Zato jer onda kad se uzimaju, to je otprilike sada pa do pretkraj 12 mjeseca sadrže najviše hraniva ( u pupovima ) i postotak primanja takvih plemki je puno veći nego onih uzetih kasnije. Kasnije se mijenja fiziologija i cirkulacija hraniva pa je postotak primanja manji i neizvjesniji. Dio hraniva se potroši i za prezimljavanje.
Quote from: djarza on 13 Studenoga, 2007, 23:06:20A i jedan od razloga je taj što se pupovi na plemki tad već počinju otvarati, a spojno mjesto još nije povezano (nije se napravio kalus), pa pupovi koji se otvaraju ne mogu dobivati hraniva koja su potrebna da bi se novi listići razvijali i formirali.
Ja sam čuvao plemke u frizeru i po 5 mjeseci, nije se ni jedna osušila. I naravno, primile su se prilikom cijepljenja, većina.U čemu je štos? PVC vrećica, ona za čuvanje, isprati je s vodom iznutra da se zadrže kapljice na stijenci, staviti plemke i svezati gumicom, i to je sve.
Da li je kasno da plemke sad stavim u frižider ?
Probao bih jednu sortu trešnje cijepljenjeme umnožiti, mislim da mi više odgovara "grublja" tehnika i to bih radio u 2 ili 3. mjesecu sljedeće godine, pa me interesira čuvanje plemki: u vrećici s perforacijama (rupicama- moguć protok zraka) ili u cijelooj vrećici zatvoreno gumicom (dakkle bez protoka zraka) ?
Evo ovu godinu sam probao chip-budding (čip okulaciju) i cjepio petnaestak podloga (za probu) da vidim da li je to uistinu bolje od obične okulacije i sad me zanima da li se folija kojom je omotan pup skida sada ili negdje u proljeće?
...A, šta se tiče prvotnog pitanja nije mi jasno da li želite uzgajati podlogu ili želite precijepiti voćku s kojom niste zadovoljni. Oboje je moguće.
®elim iz te podloge uzgajati podloge (bez brige ne na veliko )