1. Prošle godine u kolovozu sam sa susjedne jabuke uzeo dvije grančice duljine 10 cm i cijepio radi probe (nisam to nikad radio) na svoje dvije jabuke. Cijepio sam na raskol i to u periodu nakon obilnih kiša kad su voćke bile pune tekućine. Ove godine su oba cijepa krenula i produljila se 15 cm. Interesira me da li se kod cijepljenja može uzeti bilo koja grančica sa krošnje i ako se primi da će na toj grani biti u buduće ploda.Lp.
Zanimljivo je da sam tada na dva mjesta okulirao a na dva mjesta na raskol ali se nije primilo ono što je okulirano, citat: ("To je stvar vještine prvenstveno, osim toga svatko ima neki svoj način cijepljenja koji mu paše i koji preferira") . Kao što kažeš vjerojatno sam imao sreće, a okuliranje nisam dobro napravio. Kako mi je za sada jednostavniji način na raskol kada je najpogodnije doba za takvo cijepljenje voćaka. Napomena za taj kolovoz 2006, tada nisu baš bile neke vručine i bilo je dosta kišovitog vremena.LP
Ja sam čuvao plemke u frizeru i po 5 mjeseci, nije se ni jedna osušila. I naravno, primile su se prilikom cijepljenja, većina.U čemu je štos? PVC vrećica, ona za čuvanje, isprati je s vodom iznutra da se zadrže kapljice na stijenci, staviti plemke i svezati gumicom, i to je sve.
Zašto uspjeh o cijepljenju jako ovisi o čuvanju plemenki? Zar se ne može uzeti plemenka tada u 2-4 mjesecu i odmah cijepiti ili se plemenka uzima u nekom drugom periodu pa se mora čuvati do tada?LP