nisam ništa skužio onaj tvoj odgovor od prije....jel to sada vrije u bačvama ili ?pola sumpora je ishlapilo, pola od pola će ostati u prešovini ....i drugo će hlapiti sa toplinom....no još uvijek je jako puno....ali nemoj ništa zračiti...ako sve kipi samo ostavi do kraja...
Sve vrije. D2 na CM burno, čim malo jenjava, stavim slijedeću trećinu šećera i opet počinje burno. Na 228 vrije vrlo profinjeno, nježno. Ak sam dobro izračunal, ja sam stavil 260 g/l ukupnog sumpora na mošt. Zašto bi to bilo previše, ako vrije? Kako inače zaustaviti oksidaciju? Na edukacijskom ocjenjivanju vina proljetos, 80% svih primjedbi je bilo : Oksidacija ! Samo smo se pogledavali ! 20 g/hl, tj 1oo mg/l naprosto NE zaustavlja oksidaciju, ni blizu ! U čemu je poanta ? poanta je da puno prije proljeća treba dodati sumpor tj. neposredno na kraju vrenja i prije bilo kojeg pretoka provjeriti , mora ga biti min 20 slobodnog
Nismo se razmeli. Sumpor sam dodaval isključivo i jedino u masulj tijekom muljanja, a prije prešanja i taloženja. Poslije više ništa. Manji inoxi krenuli su za dva dana, najveći za pet dana. U masulju je bilo botritisa, 10-20 %, kako kojem, ali 10 g, tj. 1 dcl vinosuma na hl su po mojem iskustvu šaljive količine. Hej, posmeđuje na zračnom testu za par sati, a pri prešanju kad počinje sporije cijediti, kao ludo. Bijeli mošt kao crna kava u kanti !!! Garant sam potrošio 13 l vinosuma na 2500 l masulja. Daj izračunaj koliko je to S. Tek s tom količinom je boja ostala stabilna. Upravo prešam/cijedim talog kroz pamučnu plahtu, evo mošt potpuno bistar, žutozelenkast, od sinoć curka iz preše, na okus ima malo po sumporu, ali poslije vrenja bit će ga valjda i premalo. Znam da tupim po svome, ali s 10-20 g ja nikad nisam mogao izbjeći posmeđivanje / oksidaciju !
Jedno pitanjce za amatera, ove godine sam pravio crno vino od nekog mirisavog grozđa(neznam koja vrsta mislim da je bilo dvije,,, dobio sam grojze), e sad sve bilo ok i napravim pretoku i nekako mi nema sladora u vinu, napominjem da sam doslađivao most po propisu, al eto danas pretakao i probam nekako mi oporo i kiselkasto, sta sam zeznuo ,,,jel to sumpor i li nekaj drugo,,i kak to mogu jos dosladiti i dali mogu?? nesviđa mi se okus ovog mladog vina... POZZ i hvala na odgovoru kakav god da je
Moram ti reći da radiš krivo. 20 grama je sasvim dovoljno. Možeš ga dodati u dva dijela,dio u masulj,dio u kacu za taloženje. Izuzetno je bitna i brza prerada. I ne znam zašto radiš zračni test prije vrenja,to ide nakon vrenja a prije pretoka. Pa svaki će mošt posmeđiti nakon par sati na otvorenom. Oksidacije se mogu dogoditi u svakom trenutku u podrumu osim kad je mošt u burnom vrenju tako da s ovim enormnim dodavanjem vinobrana nećeš ništa rješiti.
mislim da negdje grijejšiš ili u prikazu podataka ili ....