VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 08:20:15

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Sumpor u moštu i vinu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 50 Dolje Ispis
Autor Tema: Sumpor u moštu i vinu  (Posjeta: 387005 puta)
inspektor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #45 na: 28 Listopada, 2008, 21:01:31 »

kaj, muči me ova kiselost u vinu?
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #46 na: 29 Listopada, 2008, 01:59:30 »

Ja bi rekel STRPLJENJA ! Onak nestručno kad već nikog nema.Kiseline strše (jabučna ?),još se osjeti slador,možda i malo sumpora,divlji alkoholi,lijepi mirisi i arome dok ih pretakanjima ne izgubimo,sve zmotano,ali da se popiti uz oprez.U par staklenih balona bistrim malo mošta kako bi za Martinje imao bistrog "vina",za škvadru.Od 4 inoxa i 9 drvenih bačvi još samo jedna vrelnjača malo radi (berba 6.X.),ostalo pucketa "na vuho".Brojimo dane do prvog pretoka.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #47 na: 29 Listopada, 2008, 09:57:58 »

mlado vino(mošt) mi malo posmeđuje (zračni test),koliko staviti sumpora 15 ili 20 g/hl
pročital sam da se stavlja i vitamin C ,koliko ga staviti i u kojem obliku (tableta ,tekučina iz ampule)
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #48 na: 29 Listopada, 2008, 12:32:09 »

Stavi i PVPP-a uz sumpor ako ti brzo posmeđuje. Uz pretpostavku da vino ne sadrži ništa sumpora ( mjerenje ) jer posmeđuje dodao bi bar 35mg/L sumpora. Također nabavi i set za mjerenje SO2 u vinu ako ga nemaš radi daljnje kontrole.
Evidentirano

poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #49 na: 29 Listopada, 2008, 16:06:07 »

mlado vino(mošt) mi malo posmeđuje (zračni test),koliko staviti sumpora 15 ili 20 g/hl
pročital sam da se stavlja i vitamin C ,koliko ga staviti i u kojem obliku (tableta ,tekučina iz ampule)

nzenam dali ste me dobr shvatili,vino još nije pretakano
nemojte mi se smijat,ali što je PVPP
Evidentirano

inspektor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #50 na: 29 Listopada, 2008, 17:03:12 »

Kada kažem da me muči kiselost mislim na malu količinu kiseline (bjelo vino rukatac/maraština). Kiseline su mi oko TA%5gr, pH3.4, alk11,8% vino je ( ;D) nevjerojatno svježe, voćno, mirisno, bistro, međutim nakon drugog mjeseca počne gorčiti ( >:(), te gorči sve više i više. Neznaš jeli trpko jeli gorko. Gubi ovaj parfimizirani voćni miris i dobiva miris na vino. Jel postoji način da se sačuva ovo stanje u kojem je sada ( ???).
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #51 na: 29 Listopada, 2008, 18:17:04 »

nzenam dali ste me dobr shvatili,vino još nije pretakano
nemojte mi se smijat,ali što je PVPP

PVPP
Upotrebljava se za stabilizaciju i čišćenje vina. Posebno pogodan za izlučivanje polifenolnih tvari iz bijelih i crvenih vina i mošteva, te za čišćenje oksidiranih i starikavih vina. Selektivno djeluje na aromatske tvari u vinu. PVPP rastopimo u vodi u omjeru1:5 i dodamo u vino uz stalno miješanje. Proizvod se brzo izlučuje i taloži, tako da je moguć brzi pretok. Ako je moguće, preporučuje se i filtracija.
Doziranje: mošt 20-40 g/hl
      vino 10-15 g/hl
      korekcija pred punjenje u boce 5-10 g/hl
      tretiranje oksidiranih vina 20-30 g/hl
      maksimalno dozvoljena doza je 80 g/hl

Očito nisi uopće ili si premalo koristio sumpor u vinifikaciji. Rezultat je oksidacija - tj. posmeđivanje vina.
Isto se dešava i s bolesnim grožđem.
Osim toga već je pisano o tome prije par dana na podforumu proces prerade bijelog grožđa.
Evidentirano

poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #52 na: 29 Listopada, 2008, 18:59:26 »

PVPP
Upotrebljava se za stabilizaciju i čišćenje vina. Posebno pogodan za izlučivanje polifenolnih tvari iz bijelih i crvenih vina i mošteva, te za čišćenje oksidiranih i starikavih vina. Selektivno djeluje na aromatske tvari u vinu. PVPP rastopimo u vodi u omjeru1:5 i dodamo u vino uz stalno miješanje. Proizvod se brzo izlučuje i taloži, tako da je moguć brzi pretok. Ako je moguće, preporučuje se i filtracija.
Doziranje: mošt 20-40 g/hl
      vino 10-15 g/hl
      korekcija pred punjenje u boce 5-10 g/hl
      tretiranje oksidiranih vina 20-30 g/hl
      maksimalno dozvoljena doza je 80 g/hl

Očito nisi uopće ili si premalo koristio sumpor u vinifikaciji. Rezultat je oksidacija - tj. posmeđivanje vina.
Isto se dešava i s bolesnim grožđem.
Osim toga već je pisano o tome prije par dana na podforumu proces prerade bijelog grožđa.

oprostite,na 270 l mošta sam stavio 40gi  pirovina
o PVPP nisam ništa našao na forumu
Evidentirano

Trtar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #53 na: 01 Studenoga, 2008, 15:00:43 »

Kada kažem da me muči kiselost mislim na malu količinu kiseline (bjelo vino rukatac/maraština). Kiseline su mi oko TA%5gr, pH3.4, alk11,8% vino je ( ;D) nevjerojatno svježe, voćno, mirisno, bistro, međutim nakon drugog mjeseca počne gorčiti ( >:(), te gorči sve više i više. Neznaš jeli trpko jeli gorko. Gubi ovaj parfimizirani voćni miris i dobiva miris na vino. Jel postoji način da se sačuva ovo stanje u kojem je sada ( ???).

Cime mjeris pH? Imam digitalni pH Voltcraft 0 - 14, do jedinice 0,01, s dva pufera: 4 i 7. S VINI-S mjerenjem kiseline i pH metrom dobijem odnos 5,5 gr/lit ukupne kiseline za pH 3,45
Evidentirano
inspektor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #54 na: 02 Studenoga, 2008, 05:52:15 »

Digitalni Lutron PH-222 0 - 14pH, točnost 0.02 (svježe nabavljeno). Također koristim VINI komplet. Svoje rezultate vremenom provjerim sa rezultatima dobivenih od profesionalnog laboratorija (tu analizu, naravno, platim).
Evidentirano
Trtar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #55 na: 02 Studenoga, 2008, 17:00:35 »

oprostite,na 270 l mošta sam stavio 40gi  pirovina
o PVPP nisam ništa našao na forumu
PVPP je bijelkasti prah.Rijesava problem neprihvatljivih oksidiranih tonova boje u bijelim vinima.Talozi se do 5 dana.Najkasnije 5-ti dan mora se vino skinuti s taloga kojeg je PVPP povukao na dno.Preporuka ga je i filtrirati plocastim filterima.Ja sam odradio postupak na jednoj kolicini bijelog vina,po uputama savjetnika za enologiju iz Pavina. Mogu preporuciti isti postupak, no prije kontaktirati Pavin!
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #56 na: 02 Studenoga, 2008, 20:16:26 »

PVPP je bijelkasti prah.Rijesava problem neprihvatljivih oksidiranih tonova boje u bijelim vinima.Talozi se do 5 dana.Najkasnije 5-ti dan mora se vino skinuti s taloga kojeg je PVPP povukao na dno.Preporuka ga je i filtrirati plocastim filterima.Ja sam odradio postupak na jednoj kolicini bijelog vina,po uputama savjetnika za enologiju iz Pavina. Mogu preporuciti isti postupak, no prije kontaktirati Pavin!

HVALA
Evidentirano

poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #57 na: 03 Studenoga, 2008, 10:30:26 »

gdje mogu nabaviti digitalni Voltcraft ili Lutron i koliko to košta
Evidentirano

inspektor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #58 na: 03 Studenoga, 2008, 16:54:32 »

Potraži na internetu digitalni pHmeter. Sa kalibrirajućim tekućinom možeš ga nabaviti i do 800 kn. Možeš kiselost mjeriti i indikatorima. To ti je dosta jeftinije. Interesanto ti je područje od 2 do 4.
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #59 na: 06 Studenoga, 2008, 06:24:37 »

koji je minimalni rok za pretakanje mošta nakon stavljanja vinobrana
Evidentirano
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 50 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!