VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 12:54:20

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2008. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: 2008. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 152756 puta)
INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #285 na: 15 Srpnja, 2008, 16:24:26 »

znam da sam dosadan, ali pomagajte. tuča mi je stukla trsje i zanima me e bu galben C + falcon rešil problem.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #286 na: 15 Srpnja, 2008, 18:50:30 »

Tuča je u ovoj fazi jako nezgodna za trsje. Bakreni pripravak + falcon + switch za botrytis i zasebno drin.
Za puknute bobe spasa nema. Bitno je neoštećeni ostatak grozda spasiti.
Tek ćeš za nekoliko dana vidjeti prave razmjere štete.
Evidentirano

zbedenik
Guest

Email
« Odgovor #287 na: 15 Srpnja, 2008, 21:27:12 »

Tuča je u ovoj fazi jako nezgodna za trsje. Bakreni pripravak + falcon + switch za botrytis i zasebno drin.
Za puknute bobe spasa nema. Bitno je neoštećeni ostatak grozda spasiti.
Tek ćeš za nekoliko dana vidjeti prave razmjere štete.

Da li je Falcon obavezan ili ima i neka zamjena. U okolici ga ne mogu nigdje kupiti...

Hvala
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #288 na: 15 Srpnja, 2008, 22:36:06 »

U ovakvim situacijama da.
Postoji sličan preparat, isto Bayerov, vani u Austriji i Italiji i zove se Prosper. Pa kome je blizu može i to nabaviti ako već nema Falcona u blizini.
Ako nema ni te mogućnosti, probaj s Postalonom i Switchem po grožđu, a s bakrom i sumporom po svemu.
Evidentirano

zbedenik
Guest

Email
« Odgovor #289 na: 16 Srpnja, 2008, 10:34:39 »

U ovakvim situacijama da.
Postoji sličan preparat, isto Bayerov, vani u Austriji i Italiji i zove se Prosper. Pa kome je blizu može i to nabaviti ako već nema Falcona u blizini.
Ako nema ni te mogućnosti, probaj s Postalonom i Switchem po grožđu, a s bakrom i sumporom po svemu.

Znam da baš nije popularno ponavlajti pitanja, no moram....
Da li bi Folicur mogao biti zamjena za Falcon? To mi je preporučio trgovac, no bojim se da je njima ipak primarno prodati.... ;)
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #290 na: 16 Srpnja, 2008, 11:00:00 »

Folicur nije zamjena za falcon.Falcon se sastoji od tri sistemika između kojega je i dio djelatne tvari iz folicura.
Ak nemožeš naći ni postalon smiksaj systane i crystal,dođe ti na isto.

I kod nas ima ogromnih problema s pepelnicom,sekundarne zaraze se šire ko lude a ovi iz poljoljekarne turaju sve i svašta jadnim ljudima,prvenstveno ono šta imaju u skladištu a pri kraju je roka trajanja.Najsretniji sam kad sam biram preparate.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #291 na: 16 Srpnja, 2008, 11:54:15 »

I kod nas ima ogromnih problema s pepelnicom,sekundarne zaraze se šire ko lude a ovi iz poljoljekarne turaju sve i svašta jadnim ljudima,prvenstveno ono šta imaju u skladištu a pri kraju je roka trajanja.Najsretniji sam kad sam biram preparate.
To je točno nažalost. I ja sam puno puta osobno vidio. Ljudima daju preparate koji im uopće ne trebaju i koji će im samo rezistentnost razviti. Na kraju čovjek prska non stop cijelu sezonu jednim te istim sredstvima evo npr. - Systhane - Topas - Folicur- Rotondo - Tilt - Sabithane - Trapez. Ta sredstva imaju unakrsnu ( kros ) rezistentnost na pepelnicu i smiju se godišnje koristiti samo 2 puta - ukupno bilo koji i to obavezno uz dodatak sumpora osim sabithanea.
Evidentirano

Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #292 na: 16 Srpnja, 2008, 13:10:14 »

Jucer sprical, tuca mi je dosta toga potukla u ponedjeljak(ma zamisli padala u 6h ujutro) i srednja mi je zalost u vinogradu, grozdovi dosta dobili to mi je jasno, ali da grozdje koje bilo zdravo prije 2 tjedna tak izgleda to nebrem vjerovati, ko da sve bolesti na njega zasle, uzas, a spricano
Jucer sprical:
Baldo C
Stroby WG
Direkt
Chromosul
Folpet
Tensiofill

A danas budem jos protifert i botril po grozdju samo

Nemrem reci da sam sretan >:(

Na 220rodnih trsova trosim 35-40 l skropiva
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #293 na: 16 Srpnja, 2008, 13:22:01 »

opet ste mi dali za razmišljati.

dvaput sam sa collisom, jednom sa falconom. e smijem sad sa falconom?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #294 na: 16 Srpnja, 2008, 13:43:14 »

Falcon se smije godišnje upotrijebiti 2 puta. Više od dva puta ne smije.
Evidentirano

br-oz
Guest

Email
« Odgovor #295 na: 16 Srpnja, 2008, 21:17:59 »

Dečki čitajte sastav preparata koje koristite za tri temeljne bolesti,plamen,pepel,trulež+štetnici raznorazni.Nije toliko bitno mijenjati proizvođača koliko sredstvo druge kemijske osnove.Isto tak eliminirajte trgovine gdje vam trgovci podmeću samo da prodaju.Kupujte tamo gdje je prodavač agronom i pošten.Pa kad mu dođeš i znaš što hoćeš,a što ne ,drugačije se postave.Ja sam si napravil jednu ogromnu mapu bolesti i preparata koji su paralelni i s tim se služim.Naravno pratim ovaj forum,stanje trsja,razgovaram s drugim vinogradarima,pratim literaturu i sl.Uvijek saznaš nešto novo,skužiš kolika si neznalica,a i od neukih i zaostalih ponešto naučiš,barem kako ne valja raditi,ako niš drugo.Sutra špricam s Ridomil bakreni+falcon+ronilan+karate.
Evidentirano
goranin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #296 na: 16 Srpnja, 2008, 22:00:10 »

Imate to lijepo napisano zahvaljujući RAZOR-u

http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=434.0
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #297 na: 16 Srpnja, 2008, 22:54:55 »

Moram malo ispraviti i ažurirati za iduću sezonu.
Dodat ću još neke novije kemijske grupe.
Svake godine se mijenjaju preparati. 
Šteta šta više ljudi to ne uočava :D
Evidentirano

toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #298 na: 17 Srpnja, 2008, 00:06:58 »

Jucer sprical, tuca mi je dosta toga potukla u ponedjeljak(ma zamisli padala u 6h ujutro) i srednja mi je zalost u vinogradu, grozdovi dosta dobili to mi je jasno, ali da grozdje koje bilo zdravo prije 2 tjedna tak izgleda to nebrem vjerovati, ko da sve bolesti na njega zasle, uzas, a spricano
Jucer sprical:
Baldo C
Stroby WG
Direkt
Chromosul
Folpet
Tensiofill

A danas budem jos protifert i botril po grozdju samo

Nemrem reci da sam sretan >:(

Na 220rodnih trsova trosim 35-40 l skropiva

A s kojom pumpom špricaš? Naime, ja imam 444 trsova i trošim otprilike 120-150 litara šprica u zelenom, zavisno od stadija. Ak trošiš tolko malo vode, trebal bi poduplati dozu. To ti je ista priča ko i sa atomizerima, a sumnjam da njega imaš na 220 trsova i k tome rodnih, znači da ih imaš i više, pa i na jednogodišnje i dvogodišnje nešto ode. Dakle puno premala doza.

Mislim da ti je tu glavni problem, a ne koji preparati.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
castor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #299 na: 17 Srpnja, 2008, 07:20:32 »

A s kojom pumpom špricaš? Naime, ja imam 444 trsova i trošim otprilike 120-150 litara šprica u zelenom, zavisno od stadija. Ak trošiš tolko malo vode, trebal bi poduplati dozu. To ti je ista priča ko i sa atomizerima, a sumnjam da njega imaš na 220 trsova i k tome rodnih, znači da ih imaš i više, pa i na jednogodišnje i dvogodišnje nešto ode. Dakle puno premala doza.

Mislim da ti je tu glavni problem, a ne koji preparati.

ne kužim u čemu je problem...
ja imam oko 350 trsova i trošim 50 lit škropiva(reučna leđna šprica), doduše imam i noje koju ne tretiram s kemikalijama osim kod prvog i zadnjeg šprica, ali je velika večina cijep(više vrsta,pokušavam pročistiti) i nikad nisam imal boleštine, osim malo bortricida(zanemarivo), ali je to zbog toga jer ne volim puno kemijati po grožđu. Iznimka je ovo ljeto otkad je tuča poharala i nisam odmah šprical nego za tri dana pa su se govna nalovila >:(. Uspješno zaustavljeno sa slijedeća dva šprica ;D. Ne razmem zakaj bi se trebalo natapati ako i ovak štima-ak ne delam dobro, bi prosil da mi se objasni ???

ove godine 2 puta špricano sa falconom, pa kaj bi bilo dobro koristiti? dal je chromosul preslab, isto pitanje za sumilex(mislim da je preslab za zadnje tretiranje-kaj vi mislite)
Evidentirano
 Str: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!