hvala dečki, al baš sad skupljam materijale i razmišljam o silvancu, kakva su vinogradarska iskustva? baš tako, graševina i rajnski su mi prekasni, baš bi htio uskladit berbe sa chardonnayom; sauvignon mi je osobno isto među prvima, al stari ga nemože smislit, neznam zašto, inače bi bilo super!
Trebao bi preporuku, trenutno od bijelih sorti imam chardonnay i vino ispadne vrhunsko no sad se spremam u sadnju na jednoj dodatnoj parceli gdje bi imao nešto laganije, svježije, za gemište. Naravno, dvoumim se između graševine i rajnskog, s time da ne bi htio imati prekasnu berbu, tako da polagano razmišljam o silvancu i tome da li bi mogao uskladiti berbu sa chardonnayom...Ima li tko kakav prijedlog?Položaj je južni, 190-200 nm, krašičko vinogorje, analizu zemlje još nemam.... ali berba ga muči kasna..
Osim silvanca razmisli o plemenci bijeloj, bouvieru, manzoniju, rizvancu, sivom pinotu, semillonu, zelenom veltlincu, kraljevini, neuburgeru.
... Sauvignon ja nebi sadio nikako zato što je on posebna priča i teško je klasičnim načinom vinogradarenja od njega dobiti dobro vino.
pinot nije za gem a posebno sivi
Orlando, jel mozes bolje objasniti sto ovdje tocno mislis? Pitam jer volim souvignon i radim ga 2 godine, pa sakupljam iskustva i poboljsavam proces u podrumu (Kad bolje razmislim i vinogradarstvom se bavim 2 godine ) Hvala, i pozdrav.
Gdje se najbolje isplati, s obzirom na kvalitetu, kupiti lozne cijepove u RH ? Koje rasadnike preporucate?..Hvala..
Mislim da su Lozni Cjepovi Kutjevo dobra opcija, imaju standardni i certificirani sadni materijal a i nude uslugu sadnje.Cijenu ti je najbolje pregovarati s gosp.Mikecom