VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
13 Lipnja, 2026, 07:33:14

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Cijepljenje voćaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 32 Dolje Ispis
Autor Tema: Cijepljenje voćaka  (Posjeta: 262206 puta)
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #180 na: 29 Studenoga, 2013, 13:28:21 »

Pa vrijeme je ako su grane zrele i bez lišća. Ja svakako to planiram ovih dana ali moram si nabaviti neki stari frižider jer će me supruga strijeljati pošto sam prošle god zauzeo pola mjesta u kuhinjskom a ove mi treba još više mjesta. :D
Ja sam isto imal takvih problema s frižiderom pa sam prošle godine kupil jedan mali polovni za 400 kn. Sad imam u njemu plemke, vino, pivo i GP, a to je skoro sve kaj mi treba. ;D  Trebam i ja ovih dana narezat plemke...
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #181 na: 29 Studenoga, 2013, 15:18:22 »

Nisam uzeo plemke, trebam prvo docekati ak koji divljak iznikne iz kostice koje moram posaditi u zemlju. Pa ak bude stogot onda ce ici cijepljenje putem spavajuceg pupa u 8 mjesecu. Koliko znam za cijepljenje na spavajuci pup netrebaju mi zimske plemke.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #182 na: 15 Siječnja, 2014, 20:03:22 »

Prošle godine sam stavio slike par načina cijepljenja voćaka, a nisam stavio cijepljenje u raskol. Sad sam pronašal par slika pa da stavim. Možda pomogne nekome, jer je meni to najednostavniji način i tak sam počeo cijepiti.  :)

* Picture 027.jpg (221.96 kB, 640x480 - (hitova: 3380 ).)

* Picture 028.jpg (222.05 kB, 640x480 - (hitova: 2653 ).)

* Picture 031.jpg (223.45 kB, 640x480 - (hitova: 3158 ).)
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #183 na: 16 Siječnja, 2014, 06:56:56 »

lijepo i precizno!

Što cijepiš na raskol - jabuku?

ovo gore je voćarski vosak pretpostavljam, a ova plava vrpca? Kada ju skidaš?

I, samo još jedno pitanje, kada mičeš drugu grančicu (ako se obje prime)? :)
Evidentirano

Brckovljani
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #184 na: 16 Siječnja, 2014, 18:30:23 »

lijepo i precizno!

Što cijepiš na raskol - jabuku?

ovo gore je voćarski vosak pretpostavljam, a ova plava vrpca? Kada ju skidaš?

I, samo još jedno pitanje, kada mičeš drugu grančicu (ako se obje prime)? :)

Jabuku, krušku, trešnju itd. Koristi se ako je podloga puno deblja od plemke i nekad su naši stari najviše koristili taj način samo su gore stavljali blato i vezali s krpom. Gore je voćarski vosak. Plava vrpca je izolir traka i s njom se čvrsto stegne, a skinem ju kad se stvori kalus i sve se dobro sraste. Drugu grančicu mičem kad iz pupova plemki izrastu mladice dužine oko 10cm i kad su dovoljno čvrste da se slučajno ne slome. Izaberem plemku koja ima ljepše razvijene mladice, a drugu odrežem. Kasnije i na toj drugoj plemki odrežem jednu mladicu pa mi ostane samo mladica koja je potjerala iz jednog pupa plemke, a najbolje je razvijena. Tak na kraju ostane samo jedna mladica. Može se stavit i po jedan pup na svakoj plemki ili samo jedna plemka s jednim ili dva pupa. Kažu da koliko ima cijepljara toliko ima i načina cijepljenja. :)
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #185 na: 22 Siječnja, 2014, 22:17:19 »

Jabuku, krušku, trešnju itd. Koristi se ako je podloga puno deblja od plemke i nekad su naši stari najviše koristili taj način samo su gore stavljali blato i vezali s krpom. Gore je voćarski vosak. Plava vrpca je izolir traka i s njom se čvrsto stegne, a skinem ju kad se stvori kalus i sve se dobro sraste. Drugu grančicu mičem kad iz pupova plemki izrastu mladice dužine oko 10cm i kad su dovoljno čvrste da se slučajno ne slome. Izaberem plemku koja ima ljepše razvijene mladice, a drugu odrežem. Kasnije i na toj drugoj plemki odrežem jednu mladicu pa mi ostane samo mladica koja je potjerala iz jednog pupa plemke, a najbolje je razvijena. Tak na kraju ostane samo jedna mladica. Može se stavit i po jedan pup na svakoj plemki ili samo jedna plemka s jednim ili dva pupa. Kažu da koliko ima cijepljara toliko ima i načina cijepljenja. :)

Točno tako je cijepio moj djed samo što je još stavio blato pomiješano sa svježim kravljim izmetom a na vrh mahovinu ( valjda da zadžava vlagu). Imao je zlatnu ruku.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #186 na: 23 Siječnja, 2014, 21:11:48 »

Pišite ljudi, pišite... ne znam jeste li svjesni kako se ta umijeća naših starih nepovratno gube i zaboravljaju ... ako ne zapišete, nove generacije su izgubljene.

hvala na informacijama :)
Evidentirano

Brckovljani
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #187 na: 24 Siječnja, 2014, 00:46:31 »

Izgleda da nebumo trebali ništ znati. Evo su mi jučer krasno breskve procvale. Suza mi je na oko od sreće kanula.  :'(
Evidentirano

pime ga pime ga
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #188 na: 24 Siječnja, 2014, 17:28:03 »

Eto,sad tek vidim prednost moje lokacije.Nemam sunca od Martinja do Svijećnice,smeta mi brijeg i šuma,tako da mi voćke uz visoke temperature nije još dodatno  uznemiravalo sunce,..i lijepo još spavaju :)
Evidentirano
makida
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #189 na: 22 Veljače, 2014, 21:27:34 »

Pozdrav. Da li možda ima tko plemke breskve za prodat/poklonit? Neplanirano imam podloge šljiva, a žao mi ih ne iskoristit :-)
Evidentirano
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #190 na: 23 Veljače, 2014, 08:09:50 »

Pozdrav. Da li možda ima tko plemke breskve za prodat/poklonit? Neplanirano imam podloge šljiva, a žao mi ih ne iskoristit :-)

koje te breskve zanimaju, plemki imam  8)
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #191 na: 16 Ožujka, 2014, 20:35:11 »

jel sad već prekasno za cijepljenje voćala? konkretno marelice koja je krenula u cvat na vinogradarsku breskvu koja je izrasla iz koštice.
 hvala
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #192 na: 16 Ožujka, 2014, 21:38:39 »

jel sad već prekasno za cijepljenje voćala? konkretno marelice koja je krenula u cvat na vinogradarsku breskvu koja je izrasla iz koštice.
 hvala

Bojim se da je kasno, ali još uvijek možeš u 8mj. cijepiti na spavajući pup pa si bezbrige.  ;)
Evidentirano
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #193 na: 16 Ožujka, 2014, 22:07:59 »

hvala

na jesen spremaj plemke u frižider za kalemljenje. sada ti preostaje čipiranje i okuliranje što je isto odlična stvar  ;)
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #194 na: 16 Ožujka, 2014, 22:18:55 »

Ja bi probal cijepiti. Bitan ti je vegetativni pup na plemki, a ove cvatne potrgaš lagano pa ti ostane samo vegetativni u sredini. Pretpostavljam da nisi držao plemke u frižideru pa da misliš uzet plemke direktno sa voćke.
Evidentirano
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 32 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!