|
Razor
|
 |
« Odgovor #120 na: 13 Travnja, 2013, 11:10:03 » |
|
Ima šanse da se primi. Čuo sam već da se primilo ljudima tako. Treba paziti da se ne isuši plemka.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Mc Ozy
|
 |
« Odgovor #121 na: 13 Travnja, 2013, 20:47:29 » |
|
Upravo danas sa tim kliještima cijepio oko 250 kom frankovke na francuz sad su u stratifikalu. Znači negdje oko 500 rezova i skrhao omega nož ( od dosta krtog su materijala - oprez) Sutra oko 150 kom graševine pa će mo vidjeti.
Znači to se cijepi na stolu, ne u vinogradu? Ono, podloga+plemka i idu u "stratifikal"? Što je to, gdje se to obavlja, kakva oprema treba ? Daj malo detalja za nas neupućene.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
46.086344, 16.117566
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #122 na: 13 Travnja, 2013, 21:51:51 » |
|
Držim podloge par dana potopljene u vodi plemke jedan dan potom cijepim ½na stolu½omega rezom i odmah slažem u najlonske vreće gdje ih slažem u slojevima par cm lagano vlažnog treseta(substrat za presadu) red cijepljenih loza i tako kolko stane potom treba biti na toplom oko 30 c 15 do 20 dana dok se na spoju ne formira kalus tj pjenasto tkivo kojim loza srasta zajedno.(stratifikacija) Par dana vreću dovesti na vanjsku temperaturu a potom cijepove držati par dana sa donjom polovinom u vodi i potom saditi u polje tj u pofrezanu i rahlu zemlju . Pobiti ih jednu trećinu u zemlju i dobro navodnjavati(kap na kap) Kad potjeraju provoditi redovitu zaštitu protiv peronospore i pepelnice. To je teorija u praksi bi bilo dobro za podlogu imati kober ili netku afirmiranu podlogu bolji je postotak primitka pošto su te podloge već i selekcionirane da imaju dobar afinitet prema velikoj većini plemenitih loza ali ja se također još učim a podatke kupim po netu tak dapokušate i sami nešto pronaći. Ima dobar serijal na you tube-u To je epizoda B ima od A pa još par mislim do F i one u serijalu objašnjavaju cijepljenje stratifikaciju idr http://www.youtube.com/watch?v=cGo9lqCNDlg
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #123 na: 13 Travnja, 2013, 21:59:43 » |
|
Nadam se da ovim linkom na kršim nikakva pravila foruma a ako da molim admina da ga ukloni.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #124 na: 13 Travnja, 2013, 22:03:44 » |
|
Nije stratifikacija, nego kalusiranje  Stratifikacija je vezana uz sjeme za probleme dormantnosti i aktivaciju sjemena!!! Danas sam pisao na jabukama............... Nemojte pojmove miksati 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #125 na: 13 Travnja, 2013, 22:05:48 » |
|
Nadam se da ovim linkom na kršim nikakva pravila foruma a ako da molim admina da ga ukloni.
"Jubito" se ne odnosi na kršenje pravila.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #126 na: 13 Travnja, 2013, 22:07:57 » |
|
Tako je pisalo u par tekstova koje sam pročitao tako da samo prenosim ako je pogrešno cijenim ispravak.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #127 na: 13 Travnja, 2013, 22:12:25 » |
|
Tako je pisalo u par tekstova koje sam pročitao tako da samo prenosim ako je pogrešno cijenim ispravak.
Ako te više zanima, pošaljem ti skriptu, 1,5 MB, o oplemenjivanju drvenastih kultura. Ako vas više ima, mogu priložiti i kao privitak ovdje!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #128 na: 13 Travnja, 2013, 22:14:17 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #129 na: 13 Travnja, 2013, 22:25:53 » |
|
OK. Stručno je, ja sam to malo prilagodio zadnjim postovima, no ovo je bila ispitna literatura  Ako vas zanima, evo vam 
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #130 na: 13 Travnja, 2013, 22:47:42 » |
|
Malo je stručno ali već sam pronašao korisne podatke poput trajanja stratifikacije sjemena za pojedine sorte i načine skraćivanja iste. Nema ništa o cijepljenju vinove loze Hvala
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Siki
|
 |
« Odgovor #131 na: 13 Travnja, 2013, 22:56:52 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Entuzijast
Novak

Virovitica
|
 |
« Odgovor #132 na: 21 Travnja, 2013, 09:41:47 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Siki
|
 |
« Odgovor #133 na: 21 Travnja, 2013, 15:55:09 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zealous
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #134 na: 08 Svibnja, 2013, 08:03:06 » |
|
imam u vrtuz jednu divlju trešnju na koju bi cijepio drugu trešnju. jel bi to bilo ok? kada to raditi? također, imam nekoliko malih stabala bresaka koja su izrasla iz koštica bačenih u vrt. jel se na njih može nešto cijepiti? Što najbolje i kada također? hvala i lp
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|