Isto je i sa rakijama ako se ne odvaja prvijenac zaostane u njoj određena količina metila zbog kojeg boli glava. Inaće metil alkohol je otrovan tj. smrtonosan za ljude ali mu je jedini antidot iliti protuotrov etil alkohol te zbog te činjenice da ga konzumiramo uvijek sa etilnim alkoholom ljudi neće umrijeti, ali doživljavaju trovanje krvi što se manifestira kao glavobolja. Višegodišnjom konzumacijom alkoholnih pića sa večim sadržajem metil alkohola moždane stanice odumiru, te konzumenti takovih pića otupljuju .
Ma razor, sve je to ok za metanol i ostale spjeve...ali laž je da od tuduma možeš umrijeti ili čak izvršiti samoubojstvo!Već sam rekao, imam dva vinograda, graševinu u prvom, a tudum koji sam nasljedio u drugom. Pijem i jedno i drugo i baš u subotu(fotke budu također tu) smo popili prilično puno tuduma i nikog nije boljela glava. Svi moji djedovi i pradjedovi po majčinoj strani su uživali taj vinograd i pravili vino od tuduma...pazi sad, svi su doživjeli 90+ godina osim mog djeda koji je umro u 86.toj.. nitko nikada nije bio bolestan, a kamoli pomišljao na samoubojstvo od tuduma!Ja osobno garantiram da se uz maksimalnu čistoču posuđa i sve ostalo od tuduma može proizvesti sasvim solidno vino za gemištiranje, to je jednom potvrdio i Quercus. Vjerojatni razlog zašto je tudum na lošem glasu kao glavoboljček i kiseliš je sama nečistoča bačvi i ostalih suđa, kao i dugotrajna maceracija i još neke greške u preradi grožđa.Naravno da težim ka tome da posadim plemenite sorte vinove loze, ali čista je glupost da je tudum smeće koje dugotrajnim konzumiranjem izaziva zatupljenje? Da li postoje neki linkovi koji potkrepljuju te tvrdnje da tudum zatupljuje, odnosno da sadrži te štetne sastojke?
A zašto u noji nastaje metilni alkohol u tako velikoj količini, a u cjepljenom etilni?
Radi sastava grozda. Nastaje cijeli spektar alkohola prilikom vrenja. Ne samo etilni.