VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 19:40:02

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Što ste danas radili u vinogradu?
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 213 Dolje Ispis
Autor Tema: Što ste danas radili u vinogradu?  (Posjeta: 1137163 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #975 na: 01 Kolovoza, 2010, 21:56:42 »

Šta je ozbiljna kiša ??? O koliko mm govorimo. O kolikom intenzitetu padavina govorimo.
Sve su to ispitani podaci za SZB!
Intenziteti su, obilna rosa, magla, lagana kiša, umjerena kiša,  jaka kiša, obilni pljusak "torrential rain", tuča.
Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #976 na: 01 Kolovoza, 2010, 22:21:34 »

Evo, jučer se otpeljo u gorice, a prije toga navratio do kuma u njegove. To je bilo oko 17:30. Dva gemišta, i supruga moja i ja ošli u naše carstvo. Ništ naglo, ali meni došla ideja da pošpricam. Gorice. 450 trsova na 1000 m2 65 l vode Nordox 75 wg 150 g = 0,23%, preporučeno 0,1-0,15%, Chromosul 80 350 g = 0,54%, preporučeno 0,3-0,5%. Koncentracija do sad nije pokazivala fitotoxične ispade. ( doze koristim, ajd zamislite, već dvije godine).
Usput, stavljam na tu količinu 50 ml Tensiofil = 0,077%, preporučeno 0,05-0,1.
Sve ovo objavljujem kao osobno iskustvo izrazito južno okrenutih gorica na Bilogori. Ima tu svačega, od zemljišta do prozračnosti... Svagdje je povjetarac, a kod mene je zapara...
Ništa ne bih postigao bez prijatelja s foruma koji su uz neupitnu stručnost pokazali puno strpljenja s mojim dječjim bolestima ... Tek me sad očekuju pravi problemi.
Evidentirano

pime ga pime ga
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #977 na: 01 Kolovoza, 2010, 22:33:35 »

Prskao sam i ja tablu sa Nordoxom i sumporom. Doza maksimalna, 0,6 % sumpora, Nordoxa isto 0,2%. Lijepo se rasporedilo po listovima, jedva da se vidi crvenilo!
Sutra Hascon + Magnesiogreen 8) od jutra!
Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #978 na: 01 Kolovoza, 2010, 22:45:34 »

Kaj se tiče prihrane, osobno više preferiram cukora preko mladog lišća od zaperki nego preko cukora dodanog vinu. Skužil sam i to zakaj moji međaši imaju " jako fino vino" ... jednostavno nije im prevrelo ili su dodali šećer nakon vrenja... No mislim... Kaj veli auditorij?
Evidentirano

pime ga pime ga
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #979 na: 01 Kolovoza, 2010, 23:07:07 »

Oprosti, ali nisi baš pročitao što sam pisao. Nisam uopće naveo da pepelnici treba kiša da se razmnoži. Pričao sam samo da dvojim da li u slučaju većih kiša ponovim prskanje ili ipak ne, obzirom na karencu. Ponavljanje prskanja s kontaktnim sredstvima u slučaju kiše si i ti u više navrata savjetovao i čak navodio količinu oborina koja je za neka sredstva potrebna da ih ispere.

Prema tome, ne vidim čemu takav (brzoplet) odgovor i kategorizacija da ne znam ni osnove zaštite. No, čak i da je tako, nekako treba naučiti i pitati nije sramota.

Peronospora napada uvijek sa donje strane lista kao i pepelnica!
Pepelnici ne treba kiša "Vitis" da se razmnoži!
Ako je zaštita, preventivna, napravljena prije kiše nema straha!
Volio bih da se pojedini forumaši nauče osnovne principe zaštite!
Pepelnica ne napada list, nema štete na lišću kod vinove loze u većini slučajeva
Trebaš se bojati pepelnice na grozdu!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #980 na: 01 Kolovoza, 2010, 23:21:57 »

Oprosti, ali nisi baš pročitao što sam pisao. Nisam uopće naveo da pepelnici treba kiša da se razmnoži. Pričao sam samo da dvojim da li u slučaju većih kiša ponovim prskanje ili ipak ne, obzirom na karencu. Ponavljanje prskanja s kontaktnim sredstvima u slučaju kiše si i ti u više navrata savjetovao i čak navodio količinu oborina koja je za neka sredstva potrebna da ih ispere.

Prema tome, ne vidim čemu takav (brzoplet) odgovor i kategorizacija da ne znam ni osnove zaštite. No, čak i da je tako, nekako treba naučiti i pitati nije sramota.

Pojedini forumaši se ne odnose na tebe, inače u postu to nije ni  navedeno.
Citat je informativni!
Činjenice koje sam napisao ponavljam za sve forumaše, slične stvari čujem svaki dan i smatram da je potrebno reagirati na neke navode koji su diskutabilni!
Evidentirano

vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #981 na: 01 Kolovoza, 2010, 23:32:51 »

To je u redu, sve 5.

Nego, evo još jedna stvar koja me zanima... pričam prošli vikend sa susjedom i vidim miješa modru galicu i vapno (zapravo ih samo priprema pa će za dan dva pomiješati i prskati), veli da će dobro polijati cijeli vinograd s time (kao što su stari prije radili) i onda nakon toga zaprašivati sumporom po grožđu. A u otopinu mode galice i vapna će dodati sumpor i Tilt!?

Zar nije to previše? Što će biti sa vrenjem?

Činjenice koje sam napisao ponavljam za sve forumaše, slične stvari čujem svaki dan i smatram da je potrebno reagirati na neke navode koji su diskutabilni!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #982 na: 01 Kolovoza, 2010, 23:44:45 »

To je u redu, sve 5.

Nego, evo još jedna stvar koja me zanima... pričam prošli vikend sa susjedom i vidim miješa modru galicu i vapno (zapravo ih samo priprema pa će za dan dva pomiješati i prskati), veli da će dobro polijati cijeli vinograd s time (kao što su stari prije radili) i onda nakon toga zaprašivati sumporom po grožđu. A u otopinu mode galice i vapna će dodati sumpor i Tilt!?

Zar nije to previše? Što će biti sa vrenjem?

Sigurno je previše, ja se takvima lagano nasmijem, pozdravim ih i zaželim svako dobro ;D
Šta da im kažem??
Ima takvih ljudi, ima ih i previše. Zato i služi forum, ako ne za stare, barem za srednje i mlađe, ljude koji se žele učiti i koji žele napredovati u tehnici uzgoja i proizvodnje vina. Ako i ima kakvih kritika, sve su to konstruktivne i dobronamjerne kritike!

Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #983 na: 01 Kolovoza, 2010, 23:51:06 »

Ma imam i ja kuma koji je tradicionalista s modrom galicom i vapnom i lakmusom na neutralno... svi mislimo da je frik. ili?
Evidentirano

pime ga pime ga
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #984 na: 01 Kolovoza, 2010, 23:55:35 »

Ma imam i ja kuma koji je tradicionalista s modrom galicom i vapnom i lakmusom na neutralno... svi mislimo da je frik. ili?

Mene konkretno mučilo to što je on u to još trpao sumpor i tilt i onda nakon toga planira zaprašivati grožđe sumporom...

A za galicu i vapno... tak su ljudi prije špricali, doslovno samo s time i to samo 3-4x godišnje. Ali, bome je znalo biti grdo, prema pričanjima starijih...
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #985 na: 02 Kolovoza, 2010, 00:05:13 »

Mislim da na Bordošku "supu" ne ide ništ sa strane. A za pogodit neutralnu juhu moraš imat lakmus i to nije sigurno. Sjećam se majstora koji su znali reći: NEŠTO SAM ZAJEBO, A LAKMUS JE POKAZAL PLAVO, A JA NE ZNAM KAJ TO ZNAČI. ZNAŠ TI?... :)
Evidentirano

pime ga pime ga
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #986 na: 02 Kolovoza, 2010, 00:17:22 »

U subotu popodne djelomično otvorio zonu grožđa suprotno od popodnevnog sunca,uskoro budem morao opet kositi  :( špricao 20.07.,bolesti ništa i nikak se odlučiti dal špricati više ili ne  ???
Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #987 na: 02 Kolovoza, 2010, 00:20:21 »

Je. Nije bilo sistemika. Ali ni filoksere. Mislim da su danjašni sistemici manje otrovni od kontaktnih a, pogotovo, bakrenih preparata. Sumpor je, vjerojatno, kao preventiva, nezamjenjiv... ili?
Evidentirano

pime ga pime ga
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #988 na: 02 Kolovoza, 2010, 00:30:03 »

Zagorac pogledaj moje nedoumice! Moj savjet: špricaj s kontaktnim sutra ujutro. Možda buš kasnil, možda bu pala kiša, možda buš preuranil... ja sam šprical jučer na večer...
Evidentirano

pime ga pime ga
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #989 na: 02 Kolovoza, 2010, 09:21:55 »

Malo me zbunjuju svi ovi upisi. Po meni je velika hrabrost, više ne špricati. Pepelnica vreba vrlo ozbiljno, ako se ne osiguraš protiv botritisa, gdje si, moraš brati zeleno, ako nisi suzbio moljca, a pojavi se, možeš se slikati, bakar je poželjan za sazrijevanje rozge i čvrstoće pokožice, prihrana s M10 npr. poželjna... Ja idem danas i barem još pred V. Gospu po grožđu. Strah za vrenje? Pa karence su 42 ili 21 dan !? Računam berbu oko 1.X.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
 Str: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 213 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!