hm jeremija, vidim na puno stranica ovako "visoko" dignuto trsje. kod mene je uvriježen niži uzgojni oblik i ja stalno govorim da treba višlje. ovo tvoje je pravo lipo, i ja svoje polako dižem. slike su ti super.
vezao + kidanje zaperaka + štucanje dovršen dio vinograda sa šardonajtegapiti ostala stari dio (kraljevina). Valjda bu netko drugi to uredio.Inače, novoposađeni trsovi počeli su puštati nekoliko mladica - trebam ostaviti jednu ali koju? (jel najjaču, jel onu koja je potjerala pri vrhu, ili pak sa strane sadnice?)Iznenadio me jedan ogromni skakavac (?) koji se šepurio na lozi - neki zeleni, dug barem 10 cm... nikad prije vidio to čudo. A i u vrtu sam ugledao nekakvog guštera koj je bio građen i izgledao na prvi pogled više kao neki mini zmaj nego oni klasični gušteri.
Otišel u klet u petak poslje posla i vratil se jučer se jučer u 10 navečer doma. Naradil sam se, ali sam radil baš s guštom. Petak navečer roštiljke i gemišti kod vujca u kleti; subota štucanje loze i čišćenje zaperaka popraćeno gemištima; nedjelja skuhal kotlovinu, završil sa zaperkima i navečer pošprical sa drin+oligogreen+magnesiogreen. Posekel sam i 5 trsova na kojima je vidljiva fitoplazma, ali bojim se da tu nije kraj. Ima ih još barem 10 koji su mi sumnjivi, ali lišće se još ne frče i ne žuti pa sam ih ostavil, iako je loza nekak slaba i cvatnja je loše prošla na njima.Stanje u vinogradu je solidno, ali nisam zadovoljan kak je ocval chardonnay i frankovka. Dost grozdića se skroz posušilo, a ovi kaj su ostali, na njima je otpalo dost bobica. Frankovke imam 40 komada i svi su 7-a godina, i trebali bi bit rodni i u naponu snage, a skroz su loši, loza je dost slaba, narasla je do 4-e žice i dalje nede, sumnjam na fitoplazmu.Isto tak primjetil sam da je na trsovima koje mi je lagano zahvatila grinja, cvatnja isto bila loša. Najbolje su mi se pokazali plemenka i bijeli pinot kaj se tiče cvatnje, a kod međaša je kraljevina super ocvala i jako je rodna. Tu se ništ nije ni posušilo ni osipalo. Sve u svemu sadašnja procjena mi je da bu urod manji za 10-20 % nego lani.
vezao + kidanje zaperaka + štucanje dovršen dio vinograda sa šardonajtegapiti ostala stari dio (kraljevina). Valjda bu netko drugi to uredio.