zanima me gdje se može kupit humus od kaliforniskih glisti i pod kojim nazivom se prodaje te cijene
Pošto ću ove godine prvi put imati kompost,zanima me kada se i kako stavlja u vinograd(u mom slučaju).Negdje sam pročitao da se ne unosi u tlo nego se samo razbaca po površini i koliko ga ide po m2/čokotu.
Nego jedno pitanje za znalce!Interesira me receptura za dobivanje barelskog komposta tj. Fladena.Poznato mi je da se pravi od kravlje balege,bazalta,ljusaka kokošjih jaja i pet komposnih pripravaka.Pitanje je: kojih?
Da, to je jedan biodinamički pripravak Marije Thun, ali se može koristiti i u ekološkoj poljoprivredi.Čitao sam o tomei pospremio taj članak(VRT iz večernjaka!),međutim recept je tajna(koliko sam skužil).Ukratko, ti sastojci stavljaju se u drvenu bačvu zakopanu u tlo,kad se razgrade u kompostnu masu određena količina se stavlja u vodu (kišnicu) i tim pripravkom se zalijevaju biljke protiv bolesti,uklanja negativna zračenja koja utječu na slab rast i razvoj korijena i sl....ma sigurno znaš o čemu pričam al pod nekim drugim pojmom.Dakle citiram; Fladen se određenim postupkom pravi od kravlje balege,bazalta,ljusaka kokošjih jaja i pet kompostnih pripravaka...ja bih volio znati kojih!?(nisu spomenuti.)Valjda autor Ivan Bašić koji ima eko obiteljsko imanje u Slavonskom Kobašju nije nešto zeznul u toj rečenici !?!Taj fladen oni nazivaju i barelski kompost za bolji urod na vlastitoj okučnici.Na netu o toj temi nula bodova
I sam sam mislio da je tu nešto komplicirano...nije žurba... al kad nađeš vremena volio bih da javiš nešto na tu temu.Barem kojih pet brojeva
ima li neko iskustva sa koristenjem šumske stelje (humusa) u mladim nasadima?teoretski, veoma interesantno sa pozicije unosa bakterija i gljiva u zonu korijena i naravno sam humus, ali sa druge strane mogući patogeni poput Armillaria i kiselost saog humusa..