Poštovani,već neku godinu pratim Vaš forum i najveći deo koii sam o vinogradarstvu naučio je sa ovog foruma. Hvala Vam na tome. Nekada mi je deda imao vinograd, ali od toga su ostale samo uspomene i ljubav prema vinogradu.Imam pitanje i ne sumnjam da će se naći neko kompetentan da pomogne. Posadio sam pre 3 godine u kućnoj vraijanti, preciznije vikendici nešto kardinala i hamburga. Kardinal se lepo razvio i ima ploda, a hamburg je ostao dosta nisko (do prve žice) i sa par grozdića tek da probam. Ali su bili baš ukusni i slatki. Opet bi sadio malo i već sam hteo odustati od hamburga, ali me je ukusnost ploda dovela u dilemu da li da ga još dosadim. Inače, loza je tretirana uvek sve isto, i prihrana i zaštita i sve kako je išlo.Dakle, zašto je taj hamburg ostao tako zaosato u odnosu na kardinal i da li je to uobičajeno kod ove sorte? Da li će se on u idućim godinama razviti? Radi se o urbanijem delu Fruške gore, loza je na osunčanom delu, u blizini Dunava.Hvala unapred
ekipa jedno pitanje- sadio bi nešto muškatnih sorti za vino a interesantna mi se čini sorta muškat chardonny vcr4 ima li neko iskustva.kutjevo ima vino ali nemogu ga pronači u trgovinama- vrutak i sl . hvala
kaj stvarno nitko nema pojama??znam da puno forumaša ima šardone pa valjda je netko nekaj čul za muškatni............
ekipa jedno pitanje- sadi bi nešto muškatnih sorti za vino a interesantna mi se čini sorta muškat chardonny vcr4 ima li neko iskustva.kutjevo ima vino ali nemogu ga pronači u trgovinama- vrutak i sl . hvala