Peronospora napada uvijek sa donje strane lista kao i pepelnica!Pepelnici ne treba kiša "Vitis" da se razmnoži!Ako je zaštita, preventivna, napravljena prije kiše nema straha!Volio bih da se pojedini forumaši nauče osnovne principe zaštite!Pepelnica ne napada list, nema štete na lišću kod vinove loze u većini slučajevaTrebaš se bojati pepelnice na grozdu!
Oprosti, ali nisi baš pročitao što sam pisao. Nisam uopće naveo da pepelnici treba kiša da se razmnoži. Pričao sam samo da dvojim da li u slučaju većih kiša ponovim prskanje ili ipak ne, obzirom na karencu. Ponavljanje prskanja s kontaktnim sredstvima u slučaju kiše si i ti u više navrata savjetovao i čak navodio količinu oborina koja je za neka sredstva potrebna da ih ispere.Prema tome, ne vidim čemu takav (brzoplet) odgovor i kategorizacija da ne znam ni osnove zaštite. No, čak i da je tako, nekako treba naučiti i pitati nije sramota.
Činjenice koje sam napisao ponavljam za sve forumaše, slične stvari čujem svaki dan i smatram da je potrebno reagirati na neke navode koji su diskutabilni!
To je u redu, sve 5. Nego, evo još jedna stvar koja me zanima... pričam prošli vikend sa susjedom i vidim miješa modru galicu i vapno (zapravo ih samo priprema pa će za dan dva pomiješati i prskati), veli da će dobro polijati cijeli vinograd s time (kao što su stari prije radili) i onda nakon toga zaprašivati sumporom po grožđu. A u otopinu mode galice i vapna će dodati sumpor i Tilt!?Zar nije to previše? Što će biti sa vrenjem?
Ma imam i ja kuma koji je tradicionalista s modrom galicom i vapnom i lakmusom na neutralno... svi mislimo da je frik. ili?