To su izgleda voluharice. Da li ima rupa oko mjesta sadnje?Slabo se nešto može napraviti ako je to to. Šteta je sigurno počinjena, može se nabaviti otrovni mamak i pognojiti voćka ako je još živa, ipak ne bih ništa komentirao bez slike.U svakom slučaju ih je dobro prihraniti. Prihranu se može vrlo jednostavno riješiti zalijevanjem voćke sa otopinom cvetala ili substrala kojeg sigurno imate ako uzgajate lončanice.
Palo je dosta kiše i još će je biti. Ponoviti svakako nakon ove kiše zaštitu za fuzikladij. Topas djeluje desetak dana, osim toga slabije je sredstvo za fuzikladij i krastavost jabuke i kruške.Ne treba ići sa kontaktnim ako sistemik još djeluje. Nakon ove kiše u subotu ponovi sa kaptanom + topas 100 EC + sumpor.Confidor ne stavljati napamet. Prvo uočiti štetnika. Kruškine buha je pretežno plantažni štetnik, ako imaš nekoliko kruški, mala je vjerojatnost da će ti doći kruškina buha. Ja imam tridesetak kruški, pa nisam nikad imao problema, niti ikad prskao protiv toga. Ako se i ide protiv tog štetnika, u confidor se stavlja bijelo ulje za bolji efekat.
Lisna uš je sigurno, tretirati s nekim aficidom ( Confidor, Boxer, Mospilan, Dali, Calypso, Actara, Acelan, Congo, Rapid, Magnum, Wizzard, ...)
Razore, šta je s confidorom, čini mi se da je praktički prognan s europskog tržišta, svi otkupljivači koji imaju certifikat global gap strogo zabranjuju svojim kooperantima prskati voćke njime?
Kod nas je za sad dozvoljen, ali mogu reći da se od 1.6. ove godine ukidaju Rubigan ( fenarimol ), sumilex ( procimidon), Astro ( bifentrin ) i Sabithane, Karathane ( dinokap).
pa onda i jedno moje iskustvo.Isto ko i Jeremija i ja znam potegnut po voćkama ,ak mi kaj ostane(pošto su odmah do vinograda).No,primjetil sam da mi nektarina ne podnosi baš najbolje mix:polyram DF+chromosul.Ostale voćke se ne bune,no kod nje se listovi počnu uvijati i malo ko da uvenu,al se oporave.Tako da nju ne špricam više time.A neki dan sam jabuke potegnul po vrhovima mladica sa Demitanom i otpale su lisne uši (baš me zanimalo kaj bu se desilo)
za šupljikavost sam i lani uočil problem,no sam to bio riješio sa Chromodinom na breskvi i višnji