Pa vrijeme je ako su grane zrele i bez lišća. Ja svakako to planiram ovih dana ali moram si nabaviti neki stari frižider jer će me supruga strijeljati pošto sam prošle god zauzeo pola mjesta u kuhinjskom a ove mi treba još više mjesta.
lijepo i precizno!Što cijepiš na raskol - jabuku?ovo gore je voćarski vosak pretpostavljam, a ova plava vrpca? Kada ju skidaš? I, samo još jedno pitanje, kada mičeš drugu grančicu (ako se obje prime)?
Jabuku, krušku, trešnju itd. Koristi se ako je podloga puno deblja od plemke i nekad su naši stari najviše koristili taj način samo su gore stavljali blato i vezali s krpom. Gore je voćarski vosak. Plava vrpca je izolir traka i s njom se čvrsto stegne, a skinem ju kad se stvori kalus i sve se dobro sraste. Drugu grančicu mičem kad iz pupova plemki izrastu mladice dužine oko 10cm i kad su dovoljno čvrste da se slučajno ne slome. Izaberem plemku koja ima ljepše razvijene mladice, a drugu odrežem. Kasnije i na toj drugoj plemki odrežem jednu mladicu pa mi ostane samo mladica koja je potjerala iz jednog pupa plemke, a najbolje je razvijena. Tak na kraju ostane samo jedna mladica. Može se stavit i po jedan pup na svakoj plemki ili samo jedna plemka s jednim ili dva pupa. Kažu da koliko ima cijepljara toliko ima i načina cijepljenja.
Pozdrav. Da li možda ima tko plemke breskve za prodat/poklonit? Neplanirano imam podloge šljiva, a žao mi ih ne iskoristit :-)
jel sad već prekasno za cijepljenje voćala? konkretno marelice koja je krenula u cvat na vinogradarsku breskvu koja je izrasla iz koštice. hvala