Samo da prenesem jedno izuzetno neugodno iskustvo koje smo imali za Loznim cijepovima Kutjevo. Naime prije 2g. posadili smo rajnski rizling plava etiketa, imamo KZP pa neka budu kvalitetniji cijepovi. Sada, kad je grozdje pocelo sarati dobili smo samar po sred face. Od 700kom. "rajnskog rizlinga" dobili smo 450 kom. jebene plemenke!?!?!?!?!?!??!?! I sta mi je sad ciniti? Tuziti ih pa neka vade i kompenziraju gubitak 2 berbe? Kompenzirati sa trsovima? Slusam sve prijedloge jer iskreno ne znam sta je najpametnije uciniti u ovom slucaju. Papirologoiju imamo svu, racune, deklaracije, ugovore...
Ovdje se to kompezira novim cjepovima u omjeru 1:1. Za rad i gubitak te nitko ne pita jer su žute etikete u pitanju.Plave etikete su pak nešto drugo,to definira sasvim druge odnose. Uglavnom ja bih svakako vadio tu plemenku ako ne znaš što bih s njom i pod hitno podsadio sortu koja ti paše. A za kompezaciju sa njima ćeš morat vidjet kako ti najbolje odgovara. Cijepove ti moraju dati,to je neupitno,a čini mi se dobra kompezacija u grožđu sljedeće tri godine. Ili kao što to je mc ozy predložio,više cjepova u kompezaciji.Preporučio bih da ih osobno vadiš Edit..kalemljenje je mukotrpan posao,puno toga može poć krivo..
trebam stručnu pomoć , prije par dana u dvorištu jedne napuštene kuće vidio sam brajduna kojoj su se objesili veliki grozdovi krupnog bijelog grožđa poput onogaako ima okus na muškat onda je sigurno matilda imam ju ja upravo sada su super zreli grozdovi velične do 1,5 kgkoje se prodaje na tržnicama i trgovinama. ovaj na slici je najmanji ,one veće je ekipa smazala prije nego sam ih uspio fotografiratizanima me znali netko o kojoj se vrsti loze radi , jer bi je želio svakakozasaditi kod sebe u dvorištu . čudno mi je da takvo grožđe može uspijevati ukontinetalnoj hrvatskoj (okolica siska) , i to bez obrezivanja, gnojidbe i špricanja . neki prijatelji su mi sugerirali da se radi o "kraljici vinograda" međutim na netu sam vidioda ona dozrijeva u kolovozu, dok ovo loza dozrijeva otprilike polovicom rujna, grozdovisu sad već malo prezreli (25.IX) . hvala unaprijed !