VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:07:48

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Kakvo vino pijemo i po kojoj cijeni?
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19 Dolje Ispis
Autor Tema: Kakvo vino pijemo i po kojoj cijeni?  (Posjeta: 151411 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #180 na: 02 Listopada, 2012, 12:02:26 »

Najgore kaj ti predikati zaista nista ne govore o pojedinoj sorti. ;) I od mjesavine bijelih sorata napravis jednako dobar, ako ne i bolji, predikat.
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #181 na: 02 Listopada, 2012, 12:15:22 »

Najgore kaj ti predikati zaista nista ne govore o pojedinoj sorti. ;) I od mjesavine bijelih sorata napravis jednako dobar, ako ne i bolji, predikat.

Neznam baš. Traminac je uvjek traminac, nemoguče ga je fulati ako se nalazi u suhoj izvedbi, poluslatkoj ili kao najveći predikat. Isto vrijeti za rizling, muškat, čak i sauvignon...
Napisao sam ja da me je ugodno iznenadila suha vrhunska graševina sa 12.5 alkohola. Vrlo pitka, sviježa i traži gutljaj za gutljajem. Njabolji predikat mi je bio traminac, rajnski rizling je dosta zaostajao za njime.

Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #182 na: 02 Listopada, 2012, 12:24:49 »

Nakon 4-5 godina odlezavanja? Nikad neces pogoditi na slijepo o kojoj je sorti rijec. ;) Ovako kad ides na nesto o cemu znas da je rijec lako si povezes nekakve znacajke u cjelokupan dojam o tom vinu. Kada ides na slijepo, tih cinjenica nemas.
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #183 na: 02 Listopada, 2012, 12:31:11 »

Neke sorte se daju pogoditi ali većina ne. Ja volim popiti tu i tamo pokoju čašu slatkiša pa mi zato predikati predstavljaju vrhunac vinogradarstva i podrumarstva. Jedini mi je problem što si ih baš nemogu priuštiti jer su skupi. Možda jednog dana ostavim 200 trsova za predikate tak da se mogu guštati ali to je daleka budučnost.
Evidentirano
armando
Guest

Email
« Odgovor #184 na: 14 Listopada, 2012, 08:52:26 »

*DINGAČ KIRID®IJA 0.75L 2008. -6/1- VRH. SUHO ... suho
Kiridžija vedran
0,75L
159,98 kn
*PLAVAC KIRID®IJA 0.75L -12/1- 2008.SUHO KVAL. suho
Kiridžija vedran
0,75L
29,98 kn

130kn razlika u cijeni između vina od iste sorte i istog godišta. Ako su troškovi proizvodnje  vina na pelješcu toliki da ono mora koštati 160 kuna, pitam se od čega je napravljeno ovo drugo. A Kiridžija nam cijenom poručuje da je ovo prvo pet puta bolje od ovog drugog. Kao mali vinogradar i vinar uopće ne mogu zamisliti situaciju da bi razlika među mojim vinima iste sorte bila tolika da bi iz jedne  bačve vino bilo pet puta bolje od onog iz druge bačve.
Evidentirano
prigorac
Mlađi novak
*

moj vinograd

Email
« Odgovor #185 na: 14 Listopada, 2012, 14:16:02 »

da to je jako zanimljivo zašto to vino košta 160 kn ta 7dcl????
A pitanja su;
Koliko tu ima grožđa i po kojoj cijeni? Ili je kemija tako skupa?
Te da li je to cijena od proizvođača ili tegovačka.
Evidentirano

Prigorci - najljepše popevaju kada grozdje bereju.
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #186 na: 14 Listopada, 2012, 15:43:33 »

Ja sam već jednom pisao malo o tome ali sam dobio po ušima. Vjerovatno vino ima svog potrošača (imučnog ) pa se zato može nabiti tolika cijena. Kad se jednom taj potrošač izgubi cijena vina će drastično pasti.  Moja granica je 50 kn a i za te novce očekujem dosta. Kad smo već kod cijene vina jedna zanimljivost. Slovenska vinarija Dveri-pax je sa bazičnom kupažom bijelih sorata Janez osvojila broncu na Decanter-u  a vino košta ni više ni manje nego 4.84 Eura po butelji.
http://www.evino.si/sl/dveri-pax/7353-dveri-pax-janez-2011-075-l.html

Robert Parker je berbu 2008 ocjenio sa 87 bodova, berba 2007 je osvojila Zlato na  AWC Vienna 2008 a ocjenjeno je sa 91 bod.
Evo svih priznanja: http://www.dveri-pax.com/hr/vina/nagradena-vina/

Prema tome kada se uđe u EU čeka nas žestoka konkurencija i spuštanje cijena vina, ja znam da jedan slovenac ima bolje uvjete i zakone nego mi. K tome mu je i repro materijal sigurno 20 % jeftiniji ali ako se bude htjelo biti konkurentno trebat će se prilagoditi tržištu a to uvjek znači podizanje kvalitete i spuštanje cijene.
Evidentirano
skip
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #187 na: 14 Listopada, 2012, 17:06:00 »

možda je dingač i precijenjen, ali prvenstveno, kad je riječ o ovakvim vinima, treba uzeti u obzir prinos, odnosno urod. na položaju dingač loza daje max.do 1kg grožđa iz kojeg se može iscijediti 60% mošta što znači da se s jednog trsa ne može napuniti niti jedna butelja, a troškovi obrade vinograda i troškovi u podrumu su isti kao da loza daje 3kg grožđa odnosno 2,25 litara vina.
položaji dingač i postup na pelješcu te ivan dolac na hvaru su jedinstveni u svijetu i to treba cijeniti. druga je priča može li se s tih položaja dobiti još bolje vino.
sorta plavac mali posađena na drugim položajima može dati isto kvalitetno grožđe ali znam da samo s druge strane brda u potomju jedva da nabere 20% šećera po baboo pa se od takvog grožđa dobije od istog vinara plavac mali po cijeni od 30 kn po butelji.
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #188 na: 14 Listopada, 2012, 20:44:30 »

možda je dingač i precijenjen, ali prvenstveno, kad je riječ o ovakvim vinima, treba uzeti u obzir prinos, odnosno urod. na položaju dingač loza daje max.do 1kg grožđa iz kojeg se može iscijediti 60% mošta što znači da se s jednog trsa ne može napuniti niti jedna butelja, a troškovi obrade vinograda i troškovi u podrumu su isti kao da loza daje 3kg grožđa odnosno 2,25 litara vina.
položaji dingač i postup na pelješcu te ivan dolac na hvaru su jedinstveni u svijetu i to treba cijeniti. druga je priča može li se s tih položaja dobiti još bolje vino.
sorta plavac mali posađena na drugim položajima može dati isto kvalitetno grožđe ali znam da samo s druge strane brda u potomju jedva da nabere 20% šećera po baboo pa se od takvog grožđa dobije od istog vinara plavac mali po cijeni od 30 kn po butelji.

Ovo je istina,isto tako je na svim južnim stranama otoka i kod mene je tako.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #189 na: 14 Listopada, 2012, 21:05:35 »

Čitam po netu da najjeftinije ulazne troškove na svijetu ima Vinarija Dingač,tj.nisu zadnje 3 g platili ljudima kaj su im uzeli grožđe i što sad,ljudima dužni 50 milijuna kn,ukupno svima dužni 100 milijuna kn,a navodno vrijede sa zalihama 40 milijuna.Država i banke su prve u naplati,a onda dobavljači,uobičajeno HR poslovanje,nitko kriv,samo propalo,jeb..en pušiona za kooperante,nebuju vidjeli niti lipe  >:(
Evidentirano

armando
Guest

Email
« Odgovor #190 na: 15 Listopada, 2012, 11:58:56 »

Ako plavac mali  da daje 3 kg grožđa po trsu onda se slobodno može zvati plavac veliki.   Ne postoji sorta vinove loze koja daje vrhunsko vino  sa prinosom od 3kg po trsu. U mojim novim vinogradima je razmak redova 2m a između trsova 0,8 m. Kod takvog sklopa nije moguće opteretiti trs sa više od 8 pupova ako ne želiš da se lucnjevi preklapaju i nemam  prinos veći od 1,2 - 2 kg po trsu ovisno o sorti. Prinos od 1,2 kg po trsu je maksimalno opterećenje ukoliko se želi dobiti ne  vrhunsko nego i malo bolje kvalitetno vino. Osim toga grožđe koje ima  20% šećera po baboou daje vino koje sadrži min  13,9 vol% alkohola što je po svim kriterijima dovoljno, ali kod velike rodnosti nema drugih neophodnih komponenti koje mu daju potrebne finese da bi bilo  kvalitetno ili vrhunsko. Neznam na koje podrumske troškove misliš, a da nebi bili vezani uz količinu vina.
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #191 na: 15 Listopada, 2012, 12:31:34 »

Ako plavac mali  da daje 3 kg grožđa po trsu onda se slobodno može zvati plavac veliki.   Ne postoji sorta vinove loze koja daje vrhunsko vino  sa prinosom od 3kg po trsu. U mojim novim vinogradima je razmak redova 2m a između trsova 0,8 m. Kod takvog sklopa nije moguće opteretiti trs sa više od 8 pupova ako ne želiš da se lucnjevi preklapaju i nemam  prinos veći od 1,2 - 2 kg po trsu ovisno o sorti. Prinos od 1,2 kg po trsu je maksimalno opterećenje ukoliko se želi dobiti ne  vrhunsko nego i malo bolje kvalitetno vino. Osim toga grožđe koje ima  20% šećera po baboou daje vino koje sadrži min  13,9 vol% alkohola što je po svim kriterijima dovoljno, ali kod velike rodnosti nema drugih neophodnih komponenti koje mu daju potrebne finese da bi bilo  kvalitetno ili vrhunsko. Neznam na koje podrumske troškove misliš, a da nebi bili vezani uz količinu vina.

Na koji način onda komentiraš ovaj članak?
http://zeljko-vinskeprice.blogspot.com/2012/06/martina-hora-najugodnije-iznenaenje.html
Sa opterečenjem od 3 kg osvojili zlato na Ferstivalu graševine u Kutjevu. Pitanje je što ti smatraš vrhunskim, vino koje ima 15 % alkohola i 5 g kiselina , ili vino koje je karakteristično, sortno prepoznatljivo i ugodno za pijuckanje.

A što se tiče opterećenaj to najviše ovisi o klonu i soti. Moj chardonnaj je na prosječno 14-15 pupova ( lucanj 10 + 2 reznika) rodio 3 kg po tsu, dok je graševina na 12-13 pupova (lucanj 8-9+ 1-2 reznika) rodila ni manje ni više noga 3.5 kg. nija takav slučaj samo kod mene nego kod većine kojima je vinograd star od 5-10 godina. Znači za opterečenje ispod 2 kg obavezno bi se morala raditi zelena berba.
Evidentirano
armando
Guest

Email
« Odgovor #192 na: 15 Listopada, 2012, 15:03:24 »

Vina sa više od 14vol% alkohola uopće neću probati, pa je to i odgovor na tvoje pitanje.

U mojim novim vinogradima je razmak redova 2m a između trsova 0,8 m. Kod takvog sklopa nije moguće opteretiti trs sa više od 8 pupova ako ne želiš da se lucnjevi preklapaju i nemam  prinos veći od 1,2 - 2 kg po trsu ovisno o sorti.

Ako su trsovi posađeni na razmak 1,10m - 1,20m unutar reda onda ima mjesta i za lucanj od deset pupova. Važno je opterečenje i po jedinici površine, tj. da urod ne prelazi 10 tona po hektaru, a ne samo da se gleda  po trsu. Nije potrebna zelena rezidba ako je  osnovna rezidba  onakva kakva je preporučena za određenu sortu i sklop sadnje.
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #193 na: 15 Listopada, 2012, 17:52:32 »

Kod mene su razmaci između trsova 1 m a između redova 1.65 m. 2010 godine je graševina bila rezana na 1 lucanj i 1 reznik sve ukupno po trsu je bilo oko 10-11 pupova a ipak je rodila 2.5 kg po trsu. Vjerovatno  se radi o vrlo rodnom klonu.  Sve ispod 2 kg po trsu je za mene vrlo dobra sirovina, kod mene se radi vinograd za osobne potrebe tak da je to potpuno druga priča nego kod vinogradara koji proizvode za tržište...
Evidentirano
Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #194 na: 16 Listopada, 2012, 12:42:06 »

Kao proizvodjac vina iz Dingaca mogu vam poruciti slijedece:
Dingac Kiridzija je Vrhunsko Vino dobiveno sa sorte Plavac Mali koja se uzgaja u Dingacu.
Plavac Kiridzija je mislim Kvalitetno Vino koje je dobiveno sa sorte Plavac Mali koja se uzgaja u Potomju.
Jedno vinogorje tj Potomje od drugog vinogorja Dingac odijeljeno je brdom Sv.Toma i radi se o dva sasvim razlicita vinogorja. Razlikuju se i po sastavu zemlje i po izlozenosti suncu i moru a sve to bitno utjece na posebnost i jednog i drugog vina. Loza u Potomju ce dati kilo dva tri, prskana je 10 puta, slador je 75% od ovog u Dingacu koji nije nikako prskan i kojeg je bilo (u mene zadne berbe) 250 gr/lozi.
Raduje me da uzivate u vinima sa Peljesca. Plavac za svaki dan Dingac za polagano uzivanje "na sate" ;)
Evidentirano
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!