Zbog uočenih grešaka u aplikaciji navodim primjer pripreme pesticida za tretiranje leđnim motornim rasprskivačem. Npr. ako ste do sada koristili običnu leđnu prskalicu i utrošili na prskanje vinograda 100 l vode i 200 grama pesticida, a nadalje bi željeli koristiti leđni rasprskivač, npr. STIHL (Štil), tada će te pomoću njega utrošiti samo 50 l vode na istu površinu ako postavite raspršivanje tako da se stvaraju sitne čestice, kao magla. Obzirom da ste promijenili utrošak vode, a da vam doza ostane ista morate utrošiti opet 200 grama pesticida. Doza uvijek ostaje ista, a koncentracija se mijenja prema utrošku vode. Pazite na pojmove koncentracije i količine pripravka po ha. Svaka oznaka koncentracije podrazumijeva utrošak 1.000 lit škropiva po ha (to se postiže standardnim leđnim prskalicama). Dakle, konc. škropiva 0,25% znači utrošak 2,5 kg pripravka/ha. Ako se aplikacija provodi atomizerima (motornim prskalilcama), drastično se smanjuje utrošak škropiva po ha. Međutim, glavna smjernica je količina pripravka po ha i ona mora biti konstantna. Zaključak: ako smanjimo utrošak vode po jedinici površine, morat ćemo povećati koncentraciju škropiva.
Ovaj text nisam ja napisao nego sam ga skinuo.http://www.vvvforum.eu/index.php?s=588Možda bi netko drugi to mogao bolje objasniti jer ima stručnijih ljudi na ovom forumu od mene. Ali kako ja to svačam. U uputama piše da se neko sredskvo mješa 1 kg u 1000 l vode /ha što znaći da na jedan ha moraš potrošiti tih cca. 1000 litara da bi koncentracija škropiva bila dovoljna da djeluje na neku bolest. Ukoliko ti treba manje tekučine na 1 ha npr. 500l a u tih 500l stavio si 0,5 kg sredstva znači da si smanjio koncetraciju tog sredstva jer si na 1 ha potrošio 0,5 kg sredstva umjesto 1 kg/ha.Još jedan primjer: Ako se preporuča npr. neko umjetno gnojivo rasipati 500 kg na 1h a ti rasipaš samo pola znaći 250 kg na ha onda si smanjio koncetrciju gnojiva na pola.Možda ti ostala ekipa može dati još koji bolji primjer ili odgovor
Pojašnjeno je od prije, goranin je u pravu šta se tiče atomizera, potrošnje vode i koncentracije. Svake godine se to ponavlja, nemam živaca pisati, gledajte arhivu i postove prijašnjih godina.
Ali mislim da je hektar za nas male proilzvođaće imaginarna jedinica. Neko može imati na 1 hektaru 1 trs, a netko 3.500, a neko 4.500 trsova.Mi imamo od 100 do 1000 čokota na nekoj provršini koja uopće nije bitna. Netko ima uže redi, neko šire, ali znamo koliko imamo čokota. Mislim prvenstveno na Razora da napiše koliko nekog sredstva treba doći na 100 čokota. Dakle npr. Ridomil Gold Plus (sada aktualan), treba ga se staviti toliko i toliko grama na 100 čokota, a vode već koliko tko troši. Nemojte po hektaru već po 100 čokota. Za kraj: Molim i tvornice da pišu ovako: Ovo sredstvo treba dozirati na 100 trsova u količini od x grama. (Ne hektari, ne litri vode, već broj trsova). Svi će tada sve razumjeti, pa čak i castor i misko7 (bez uvrede).Još jednom: na 100 trsova ujpotrijebite toliko grama zaštitnog sredstva, a vodu prepuštamo svakom pojedinačno.