Htio bih pitati Razora napada li šupljikavost zaista višnje i smije li se šupljikavost na šljivi tretirati Chromodinom?
Kod nas je za sad dozvoljen, ali mogu reći da se od 1.6. ove godine ukidaju Rubigan ( fenarimol ), sumilex ( procimidon), Astro ( bifentrin ) i Sabithane, Karathane ( dinokap).Mislim ipak da većina korisnika ovog portala nemaju takve certifikate, niti im je mjesto ovdje da pitaju takve stvari!Gledaj, to pitaj neku državnu službu za tu namjenu, ja nisam u tom mlinu
Pitanja za Razora.Koju bolest imam prisutnu na malinama, a koju na ogrozdu.Unaprijed se zahvaljujem.
Evo dragi kolege prije svega se ispričavam što sam sinoć postavila samo slike bez popratnoga teksta. Na slikama su breskava, kruškice i jabuke, koje opet imaju nekakvu napast. Prvi put sam po preporuci šefa problem riješila prskajući kalypsom + chorus. No evo opet nešto napada. Molim za pomoć. Unaprijed hvala.
Ima tu svega, da ne nabrajam, potrebno je ponoviti, nekakav univerzalni koktel za sve poslije ove kiše.Dakle chorus ( punch, indar, systhane ) + dithane ili kaptan + sumpor + calypso, jer će se sada javiti jabukov i breskvin savijač te bolesti nakon ove kišurine kojoj trenutno nema kraja po prognozi!
Zašto misliš da je bolest?Meni izgleda kao nedostatak hraniva, na svim tim listovima.Koliko ima takvih listića? Ne mogu na osnovu jednog lista pretpostaviti da li je problem bolest ili možda problem ishrane na biljci.Na malinama fali kalija i dušika definitivno, na ogrozdu dušika, magnezija i ostale neću ni spominjati.Sa čim si prihranjivao biljke i koliko?
Pitanje za Razora.Zašto mi listovi šljive žute i uvrću se? Za šupljikavost znam, ali ne znam je li ovo bolest i koja je bolest ili je pak nešto drugo.Nadalje, zanima me zašto se mnogi plodovi marelice ne razvijaju dobro, već su suženi i smežurani na strani bliže peteljci što u konačnici dovodi do opadanja ploda.Puno hvala na svim dosadašnjim odgovorima i savjetima.
To ti je vjerojatno neka šljivina lisna uš koliko mogu vidjeti Za marelice, ti je vjerojatno lipanjsko opadanje ploda. Biljka sama odbacuje plodove u 3 razdoblja ( nakon cvatnje, sada i prije zriobe). To je inače normalno. Ako sve odbacuje, onda vjerojatno nešto fali biljci.