Vranac kao najranija sorta kod nas kreće se oko 14-17% sladora, ovisno o položaju,izgledom je skroz sazrio al slador još treba ići gore... berba najvjerojatnija iza 01.09.Koliko čujem na plantažama vrgorske vinarije nisu zadovoljni s kiselinama, sad ne znam jel s manjkom il viškom Grožđe kod mene u iznimnom stanju zahvaljujući tomu što kišu nisam vidio od 6-tog miseca.
Pozdrav Gospodo vinari i vinogradari relativno skoro sam "natrchao"na ovaj forum pregledao prethodne postove i mogu recci svaka chast. Raduje me sto vidim veliki broj struchnjaka za ovu oblast ne u smislu diplome vec znanje provereno u praksi. Ja sam iz Smedereva nekada poznatog vinogorja sada su vocke zauzele mesto najboljih vinograda zbog finansijskih efekata /7:1 breskva, 4:1 jabuka/ tako da su uglavnom ostali mali za kuccu/ zasadi. Imam jedno zakasnelo pitanje, ali necce biti steta da znam - da li su prskanjem mogle biti sprechene ozegotine na grozdju od jakog sunca: Imam 300 smederevke, 100 rajnski, 300 vranac, 100 prokupac, 200 muskat italija, 600 muskat hamburg. Vinske su mi odlichno podnele dok stone na juznoj strani reda imaju 20-30% ozegnutog na svakom izlozenom grozdu loza mi je odlichno podnela. pozdrav
Vozdra društvo! Evo da se i ja javim nakon dugo vremena. Berba bila 16.9.prvenstveno zbog bojazni od ilegalnih berača i vrlo uspješna !Sa 85 trsova raznih sorti otočio 195 litara-14,5%šećera(lani 150l -13% šećera).Mošt lagano kuha po prvi puta u inoxu- ja prezadovoljan Samo kad usporediom neke prije navedene cifre i ovo moje sam sebi sam smješan sa ovim mojima, ali neka male stvari čovjeka vesele