VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
18 Travnja, 2026, 17:41:39

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Opasnosti i štetnost na zdravlje u proizvodnji vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 Dolje Ispis
Autor Tema: Opasnosti i štetnost na zdravlje u proizvodnji vina  (Posjeta: 41126 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #15 na: 16 Studenoga, 2009, 17:54:10 »

Isto je i sa rakijama ako se ne odvaja prvijenac zaostane u njoj određena količina metila zbog kojeg boli glava. Inaće metil alkohol je otrovan tj. smrtonosan za ljude ali mu je jedini antidot iliti protuotrov etil alkohol te zbog te činjenice da ga konzumiramo uvijek sa etilnim alkoholom ljudi neće umrijeti, ali doživljavaju trovanje krvi što se manifestira kao glavobolja. Višegodišnjom konzumacijom alkoholnih pića sa večim sadržajem metil alkohola moždane stanice odumiru, te konzumenti takovih pića otupljuju .
Pa nisu baš laži, samo je riječ o ppm-ima metanola, koji tek dugotrajnim uživanjem uzrokuju opasne simptome, ostalo je točno. 10 mL metanola čistog je dosta za trajno osljepljivanje čovjeka ( uništavanjem očnog živca), 30 mL je potencijalno smrtonosno, 100 mL je prosječna smrtonosna doza.
Antidot za metanol je etanol ili 4-metilpirazol ( antizol) uz dodatak sode bikarbone i folne kiseline.
Početni simptomi trovanja su depresija centralnog živčanog sustava, glavobolja, smušenost, vrtoglavica, nedostatak koordinacije, nesvjestica. Sekundarni simptomi su trajno zamućeni vid ili potpuna sljepoća, acidoza, respirativni zastoj i smrt.
Metanol dakle djeluje na dva načina :
1. Kao etanol
2. Toksično. Razgrađuje se  uz enzim alkohol dehidrogenazu na formaldehid i formijatnu kiselinu u jetri. Formijatni ion uzrokuje blokadu citokrom c oksidaze u mitohondrijima izazivajući simptome hipoksije na staničnoj razini ( nedostatak kisika) te metaboličke poremećaje u vidu metaboličke acidoze koje rezultiraju komom i smrću.
Popratna pojava razgradnje je i sljepoća ( formijatna kiselina i formaldehid uzrokuju oštećenja očnog živca ).
Antidot je etanol, kao i u slučaju trovanja antifrizom, koji radi na principu konkurentnosti, odnosno inhibira djelovanje alkohol dehidrogenaze na metanolu, pa se metanol izlučuje putem bubrega. Za smanjenje acidoze se dodaje soda bikarbona, a kao mogućnost liječenja se koristi i hemodijaliza.
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #16 na: 16 Studenoga, 2009, 18:31:44 »

Ma razor, sve je to ok za metanol i ostale spjeve...ali laž je da od tuduma možeš umrijeti ili čak izvršiti samoubojstvo!

Već sam rekao, imam dva vinograda, graševinu u prvom, a tudum koji sam nasljedio u drugom. Pijem i jedno i drugo i baš u subotu(fotke budu također tu) smo popili prilično puno tuduma i nikog nije boljela glava. Svi moji djedovi i pradjedovi po majčinoj strani su uživali taj vinograd i pravili vino od tuduma...pazi sad, svi su doživjeli 90+ godina osim mog djeda koji je umro u 86.toj.. nitko nikada nije bio bolestan, a kamoli pomišljao na samoubojstvo od tuduma!

Ja osobno garantiram da se uz maksimalnu čistoču posuđa i sve ostalo od tuduma može proizvesti sasvim solidno vino za gemištiranje, to je jednom potvrdio i Quercus. Vjerojatni razlog zašto je tudum na lošem glasu kao glavoboljček i kiseliš je sama nečistoča bačvi i ostalih suđa, kao i dugotrajna maceracija i još neke greške u preradi grožđa.

Naravno da težim ka tome da posadim plemenite sorte vinove loze, ali čista je glupost da je tudum smeće koje dugotrajnim konzumiranjem izaziva zatupljenje?

Da li postoje neki linkovi koji potkrepljuju te tvrdnje da tudum zatupljuje, odnosno da sadrži te štetne sastojke?
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #17 na: 16 Studenoga, 2009, 18:40:01 »

procital sam da povišeni sumpor u vinu izaziva dehidraciju kod konzumacije i sl  može netko to bolje objasniti hvala
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #18 na: 16 Studenoga, 2009, 19:03:08 »

Ma razor, sve je to ok za metanol i ostale spjeve...ali laž je da od tuduma možeš umrijeti ili čak izvršiti samoubojstvo!

Već sam rekao, imam dva vinograda, graševinu u prvom, a tudum koji sam nasljedio u drugom. Pijem i jedno i drugo i baš u subotu(fotke budu također tu) smo popili prilično puno tuduma i nikog nije boljela glava. Svi moji djedovi i pradjedovi po majčinoj strani su uživali taj vinograd i pravili vino od tuduma...pazi sad, svi su doživjeli 90+ godina osim mog djeda koji je umro u 86.toj.. nitko nikada nije bio bolestan, a kamoli pomišljao na samoubojstvo od tuduma!

Ja osobno garantiram da se uz maksimalnu čistoču posuđa i sve ostalo od tuduma može proizvesti sasvim solidno vino za gemištiranje, to je jednom potvrdio i Quercus. Vjerojatni razlog zašto je tudum na lošem glasu kao glavoboljček i kiseliš je sama nečistoča bačvi i ostalih suđa, kao i dugotrajna maceracija i još neke greške u preradi grožđa.

Naravno da težim ka tome da posadim plemenite sorte vinove loze, ali čista je glupost da je tudum smeće koje dugotrajnim konzumiranjem izaziva zatupljenje?

Da li postoje neki linkovi koji potkrepljuju te tvrdnje da tudum zatupljuje, odnosno da sadrži te štetne sastojke?
Mislio sam da ti cijeli post ne valja, nisam uopće gledao na tudum, već na metanol.
O tudumu smo već sve rekli, tko voli, nek izvoli, ja mu neću braniti.
Zatupljenju dovodi bilo kakva vrsta alkoholnog pića kroz dugotrajno uživanje u ekscesivnim količinama, ali to je već drugi problem.
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #19 na: 16 Studenoga, 2009, 19:08:39 »

ha ,jebemu pa nemoj se sad splasiti da se bus posusil ak spijes malo vise sumporenog vina  ;D a kaj se tice tuduma tu se slazem s moslavcem.zna s toga biti super pijaca ak se dela kak spada.sad su to poceli i talozit ali vele da im nekek nije to to i da nije to vec cista priroda zbog enzima,kvasa,hrane i nekek mi se cini da se buju vrnuli na stare staze.i da malo im se teze cisti i to ih malo punta.drugo je "delanac " di ide na 100l vode 20 kg cukora pa se to paca i presa,hm to je malo opasno za piti.no ima i ožujskog i majskog kaj se dela na talogu-boja tamno smeđa ,okus se ne da opisat,no toga nas Bog oslobodi.i mogu sa sigurnoscu reci da nijedan autoktoni pijanac ni ovdje kod mene oslijepil od tuduma a ponori se ja mislim od svake pijace kak god fina bila ak se zeme  vise nek kaj se more podnesti   ;D

eto bas je to razor sad isto napisal
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #20 na: 16 Studenoga, 2009, 19:11:33 »

Sigurno da čovjek neće poluditi od jednog napijanja tuduma, ali će poluditi od napijanja svakog alkoholnog pića onaj koji ne zna piti.
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #21 na: 16 Studenoga, 2009, 19:15:21 »

e, tu se u potpunosti slazem s tobom jer se stvarno i ja sad pocinjem uciti piti tu "finu "pijacu.od tuduma sam lijepi poznal svaku casicu i mogel zakljucit kad mi je dosta,no ovaj vrag me zna prevarit...nista,nista i onda ,bem ti sveca nemre se doma.s tims e ni za salit  :o
Evidentirano
josipvu
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #22 na: 16 Studenoga, 2009, 21:12:46 »

Gospodo moja , ovo nisu laži već žalosna istina... No da ne duljim, podaci o povečanim kaznenim dijelima i utjecaja metil alkohola na ljude nisu moje autorsko dijelo već službeni podaci MUP-a RH točnije viještaka za TOKSIKOLOGIJU centra za krim viještačenja " IVAN VUČETIÆ ". Nisam rekao da će itko osljepiti ili umrijeti ako konzumira takova pića jer je sreća u nesreći da je jedini protulijek metilnom alkoholu etil alkohol koji se na svu sreću nalazi u velikoj koncentraciji u svim našim i lošijim pićima. Ipak mi nismo rusi pa da smo u stanju proizvesti metil alkohol u tolikoj koncentraciji da ljudi umiru neposredno nakon pijanke ili da osljepljuju. U Bosni se i dan danas u nekim obiteljima proizvodi LUDA rakija, a ista se poslužuje onim gostima kojima želite zlo. Stvar je jednostavna, ljudi skupljaju prvijenac i čuvaju ga u posebnim bocama a naravno za POSEB NE GOSTE. Od takove rakije se ljudi moji ludi nakon nekoliko čašica, jednayko kao i od tudumovog vina nakon nekoliko čaša. Namijerno spominjem sada samo nekoliko čaša, jer od velike količine i najbolje rakije ili vina se čovijek ne osijeća dobro. No da skratim , ako nekad posumnjate da ste se otrovali od METIL ALKOHOLA prije liječničke pomoči prvo potražite etil alkohol ( dobra domaća loza ili šljivovica i sl. ) i dobro se napijte iste, jer na tan način ne samo da će te olakšati liječnicima nego će te sebi spasiti vid ili u najgorem slučaju i sami život. Pazite gdje pijete i ne dokazujte se da možete još ako tijelo govori drukčije, jer metil alkohol brzo i na vrijeme alarmira organizam da nešto nijhe u redu.
Evidentirano

...jer HRVATSKU mi moju objesiše, ko lopova...
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #23 na: 16 Studenoga, 2009, 21:30:56 »

Sve si dobro objasnio, ali svejedno tražim neki dokaz za tudum. Jer ja ga uvijek pijem kad sam na gruntu i to nekoliko čaša, pa nikad nisam primjetio da se nešto čudno dešava samnom (osim nakon previše čaša kad sa sigurnošću znam da sam pijan)?  ;D

Jedno je tvrditi da je metilni alkohol otrovan (što je istina) a drugo da nakon konzumacije tuduma postaješ tup?  ??? Možda si se samo nespretno izrazio ili sam ja sve krivo shvatio  ??? :-[
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
josipvu
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #24 na: 16 Studenoga, 2009, 21:51:56 »

®ao mi je što MUP nakon mnogih kaznenih dijela ( koja se najčešće događaju u ovo doba godine ) javno ne iznosi toksikološke rezultate i rezultate istrage u kojima se jasno vidi što su pojedini sudionici kaznenih dijela konzumirali prije izvršenja KD-a, već se sve svodi na POD UTJECAJEM ALKOHOLA ( ali kojeg ) MU® UBIO SUPRUGU I DIJETE, SUSJED UBIO SUSJEDA RADI MEÐE itd. a novinari ne ulaze u srž problema tj. ne zanimaju ih krajnji rezultati istrage te je stoga javnost samo dijelomično informirana. Pratite li crnu kroniku, vratite se 10 -tak godina unazad u ovo doba godine pa će vam mnoge stvari biti jasnije. To da li su neki ovdje prisutni otupili radi konzumacije alkoholnih pića sa povečanim udjelom metil alkohola ja stvarno ne znam, ali ako sumnjate pitajte svoje najbliže i ljude koji vas poznaju više godina pa će te dobiti najprecizniji odgovor. Ali takav odgovor onda i prihvatite.
Evidentirano

...jer HRVATSKU mi moju objesiše, ko lopova...
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #25 na: 17 Studenoga, 2009, 11:04:32 »

ma sve ti to stoji ali siguran sam da tome nije krivac isljucivo metilni alkohol ili jos bolje tudum.alkohol je alkohol i u pretjerivanju s njime on cini svoje.nema tog covjeka koji mu se moze oduprijeti ak si pretjeral.ovo o stetnosti stoji i o protuotrovu isto ,no nije u redu bas sve svaliti na jadni tudum.ima on i svojih prednosti i poceo se i dost trazit,naravno ak je cisti bez dodavanja secera.ljudi ga konzumiraju jer ima i neka ljekovita svojstva a sigurno si već i ti nesto o tome cuo.o tome bi mogel nekaj vise napisati Ivek ili Razor da ne velim kaj krivo jer oni imaju sigurno i neka mozda strucnija objasnjenja i saznanja.mozda vec i ima negdje u arhivi nesto o tome,eto nisam iso trazit (moja greska),ali ak nema pa nek se onda onak strucno objasni nekaj oko tog hibrida da nam svima bude jasno o cemu se tu zapravo radi,pa da svi to konacno doznamo.
Evidentirano
trebor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #26 na: 17 Studenoga, 2009, 11:51:53 »

A zašto u noji nastaje metilni alkohol u tako velikoj količini, a u cjepljenom etilni?
Evidentirano

Tko pije umjereno, može piti koliko hoće.
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #27 na: 17 Studenoga, 2009, 12:48:55 »

Radi sastava grozda. Nastaje cijeli spektar alkohola prilikom vrenja. Ne samo etilni.
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #28 na: 17 Studenoga, 2009, 12:54:53 »

A zašto u noji nastaje metilni alkohol u tako velikoj količini, a u cjepljenom etilni?
Evidentirano

trebor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #29 na: 17 Studenoga, 2009, 13:05:31 »

Radi sastava grozda. Nastaje cijeli spektar alkohola prilikom vrenja. Ne samo etilni.
U čemu je kvaka? U vrsti šećera ili u vrsti kvaščevih gljivica? Ovako laički: kvasci se hrane šećerom i stvaraju alkohol.
Evidentirano

Tko pije umjereno, može piti koliko hoće.
 Str: 1 [2] 3 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!