mlado vino(mošt) mi malo posmeđuje (zračni test),koliko staviti sumpora 15 ili 20 g/hlpročital sam da se stavlja i vitamin C ,koliko ga staviti i u kojem obliku (tableta ,tekučina iz ampule)
nzenam dali ste me dobr shvatili,vino još nije pretakanonemojte mi se smijat,ali što je PVPP
PVPPUpotrebljava se za stabilizaciju i čišćenje vina. Posebno pogodan za izlučivanje polifenolnih tvari iz bijelih i crvenih vina i mošteva, te za čišćenje oksidiranih i starikavih vina. Selektivno djeluje na aromatske tvari u vinu. PVPP rastopimo u vodi u omjeru1:5 i dodamo u vino uz stalno miješanje. Proizvod se brzo izlučuje i taloži, tako da je moguć brzi pretok. Ako je moguće, preporučuje se i filtracija.Doziranje: mošt 20-40 g/hl vino 10-15 g/hl korekcija pred punjenje u boce 5-10 g/hl tretiranje oksidiranih vina 20-30 g/hl maksimalno dozvoljena doza je 80 g/hlOčito nisi uopće ili si premalo koristio sumpor u vinifikaciji. Rezultat je oksidacija - tj. posmeđivanje vina.Isto se dešava i s bolesnim grožđem. Osim toga već je pisano o tome prije par dana na podforumu proces prerade bijelog grožđa.
Kada kažem da me muči kiselost mislim na malu količinu kiseline (bjelo vino rukatac/maraština). Kiseline su mi oko TA%5gr, pH3.4, alk11,8% vino je ( ) nevjerojatno svježe, voćno, mirisno, bistro, međutim nakon drugog mjeseca počne gorčiti ( ), te gorči sve više i više. Neznaš jeli trpko jeli gorko. Gubi ovaj parfimizirani voćni miris i dobiva miris na vino. Jel postoji način da se sačuva ovo stanje u kojem je sada ( ).
oprostite,na 270 l mošta sam stavio 40gi pirovinao PVPP nisam ništa našao na forumu
PVPP je bijelkasti prah.Rijesava problem neprihvatljivih oksidiranih tonova boje u bijelim vinima.Talozi se do 5 dana.Najkasnije 5-ti dan mora se vino skinuti s taloga kojeg je PVPP povukao na dno.Preporuka ga je i filtrirati plocastim filterima.Ja sam odradio postupak na jednoj kolicini bijelog vina,po uputama savjetnika za enologiju iz Pavina. Mogu preporuciti isti postupak, no prije kontaktirati Pavin!