Slazem se, ali danas sam sve pokusaje 1.aprila (travnja) prozreo......Inace, Decanter je najvece vinsko natjecanje na svijetu i nasa vina vrlo tesko osvajaju medalje, a kamoli zlata. Imamo istina zlata u poluslatkim i slatkim verzijama Traminca, ledenih berbi.,,,,, ali mirna suha vina vrlo teško dobivaju medalje. Npr. nikad Plavac nije dobija vise od srebra!!! Ja ne mogu prihvatiti cinjenicu da takva sirovina grozdja ne moze producirati vino koje ce dobiti zlato i stati uz bok ostalim velikim vinima? Ali, misim da i nasa najbolja suha bijela vina nikad nisu dobile zlato?....pa mi je ovo sa Skrletom odmah bilo sumnjivo....Zivili
Prvo vino šta su napravili i prvi put na natjecanju.
Zasto ti je ovo sumnjivo? Pa to ti je pokazatelj da smo jos pocetnici u vinskom svijetu bez obzira na stoljetnu tradiciju. Druga stvar je sto kod nas cesto vladaju ekstremi pa svoje znamo preuvelicavati ili pljuvati, a rijetko smo realni. Plavac koji svakako ima potencijala kao sorta rijetko kad moze stati uz najbolje crnjake svijeta, a da ne govorim o ostalim nasim autohtonim sortama. Puno jos trebamo raditi, uciti da bi kupili zlata na takvim natjecanjima. Bilo kakva pohvala, a kamoli medalja je hvale vrijedna ako dolazi iz Londona.Uostalom pogledaj koliko kostaju zlatom nagradjena vina...
Slazem se da kaskamo za svijetom, ali ipak smatram da imamo potencijal da se mjerimo s najboljima. Niko me ne moze uvjeriti da padine Dingaca, svete Nedilje ili Murvice ne mogu dati ponajbolje crnjake na svijetu. Zasto bi Barolo bio bolji od Plavca? Zasto bi Zinfandel bio bolji od Crljenka kad mu je ovo pradomovina?Nemojmo zaboraviti autenticnost nasih bijelih sorata koje su vecinom autohtone kao npr. Skrlet!Ali, slazem se, jos smo mi daleko od ovoga.....Ali, moze se.....
A zašto i jedan i drugi nebi bili odlićni!!!A zašto mi ovdje nebi nudili gostima našu svinjetinu,govedinu,teletinu,zagorske purane i naša sjeverna vina i još mnogo toga sa sjevera i like i zagore !!!A zašto ne?A zašto?