VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
13 Lipnja, 2026, 07:26:05

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Cijepljenje voćaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 32 Dolje Ispis
Autor Tema: Cijepljenje voćaka  (Posjeta: 262190 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #120 na: 13 Travnja, 2013, 11:10:03 »

Ima šanse da se primi. Čuo sam već da se primilo ljudima tako. Treba paziti da se ne isuši plemka.
Evidentirano

Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #121 na: 13 Travnja, 2013, 20:47:29 »

Upravo danas sa tim kliještima cijepio oko 250 kom frankovke na francuz sad su u stratifikalu. Znači negdje oko 500 rezova i skrhao omega nož ( od dosta krtog su materijala - oprez)
 Sutra oko 150 kom graševine pa će mo vidjeti.
Znači to se cijepi na stolu, ne u vinogradu? Ono, podloga+plemka i idu u "stratifikal"? Što je to, gdje se to obavlja, kakva oprema treba ? Daj malo detalja za nas neupućene.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #122 na: 13 Travnja, 2013, 21:51:51 »

Držim podloge par dana potopljene u vodi plemke jedan dan potom cijepim ½na stolu½omega rezom i odmah slažem u najlonske vreće gdje ih slažem u slojevima par cm lagano vlažnog treseta(substrat za presadu) red cijepljenih loza i tako kolko stane potom treba biti na toplom oko 30 c 15 do 20 dana dok se na spoju ne formira kalus tj pjenasto tkivo kojim loza srasta zajedno.(stratifikacija)  Par dana vreću dovesti na vanjsku temperaturu a potom cijepove držati par dana sa donjom polovinom u vodi i potom saditi u polje tj u pofrezanu i rahlu zemlju . Pobiti ih jednu trećinu u zemlju i dobro navodnjavati(kap na kap) Kad potjeraju provoditi redovitu zaštitu protiv peronospore i pepelnice. To je teorija u praksi bi bilo dobro za podlogu imati kober ili netku afirmiranu podlogu bolji je postotak primitka pošto su te podloge već i selekcionirane da imaju dobar afinitet prema velikoj većini plemenitih loza ali ja se također još učim a podatke kupim po netu tak dapokušate i sami nešto pronaći. Ima dobar serijal na you tube-u  To je epizoda B ima od A pa još par mislim do F i one u serijalu  objašnjavaju cijepljenje stratifikaciju idr

http://www.youtube.com/watch?v=cGo9lqCNDlg
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #123 na: 13 Travnja, 2013, 21:59:43 »

Nadam se da ovim linkom na kršim nikakva pravila foruma a ako da molim admina da ga ukloni.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #124 na: 13 Travnja, 2013, 22:03:44 »

Nije stratifikacija, nego kalusiranje :o :o :o

Stratifikacija je vezana uz sjeme za probleme dormantnosti i aktivaciju sjemena!!! Danas sam pisao na jabukama...............

Nemojte pojmove miksati :P
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #125 na: 13 Travnja, 2013, 22:05:48 »

Nadam se da ovim linkom na kršim nikakva pravila foruma a ako da molim admina da ga ukloni.

"Jubito" se ne odnosi na kršenje pravila.
Evidentirano

Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #126 na: 13 Travnja, 2013, 22:07:57 »

Tako je pisalo u par tekstova koje sam pročitao tako da samo prenosim ako je pogrešno cijenim ispravak.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #127 na: 13 Travnja, 2013, 22:12:25 »

Tako je pisalo u par tekstova koje sam pročitao tako da samo prenosim ako je pogrešno cijenim ispravak.

Ako te više zanima, pošaljem ti skriptu, 1,5 MB, o oplemenjivanju drvenastih kultura.

Ako vas više ima, mogu priložiti i kao privitak ovdje!
Evidentirano

Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #128 na: 13 Travnja, 2013, 22:14:17 »

Naravno  ;D ;D ;D
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #129 na: 13 Travnja, 2013, 22:25:53 »

OK. Stručno je, ja sam to malo prilagodio zadnjim postovima, no ovo je bila ispitna literatura :D
Ako vas zanima, evo vam ;D

* Skripta, Vježbe _23. svi_ 2006_a_b_1.1(2).pdf (1802.71 kB - (downloada: 5304 ).)
Evidentirano

Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #130 na: 13 Travnja, 2013, 22:47:42 »

Malo je stručno ali već sam pronašao korisne podatke poput trajanja stratifikacije sjemena za pojedine sorte i načine skraćivanja iste.
Nema ništa o cijepljenju vinove loze :(
Hvala
Evidentirano

Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #131 na: 13 Travnja, 2013, 22:56:52 »

Jako zanimljiva skripta. Hvala Razor... :) :) :)
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #132 na: 21 Travnja, 2013, 09:41:47 »

Danas škicnuo po voćnjaku i pregledao nedavne cijepove. Na prijecjepljenim jabukama (neka rana ljubičastog i sipkog ploda - na jonagold i druga ista - pola cijepova jonagold pola canada pokazuju zanakove kretanja pupovi zelene i bubre neki i tjeraju listić  ;D ;D ;D
Iz zezancije na Gelertovu cijepio dvije grančice Viljamovke - obje tjeraju listiće. ;D ;D
Evidentirano

Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #133 na: 21 Travnja, 2013, 15:55:09 »

Danas škicnuo po voćnjaku i pregledao nedavne cijepove. Na prijecjepljenim jabukama (neka rana ljubičastog i sipkog ploda - na jonagold i druga ista - pola cijepova jonagold pola canada pokazuju zanakove kretanja pupovi zelene i bubre neki i tjeraju listić  ;D ;D ;D
Iz zezancije na Gelertovu cijepio dvije grančice Viljamovke - obje tjeraju listiće. ;D ;D

Gelertova je dobar posrednik (međupodloga),ako se želi imati Viljamovka na dunji. Bolje je imat na divljaku, ali ako netko baš želi na dunji prvo cijepi Gelertovu na dunju ,a zatim Viljamovku na Gelertovu. Najbolje je to sam napraviti, jer su u rasadnicima takve sadnice preskupe...
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #134 na: 08 Svibnja, 2013, 08:03:06 »

imam u vrtuz jednu divlju trešnju na koju bi cijepio drugu trešnju. jel bi to bilo ok? kada to raditi? također, imam nekoliko malih stabala bresaka koja su izrasla iz koštica bačenih u vrt. jel se na njih može nešto cijepiti? Što najbolje i kada također? hvala i lp
Evidentirano
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 32 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!