije.Naime nakon pojave inoxa došlo je do vidljivog pomaka u kvaliteti,a sad većini fali finiš.Velika večina je nabavila refraktomere za mjerenje sladora,a skoro nitko ga ne zna ispravno koristiti.Jako malo ih mjeri kiseline.Najveće greške rade u preradi.zaziru od enoloških preparata ili ih krivo koriste(ne znaju za što zapravo služe).Kod korištenja tablica za sladore ne snalaze se .Ne prepoznaju osnovne mane vina.Educiraju ih glasni mudrijaši po kletima koji i sami imaju površno znanje.To sve dovodi naša vina na loš glas iako je sortiment i kvaliteta sirovine jako dobra.